Je vám při pohledu z okna zima? Pak vás trochu ohřejeme - navštivte s námi zahradu s malou soukromou pláží pod Alpami, kde nechybějí palmy, kusy vyplaveného dřeva ani mušle... Co na tom, že jsou naaranžované.

Pohled přes jezero na důmV malém městečku na úpatí Alp stojí romantický dům ve staré zahradě. Jeho majitelé toužili po koupání - paní si přála bazén, pán koupací rybník. Nedokázali se dohodnout, a tak udělali kompromis - vybudovali obojí. Protože to není jen technický „zázrak", ale i čarování s prostorem a představami, požádali o pomoc zahradnickou firmu Blazek, která má s koupacími jezery již desetiletou praxi. Svoje zkušenosti zhodnotil i majitel - jeho firma GIG Karasek se specializuje na výrobky z nerezu, především speciální nádrže a vybavení pro chemický a farmaceutický průmysl. Bazén tedy není z modré fólie, která v přírodních zahradách působí trochu uměle, ale z dokonalého nerezu. Realizace proběhla v roce 2004 a trvala pouhé dva měsíce.

U vodníka

Detail hranice mezi bazénem a koupacím jezerem.Zahradní architektka si práci nesmírně užívala: zahradu, do níž přišla, nekrášlí jen staré okrasné a ovocné stromy, ale i příjemně modelovaný původní terén, uhlazený desetiletími sekání a hrabání louky.

Dominantou je ohromný červený buk - Fagus sylvatica 'Atropurpunicea'. Rybník a bazén jsou do původní zahrady zasazeny tak, aby se zdálo, že v ní jsou už dávno - a červený buk se zrcadlí ve vodní hladině.

Pod bukem leží stará vrba, kterou sice už před lety vyvrátil vítr, ale má se stále k světu. Její pokroucený kmen s mohutnými větvemi tvoří tajemné romantické pozadí rybníka - čekali byste, že se odněkud dívá vodník. Padlý strom a červený buk spolu s podrosty představují přirozenou hranici mezi koupací částí zahrady a ovocným sadem plným krásných starých stromů.

Nově upravená část úplně přirozeně přechází do původní staré zahrady.Pohled do dálky i zblízka

Pohled od domu přes jezero běží po trávě v sadu, stíhá prodlužující se stíny a přehoupne se přes stromy a porosty až na hory, které drží stráž nad údolím. Okolí jezera bylo upraveno citlivě, s cílem propojit je se zbytkem zahrady. Jezero je osázeno vodními a bahenními rostlinami. Neobyčejnou atmosféru dodává písčitá pláž se zdánlivě uschlými ostřicemi, ostře kontrastujícími červenými javory a skupinou palem na břehu. Pohodlí a „přímořský" charakter ještě umocňují dřevěná mola.

Intenzivně pracující klient často dorazí domů až večer. Aby si krásu zahrady užil i za tmy, instalovala zahradnická firma podvodní světla, která rozzáří vodu. Zahrada se zářící hladinou vypadá v noci jako z pohádky.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Křišťálově čistá voda

Kaskáda řeší výškový rozdíl dvou hladin.Nerezový bazén je vybaven běžnými bazénovými filtry. Na obrázcích vidíte, že zdánlivě jednolitá vodní hladina je rozdělena a voda v bazénu se nemíchá s vodou v jezeru. Okraj bazénu je 2 cm nad hladinou jezera. Tím je zaručeno oddělení, ale iluze jednotné plochy je dokonalá.

Voda v jezeře se udržuje průzračně čistá díky technickému vybavení. Hrubé nečistoty z povrchu sbírají skimmery a voda je filtrována biologickou cestou pomocí pískových a zeolitových filtrů. Kromě toho je okysličována v kaskádě a prouděním z chrličů.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Jak je libo

Majitelé užívají jezero i bazén podle nálady a také podle počasí. Bazén má totiž vyhřívání, a tak se koupací sezona výrazně prodlouží. V zimě má jezero s bazénem ještě další využití: protože voda stále proudí, nezamrzá. V suterénu domu je sauna, a tak se do vody majitelé chodí ochladit.

Plán zahrady: 1. bazén, 2. koupací jezírko, 3. dřevěná terasa, 4. kaskáda, 5. terasa s kamennými chrliči.

 

text a foto: Jana Pyšková, nákres: Michaela Fischer

logo MessengerPoslat Messengerem