Šedá barva je nejen u nás oblíbenou stálicí v designu architektury i interiérů. Jedním z důvodů je to, že dokáže neutralizovat prostor, neruší, umí tlumit a vyvažovat syté barvy. Šedá má překvapivě mnoho odstínů, které se dají namíchat do teplých i studených tónů. V případě interiérových dveří je navíc možné druh odstínu kombinovat s dřevodekorem, různým typem a velikostí prosklení, barvou či tvarem kování. Dveře v šedé barvě tak mohou buď splynout s interiérem, nebo ho vyšperkovat.

Rámové dveře svou konstrukcí přímo vybízejí k neotřelým kombinacím plných ploch a prosklených prvků. Detail, který umocňuje dojem z plasticity dveří, je i směřování linií dřevodekoru.

Podívejme se na různé dveře ve stejném kašírovaném dřevodekoru dubu šedého (výrobce Masonite), který imituje přirozenou strukturu dřeva. Klasické plné hladké křídlo využívá svislých linií dřevodekoru, a tím mírně zeštíhluje dojem mohutnosti. U rámových dveří je základem dveřního křídla pevná konstrukce z rámových prvků, do které jsou zasazena skla nebo panely. Kombinace různé výšky satinovaných skleněných a dřevěných panelů vytváří nejen odlišný estetický dojem, ale také propouští určitou míru světla a v noci se z nich stane netradiční světelná dekorace. Svislé a rovné linie dřevodekoru na jednom dveřním křídle přitahují pozornost. Použití dvou křídel rámových dveří v posuvných systémech je velmi efektní. Klasické otočné dveře bývají doplněny obložkovými zárubněmi ve stejném dekoru.

Rámové dveře Victoria Masonite kombinující plné panely v dřevodekoru dubu šedého a satinovaného skla

Odolný dřevodekor s 3D povrchem

Pokud zůstaneme u horizontálních nebo vertikálních dřevodekorů, nemusíme volit pouze rámové dveře. Optický dojem rozšíření plochy s vodorovnými liniemi docílíme i u plných dveří. V tmavých tónech je např. dekor fleetwood lávověšedý. Mohutnost dřeva v šedých tónech vnese dekor dub halifax. Tyto dřevodekory mají 3D efekt povrchu a jsou vysoce odolné proti poškození. Jsou vyrobeny z kontinuálně lisovaného laminátu (tzv. CPL), který má velmi dlouhou životnost a snadno se udržuje. U výrobce Masonite mají tyto povrchy také antibakteriální odolnost (dle normy JIS Z 2801). Vyznačují se hygienickou neprodyšností, snadno se čistí a dezinfikují.

Plné dveře v odolném CPL povrchu se svislým dřevodekorem fleetwood lávověšedý (Masonite)

Nově mezi odstíny šedé

Plné hladké dveře Masonite v povrchové úpravě CPL laminát v šedé barvěOdstíny šedé nemusí souviset s dekorem dřeva, je možné si zvolit pouze ucelený barevný tón a samozřejmě různou míru prosklení. U některých výrobců se vybírá i mezi druhem povrchu – fólie, CPL laminát, polypropylen nebo lakované dveře dle vzorníku RAL. Druh povrchu souvisí nejen s umístěním, ale především s požadavky na provoz. V minulosti bývaly šedé dveře vsazovány do průmyslových provozů a v domácnostech do pracovních místností, sklepů atd.

Dnes je možné kombinovat šedý dřevodekor nebo barevný povrch s prosklením i u bezpečnostních, protipožárních nebo protihlukových interiérových dveří jako vchod do bytu, do ložnice či dětských pokojů. Všude tam, kde jsou vysoké požadavky nejen na provoz, ale i estetický dojem. Není již nutné volit mezi nároky na funkčnost, nebo na krásu dveří.

Naopak, elegantní šedá barva vybízí k využití jednoduchosti i při ovládání. Magnetické kování s ovládáním dveří bez kliky a bez zámku je technickou novinkou určenou pro bezfalcové dveře. Při dovírání se křídlo přiblíží k silným magnetům v zárubních a působením magnetické síly se dveře plynule a dokonale dovřou.

Bezpečnostní prosklené dveře Masonite Vertika v povrchové úpravě CPL laminát v antracitové barvě

Sestavení vlastních dveří je možné v on-line konfigurátoru, osobně v 18 vzorkových prodejnách MASONITE v ČR a ve 4 na Slovensku.

www.masonite.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem