Interiér se může zdát jednoduchou záležitostí, v praxi ale člověk rychle zjistí, že kombinovat barvy a styly není tak jednoduché.

Ideálním doplněním domova - ať už bytu, tak chalupy nebo pokoje v pronájmu, představují plakáty a postery, které dnes mají různá témata a provedení. Jak ale takovou barevnou paletu dát dohromady a co je důležité? Podívejme se na několik základních tipů.

Barevné schéma

V praxi existuje obor, který se nazývá teorie barev - tento obor je důležitý pro mnoho dalších odvětví, od umění, přes grafický design až právě po bytové dekorace a architekturu. Jedná se o základní znalosti pro odborníky v těchto oblastech, znát základy se ale vyplatí také fanouškům nebo komukoliv, kdo má zájem o to zdokonalit si vlastní prostředí natolik esteticky, že se budou veškeré dostupné elementy doplňovat.

S kombinací barev, ale také s tím jak doplňujeme vlastní prostředí a jak se v něm cítíme, přímo souvisí tzv. Gestaltismus - jedná se o celostnost, která má vliv na celkové duševní vnímání a zdraví člověka a její aplikovatelnost má své zastání také v teorii barev. Právě psychologie barev je aplikována během vytváření uměleckých děl nebo posterů, ale také například v případech, kdy značka vytváří své logo. Poukazuje to na to, jak důležitá je ideální paleta barev a jejich kombinace.

Světlo je důležitým elementem

Pokud vybíráme plakáty do specifické místnosti nebo bytu, je nutné věnovat pozornost také tomu, jakým způsobem je místnost nasvícena a jaké má přirozené světlo. Právě světlo je důležitým elementem celkového designu interiéru - dokáže nejen opticky místnost změnit, ale dodává ji také na hloubce, atmosféře a přiklání pozornost k některým elementům místnosti - jako jsou právě dekorace na zdech, kam spadají plakáty.

Atmosféra místnosti

Dalším neméně důležitým bodem je atmosféra místnosti, na to má schéma barev v kombinaci s nasvícením místnosti a polohou a rozsahem přirozeného světla velký vliv. Přirozené světlo proniká do místnosti okny, naopak umělé světlo vytváří jednotlivé zdroje od lustrů po lampičky. Záleží na také na tom, zda člověk doma využívá světlo studené nebo naopak teplé, vše přispívá k celkovému pocitu a náladě, kterou celková místnost ve člověku vyvolává. Zatímco pro některé jsou tmavé tóny ideálním nastavením, jiní preferují mít místnosti světlé a plné pozitivních a jasných tónů.

Nejoblíbenější barevná schémata v interiéru s plakáty 

Existuje celá řada barevných schémat, které je možné v interiérech najít - od monochromatických až po barvy, které se vzájemně doplňují. Trendy se neustále mění a svou roli v oblíbených schématech hraje samozřejmě osobní preference člověka. Mezi vůbec nejčastější kombinace patří například mechově zelená s bílou/béžovou; pro odvážné je to poté modrá v kombinaci s neonovými tóny; zejména pro milovníky uměleckých plakátů v minimalistickém stylu je ideální kombinací barevných schémat šedá s hnědou a nakonec je možné zmínit hodně odvážnou a tradiční kombinaci červené s černou.

Těchto kombinací existují desítky a je důležité se před výběrem plakátu zaměřit na to, jakým způsobem je možné jej do celkové atmosféry domácího prostředí zakomponovat, zda bude díky zdroji přirozeného světla přitahovat veškerou pozornost nebo naopak bude v pozadí tiše doplňovat celkovou atmosféru domácího prostředí. Výběr je skutečně široký. 

Komerční prezentace

logo MessengerPoslat Messengerem