Zahradní domky vyřeší problém s uskladněním zahradního nářadí, sportovního náčiní i venkovního nábytku, ale mohou fungovat také jako malé dílny, pracovny, ateliéry či relaxační prostory. Umí se proměnit v království dětí nebo poskytnout místo pro příležitostné přespání letní návštěvy.

Dva pohledy na dům řady Studiadomi s užitnou plochou 15 m2 (1+kk). Dům může sloužit jako zahradní chata, jako rekreační objekt i plnohodnotné startovací bydlení pro mladý pár. Projekty mobilních domků na www.montovanedomy.czObvyklým materiálem bývá dřevo (nejčastěji smrkové), nicméně lze stavět i z jiných materiálů. V nabídkách firem se objevují domky z odolného plastu (směs polypropylenu a polykarbonátu) nebo z kovu. Kovové domky, které jsou vhodné spíše pro nářadí, bývají relativně cenově příznivé (stojí zpravidla od pěti do deseti tisíc korun), jsou odolné proti nepříznivým povětrnostním podmínkám i proti zrádné korozi. Všechny zahradní domky se prodávají v hobbymarketech a jejich výstavbu zvládne opravdu každý.

Dva pohledy na dům řady Studiadomi s užitnou plochou 15 m2 (1+kk). Dům může sloužit jako zahradní chata, jako rekreační objekt i plnohodnotné startovací bydlení pro mladý pár. Projekty mobilních domků na www.montovanedomy.cz.Stačí se držet návodu. Nutné je předem promyslet hlavní účel, abyste přizpůsobili celkové zařízení a doplňky. Pokud budete chtít zahradní domek využívat jako zázemí pro přespání, bude zřejmě nutné vyřešit i připojení k elektrické síti, přívod vody a další civilizační nezbytnosti. Chcete-li jej obývat celoročně, vyplatí se uvažovat o zateplení. Nesmíte ovšem zapomenout na to, že je třeba začít na příslušném stavebním úřadě, a zjistit, zda právě váš úmysl nepodléhá schvalovacímu řízení a jiným povinnostem. 

DVA PROFESIONÁLNÍ TIPY

1. Nechte díly stavebnice zahradního domku dva až tři dny aklimatizovat na místě chráněném před deštěm a přímým slunečním zářením. Jinak by se mohly snadno smrštit, zkroutit, nebo by se na nich vytvořily trhliny. Poškození tohoto druhu lze jen těžko odstranit a výrazně byste tak snížili přesnost lícování jednotlivých dílů.
2. Plochu střechy před připevněním asfaltových šindelů dodatečně utěsněte pásy z asfaltové lepenky. Připevníte je v překrývajících se pásech elektrickou nastřelovačkou. Pásy na trámu přibijte na nejspodnější střešní lati. Střešní lepenku na štítových průčelích dodatečně připevníte k hraně. Jako ochranu proti povětrnostním vlivům ošetřete veškeré dřevěné díly, tedy latě, hranoly, okna a dveře, impregnační látkou na dřevo a lazurou. Výrobci nabízejí široký výběr produktů v nejrůznějších barevných odstínech. Světlé nátěry zaručují lepší ochranu, protože dřevo se pod nimi příliš neohřívá. Nátěr obnovujte každé tři roky.
Zdroj: Baumax

Dřevěný domek se štěrkovým základem

Rekreační chata (roubenka) disponuje užitnou plochou 32 m2. Hrubá stavba byla zhotovena kompletně z Europanelu tloušťky 170 mm. Panely zaručují výbornou izolaci, na vytopení stačí jeden přímotopný konvektor. Obložení chaty z borovice je přimontováno na dřevěný rošt, který je kotven přímo na panely.Jak již bylo zmíněno, v žebříčku oblíbenosti vedou dřevěné zahradní domky ze smrkového dřeva, které jsou atraktivní vzhledem i vlastnostmi. Aby ovšem jejich atraktivita vydržela i na vašem pozemku, je třeba poradit se s odborníky nejen o bohaté nabídce, ale řešit také konstrukci a zděné základy. V Baumaxu doporučují několik možností. Nejméně spolehlivá bude nejspíš takzvaná minimální varianta, tedy položení rámu přímo na trávu.

Dřevo není dostatečně chráněno proti vlhkosti a ochranou je v tomto případě pouze dehtová lepenka. Mnohem spolehlivější je kvalitní štěrkový základ. „Pokud rám založíte na takovýto podklad, pod fošnami a prkny bude cirkulovat vzduch a odstraníte tím škodlivou vlhkost. Optimální je mrazuvzdorný, v 80centimetrové hloubce uložený pásový základ pod stěnami,“ vysvětluje zástupce Baumaxu.

Pro zkonstruování podkladové desky a základů doporučuje vyznačit vnější rozměry zahradního domku a zem vykopat do hloubky 20 cm. Pod vnějšími stěnami je třeba vyhloubit 80centimetrové základy a poté stěny jámy zabednit deskami nebo tabulemi. Na dno nanést podsýpku ze štěrku s PE fólií, kterou položíte navrch. Pak teprve vytvoříte betonovou vrstvu.  Nezapomínejte ani na kvalitní odvodnění domku a upevnění okapu pro odvod dešťové vody. Odtok můžete nasměrovat do sudu a budete mít dostatek vody na zalévání.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Zateplený dřevěný domek

Rekreační chata (roubenka) disponuje užitnou plochou 32 m2. Hrubá stavba byla zhotovena kompletně z Europanelu tloušťky 170 mm. Panely zaručují výbornou izolaci, na vytopení stačí jeden přímotopný konvektor. Obložení chaty z borovice je přimontováno na dřevěný rošt, který je kotven přímo na panely.Zateplené zahradní domky se staví nejlépe ze sendvičových panelů, které mají dobré tepelnětechnické a protipožární vlastnosti. Jádra panelů (např. Europanel), která jsou vyrobena z polystyrenu a jsou samozhášivá, dodávají dřevěným stavbám potřebnou pevnost a tuhost a domy automaticky zateplují. OSB desky na povrchu panelů umožňují použít jak klasický fasádní zateplovací systém (ETICS), tak dřevěný obklad či různé deskové obkladové materiály. Fantazii se meze nekladou.

Důmyslní majitelé si mohou postavit třeba tradiční roubenku, která ve svém nitru skrývá panelovou dřevostavbu. Stavba zahradního domu je podle slov zástupců firmy Europanel velmi snadná. „Se zkušenou montážní četou budete mít chatku hotovou v hrubé stavbě za jediný den. Jako domácí kutil to zvládnete zhruba za víkend. K úspěšné montáži je potřeba základní manuální zručnost a schopnost pracovat dle montážní dokumentace. Požadavky na vybavení zkušeného kutila určitě nezaskočí.

Dotazy na téma ZAHRADA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Pokud se však svěříte profesionálním montážníkům, tak stavbě budete jen přihlížet, nezapotíte se a případné neduhy můžete následně řešit právě s realizační společností,“ vysvětluje zástupce společnosti Europanel Luděk Liška. Inspirací a trendem jsou podle jeho slov zahradní domky v Anglii, které se dokončují špičkovými obkladovými materiály a jsou vybaveny moderním nábytkem, vyspělou elektronikou, mají luxusně zařízené koupelny i další místnosti. Jsou budovány jako „venkovní zahradní místnosti“, které slouží pro relaxaci, setkávání s přáteli, jako umělecké ateliéry či pracovny.

CO JE TŘEBA ZVÁŽIT PŘED KOUPÍ

Budoucí majitel musí především zvážit, co chce v domku skladovat a podnikat, a podle toho zvolit jeho velikost a druh stavebního materiálu. Důležité je určení místa a orientace ke světovým stranám. Následuje důkladná příprava stavební plochy. Pozor na dřevo i kov – mohou „pracovat“. Domky musejí být vhodně impregnovány a povrchově ošetřeny. Zkušení praktici upřednostňují zahradní chaty ze severského smrku, který roste delší dobu, má kvalitnější dřevo s hustější skladbou letokruhů. U kovových domků doporučují zinkování povrchu. Důležité je také zabezpečení před zloději, doporučují se uzamykatelné dveře, kvalitní okna, bezpečnostní fólie, mříže, alarmy atd.

Odolné kovové zahradní domky

Kovový zahradní domek by měl být díky použitému materiálu vysoce odolný a oproti dřevěné stavbě také výrazně levnější. Nutné je hlídat jeho povrchovou úpravu, aby nedocházelo ke korozi. Používá se hlavně na uskladnění materiálu. Předem nakreslená skica rozmístění věcí pomůže získat přehled o tom, kolik místa jednotlivé věci potřebují a kam se dá vše postavit nebo zavěsit. Měli byste počítat i s jistou rezervou, protože v průběhu let se obvykle nahromadí řada dalších „nezbytností“, se kterými jste původně nepočítali.

Firmy lákají kupce na moderní design, na kvalitní materiály s povrchovou úpravou (zinkování + lakování) a zpravidla také na kvalitní sedlovou střechu. Montáž kovového zahradního domku doporučují provádět na rovném podkladu (nejlépe beton, dlaždice, dřevěný rám apod.). Výhodou je mobilita – domky se dají volně přemisťovat po zahradě (jejich hmotnost bývá nejčastěji okolo 80 kg) a nářadí a technika jsou dokonale chráněny před vlivem počasí i před zraky zlodějů.

text: Vlastimil Růžička, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem