Ať už cvičíte doma ve skromnějších podmínkách, nebo ve skvěle vybaveném fitku, postup by měl být stejný: nejprve byste měli své tělo rozehřát, potom potrápit posilováním a nakonec důkladně protáhnout. Pro každý tento účel existují speciální stroje, které už výrobci šikovně přizpůsobili možnostem domácího prostředí. Ale když dojde na lámání chleba, vystačíte si i s jedinou podložkou...

Činky Escape X Rack (Escape Fitness Ltd.), materiál poniklovaná ocel, praktický držák, rozměry 64 × 93 × 134 cm, cena 15 409 Kč (3D FITNESS).Především si dobře promyslete, kdo bude domácí fi tness využívat a jaký je cíl cvičení. K tomu, aby si mohla zacvičit žena, která nejčastěji chce zhubnout, ale i muž, který naopak chce nabrat na svalové hmotě, je většinou třeba zvolit určitý kompromis. Ideální je, pokud se s posilovnou počítá již při stavbě nemovitosti.

Je vhodné vyhradit pro fi tness samostatnou a dobře větranou místnost s regulací teploty. S výběrem vybavení vám jistě poradí ve specializovaných prodejnách a patrně doporučí i stroje, které odpovídají vašim požadavkům, možná i pomohou sestavit cvičební plány. Vždy si stroje osobně důkladně vyzkoušejte a na kvalitním vybavení s ohledem na své zdraví nešetřete.

Kontakty na firmy a skrytý text se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Tři důležité zóny

Činky (Kettler), chrom/guma, 1 kg, cena 390 Kč/2 ks www.kettler-shop.wcz.Správně navržené domácí fitness by mělo obsahovat tři hlavní zóny, kterými při cvičení procházíme. Trénink začínáme i končíme v prostoru pro rozcvičení a strečink, který je mnohdy podceňován. Dále pokračujeme na aerobních strojích, které slouží pro posílení kondice, kardiovaskulárního systému a spalování tuků.

Mezi tyto stroje patří rotopedy, běžící pásy, crossové a veslovací trenažéry či steppery. Cvičení pokračuje v tzv. třetí zóně, kterou tvoří anaerobní stroje. Do této silové zóny, jejímž hlavním cílem je získání svalové hmoty, je ideální posilovací věž, která je multifunkční, a tak i na malé ploše procvičíte všechny svalové partie. Na závěr se opět vrátíme do prostoru k protažení. Abyste cviky prováděli dobře i bez asistence trenéra, vybavte místnost zrcadly, ve kterých si budete stále na očích a budete moci kontrolovat správné držení těla. Na zem umístěte speciální podložky pod trenažéry, které chrání podlahu a tlumí nárazy.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Nejmodernější crossový trenažér Skylon S, dotykový displej, cena 51 990 Kč (KETTLER).Nejen břicho a bicepsy...

Je třeba procvičovat a posilovat celé tělo. Nelze se zaměřit pouze na jednu problémovou partii, ale na tělo jako celek. Zvláště v domácím fi tness, kde nemá každý k dispozici trenéra, hrozí nebezpečí, že nezvolíte ty nejvhodnější cviky. Mějte na paměti, že nejen partie jako bříško či hýždě dělají naše tělo atraktivní, myslete i na bederní svaly, které nám pomáhají držet vzpřímený postoj.

Finančně méně náročné aktivity

Pokud nedisponujete dostatečným prostorem či fi nančními prostředky, nevzdávejte sen o dokonalé linii. Můžete se věnovat pilates, józe či kalanetice a strečinku. Postačí vám k tomu kvalitní podložka.

SKOULEJTE TO S MÍČEM

Gymnastický míč je vhodný k sezení u stolu, formuje páteř a pomáhá předcházet její bolesti.

Je ideální pro posilování břišních i zádových svalů.

Nosnost míče je okolo 120 kg, ale i větší. Správnou velikost vybírejte podle výšky uživatele:

– pro děti do 110 cm Ø do 35 cm

– do 135 cm Ø 45 cm

– do 155 cm Ø 55 cm

– do 175 cm Ø 65 cm

– do 185 cm Ø 75 cm

– nad 185 cm Ø 85 cm

Pokud se zrovna nechystáte posilovat, můžete tyto činky použít jako svícen (BORN IN SWEDEN, design Pascal Charmolu). Litina s povrchovou úpravou chrom, hmotnost 3,5 kg, výška 20 cm, cena cca 1 740 Kč (PANIK DESIGN).Po cvičení...

Domácí fi tness bývá mnohdy součástí domácího wellness. Po cvičení si tak můžete odpočinout ve vířivce, zaplavat si v bazénu či nahřát svaly v sauně, které jsou součástí těchto relaxačních místností. Ty jsou vybaveny podle přání majitele, každý má rád odpočinek v jiném pojetí.

text: Eva Kroupová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem