Kvalitní a zdravý spánek je základním předpokladem dobré nálady a produktivního dne. Pokud jsme klidně spali, nebude nám během dne chybět energie. Kvalita spánku tak ovlivňuje naši pohodu i výkonnost. Jak ale vytvořit ideální podmínky, ve kterých se snadno usíná a nerušeně a kvalitně spí? Zjistěte, jaké jsou základní předpoklady a užitečné tipy pro dobrý spánek.

Příčiny špatného spánku mohou být různé – od stresu a starostí přes práci na směny až po péči o malé děti. Život přináší spoustu překážek, které musíme překonat, abychom se v noci mohli dobře vyspat. Problémem však může být i prostředí, ve kterém spíme. Právě to má často zásadní vliv na kvalitu našeho odpočinku.

Spánek ve tmě a probouzení do slunce

Je spousta věcí, které můžeme udělat, aby se z ložnice stalo klidnější místo, ale tou úplně nejdůležitější je minimalizovat smyslové podněty. Úplná tma je v ložnici nezbytná pro zajištění kvalitního spánku a ranního pocitu svěžesti, kdy vstáváme dobře odpočatí a plní energie do dalšího rušného dne.

Denní rytmus je totiž určován hlavně světlem. Serotonin, takzvaný hormon štěstí, je v mozku produkován působením denního světla. Serotonin způsobuje mimo jiné zlepšení nálady, ale zároveň blokuje uvolňování melatoninu, spánkového hormonu, který podporuje spánek. A když je tma, zvyšuje se produkce melatoninu. To je důvod, proč bychom v noci měli co nejvíce zatemnit ložnici a vyhnout se všem světelným zdrojům včetně monitorů a displejů.

Nová kolekce vnitřních rolet VELUX

S příchodem jara bývá zajištění úplné tmy obtížnější. Navíc ve městech v noci stále svítí pouliční lampy a další zdroje umělého světla. Pro zatemnění místnosti je proto třeba využít například žaluzie, neprůhledné závěsy nebo zatemňující rolety. To je důležité zejména v podkrovních ložnicích zaplavených světlem. Střešní okna totiž propouštějí do ložnice více světla než fasádní a dokonce i úplněk svítí střešním oknem daleko jasněji. Řešením je zatemňující roleta VELUX, která dokáže světlo přicházející zvenčí úplně zablokovat. Zajistí tak temnou místnost pro kvalitní spánek nejen v noci, ale i kdykoliv během dne.

Nejlepší teplota na spaní

Venkovní markýza VELUXJe dobře známo, že v příliš teplé ložnici usínáme obtížněji. Potíme se a častěji se budíme. Proto je potřeba postarat se o správnou tepelnou pohodu na spaní už přes den. Základem je pravidelné větrání, které vzduch nejen ochladí, ale i vymění za čistý, bez zvýšené koncentrace CO2 a dalších škodlivých látek.

Správné větrání se liší podle ročních období. V zimě se doporučuje větrat jen krátce, aby nestačily „vymrznout“ stěny, a vhodnou teplotu na spaní zajistíme ztlumením nebo vypnutím topení. V létě je vhodné větrat daleko déle. Můžeme vytvořit průvan tzv. křížovou ventilací, která pomůže rychlé výměně vzduchu. V horkých letních dnech je nejlepší větrat brzo ráno, kdy je venkovní vzduch ještě chladný. Když slunce zapadne a venku se trochu ochladí, vyplatí se důkladně vyvětrat znovu. Během dne může s regulací teploty pomoci venkovní markýza VELUX, která blokuje sluneční záření a snižuje přehřívání interiéru, ale zároveň dovnitř propouští denní světlo a nebrání ve výhledu.

Venkovní markýza VELUX

Bez otravného bzukotu

Kdo by ten protivný zvuk neznal? Nejdřív kvůli němu nemůžeme usnout, pak nás vytrhne z krásných snů. Vosy, mouchy a samozřejmě hlavně komáři. Obtěžující hmyz nás v letních měsících připraví o klidný spánek, navíc bývá odpovědný také za bolestivá překvapení v podobě svědivých kousnutí v noci nebo následujícího rána. Proto je dobré v letních měsících ochránit sebe a především děti. Účinným řešením je instalovat do oken spolehlivé sítě proti hmyzu, které umožní užít si čerstvý letní vzduch bez komárů a jiných nevítaných návštěvníků. U střešních oken oceníte novou síť proti hmyzu VELUX, která je tak nenápadná, že ji téměř nevidíte.

Nová síť proti hmyzu VELUX

Příjemná atmosféra

Asi třetinu času trávíme v našich ložnicích. To už je pádný důvod, proč si tuto místnost udělat co nejhezčí. Ložnice by neměla být jen funkční, ale měli bychom se v ní také dobře cítit. Ostatně uvolněná atmosféra přispívá ke zdravému spánku. Dobrá postel, pohodlná matrace a načechraný polštář nejsou jediné požadavky. Ostatní nábytek, doplňky a barevné schéma také patří k faktorům pohodlí, kterým se vyplatí věnovat pozornost.

Nyní je možné barevně dokonale vyladit i vnitřní rolety, které jsou nejen funkčním, ale i designovým doplňkem. Nová kolekce vnitřního stínění VELUX nabízí sedmdesát trendy odstínů inspirovaných přírodou. Pokud je třeba roletu sladit s ostatním vybavením, je navíc možný individuální výběr z 1800 barev RAL vzorníku v kolekci VELUX Colour by You.

Nová kolekce vnitřních rolet VELUX

www.velux.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem