Středomoří je populární destinací pro dovolené, nabízí příjemné klima, prvotřídní kuchyni i zajímavou vegetaci. Některé rostliny lze pěstovat i v našich klimatických podmínkách.

 Levandule má všestranné využití, je i velkou inspirací pro domácí designéry.Rostlinami, které se na jedinečné vůni Středomoří podílejí, jsou především čerstvé bylinky, jako je tymián, levandule nebo rozmarýn. Pro jejich pěstování se nejlépe hodí světlé a teplé stanoviště, na zahradě nebo na balkoně. Měly by být zároveň „na dosah ruky“ – nabízejí totiž široké uplatnění v kuchyni.

Rozmarýn se například výborně hodí ke skopovému, jehněčímu a telecímu masu, drůbeži, ale i do rajčatových omáček. Tymiánem nejčastěji dochucujeme omáčky, polévky či saláty, ale také ryby, zvěřinu či drůbež. Na rozdíl od většiny bylinek vydrží i dlouhé vaření, takže jej můžeme do pokrmu přidat kdykoliv.

Levandule je naproti tomu nejméně náročnou rostlinkou. Daří se jí téměř všude. Přestože se nejčastěji využívá k dekoraci a jako vůně, má uplatnění i v gastronomii. Je charakteristickou květinou, kořením i vůní Provence. Kromě toho se navíc hodí ke grilování, zejména vepřovému a skopovému masu. Skvěle rovněž dochutí rajčata zapékaná v alobalu se sýrem feta.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Pod palmou či olivovníkem

 Rozmarýna je právem považována za královnu slunného Středomoří.Ke Středomoří patří vedle bylinek také palmy, olivovníky a různé druhy květin. Palmy jsou asi nejtypičtějším zástupcem. Jednou z těch, které lze u nás pěstovat, je žumara. Daří se jí na slunném stanovišti na balkoně či na zahradě. Také olivovníky jsou oblíbenou dekorací na balkony či terasy.

Plodů se u nás sice dočkáme jen zřídka, ale i tak vdechnou domovu nezaměnitelnou atmosféru jižních krajin. A nesmíme zapomenout ani na květinu jménem polygala. Okouzlující fialové květy jsou královnami subtropické flóry. Můžete je umístit do interiéru i exteriéru a nevyžadují téměř žádnou péči.

text: Vlastimil Růžička, foto: Hornbach

logo MessengerPoslat Messengerem