Problematika centrálních vysavačů se dnes těší velkému zájmu. Dokazuje to velké množství dopisů, ve kterých se nás ptáte na možnosti a schopnosti tohoto praktického a hygienicky bezkonkurenčního zařízení.

Husky Whisper 2 je extra tichá, inteligentní a výkonná vysavačová jednotka s doživotní zárukou (HUSKY).Ve vašich dopisech se často opakují dotazy, jak centrální vysavače pracují, jak se instalují, v jaké fázi výstavby je vysavač nejvýhodnější instalovat a také kolik to stojí peněz. Proto si nejprve podrobně popíšeme, z čeho se centrální vysavač skládá a jak pracuje. Srdcem celého systému centrálního vysávání je centrální vysávací agregát – centrální vysavač, který je propojený potrubním rozvodem s vysavačovými zásuvkami.

Ty se musí co nejvhodněji rozmístit po bytě, domě nebo objektu, v kterém se systém pro centrální vysávání realizuje, abyste se při úklidu dostali do všech míst obytného prostoru. Vlastní agregát centrálního vysavače zpravidla instalujeme do garáže, sklepa nebo technické místnosti. Při činnosti centrálního vysavače se nasávaný vzduch nevrací jako u klasických vysavačů zpět do místnosti, ale je vyfukován potrubím ven z objektu.

Ke spuštění centrálního vysavače a tím i celého systému centrálního vysávání stačí pouhé zasunutí vysávací hadice do libovolné zásuvky. V tomto momentě můžete začít vysávat. Vysáté nečistoty jsou silným proudem vzduchu svedeny do prachového kanystru jednotky centrálního vysavače. Centrální vysavač neruší svým provozem. Jediné, co při úklidu uslyšíte, je vzduch proudící v hadici.

Možnosti instalace

Centrální vysavač je tou nejjednodušší cestou k udržení čistého a zdravého domova. Chcete-li ušetřit trochu peněz, máte možnost provést si instalaci sami. Druhou možností je oslovit profesionální firmu, která vám kompletní systém nainstaluje. Tato operace není nijak časově náročná a zabere jen několik málo hodin. Na instalaci centrálního vysavače není nikdy pozdě a lze jím samozřejmě a poměrně snadno dovybavit i již postavený dům. V případě novostavby je postup zcela jednoznačný – rozvody se instalují pod povrch budoucích podlah a do drážek ve zdech.

Představa, že dodatečná montáž centrálního vysávání se nevyplatí, protože znamená spoustu pracného sekání a nepořádku, není mnohdy opodstatněná, protože potrubí o průměru cca 5 cm může být vedeno na povrchu a kotveno speciálními příchytkami. Většinu potrubí lze také rozvést suterénem nebo technickými místnostmi domu a zbylou část potrubí v obytných prostorách pak snadno překryjeme sádrokartonem nebo polystyrenovým hranolem. K potrubním rozvodům lze rovněž dobře využít i již nepoužívaného komínu. Celou realizaci lze zvládnout velice rychle a navíc s minimálními stavebními zásahy.

Chytré doplňky

– Pomocník na žaluzie: žaluziová hubice během několika minut dokonale vysaje prach na vašich žaluziích

– Pomocník v kuchyni: praktickým doplňkem pro rychlý úklid každé kuchyně je kuchyňská štěrbina. Jde o vstupy, které většinou instalujeme do soklu kuchyňské linky. Jsou určeny pro rychlý úklid v kuchyni nebo vstupní hale. Ke štěrbině jednoduše nametete nečistoty, nohou překlopíte ovládací ventil, štěrbina nečistoty nasaje a je uklizeno, ovládání je tedy naprosto jednoduché (HUSKY)

– Kartáče na zvířata: díky speciálním kartáčovým nástavcům zbavíte nečistot vaše domácí mazlíčky

– Speciální nástavce pro vysátí nečistot z počítačových klávesnic, nábytku a těžko dostupných míst (HUSKY)

Výhody centrálního vysávání

Agregát DrainVac DF2A310 můžete připojit na kanalizaci, takže všechny nečistoty zmizí v odpadu (BEAM)Centrální vysavače výrazně šetří čas, zvyšují kvalitu úklidu a také mají nízké provozní náklady. V porovnání s přenosnými vysavači je největší předností centrálních vysavačů odlišný princip při vysávání – místo „honění“ prachu z místa na místo putuje prach mimo obytný prostor do nádoby. Další rozdíl je ve snadné manipulaci při vysávání. Odpadá přenášení vysavače – pomocí odlehčené vysávací hadice bez problémů dosáhnete na všechna potřebná místa.

Nemusíte za sebou vysavač tahat, což oceníte zejména při vysávání schodů. Centrální vysavače neruší hlukem – při úklidu slyšíte pouze vzduch proudící v hadici. K tichému vysávání také přispívá fakt, že vlastní agregát centrálního vysavače je umístěn mimo obytné místnosti. Odhlučněné agregáty centrálních vysavačů tak nikdy nebudou rušit ostatní členy domácnosti.

Problémy s popelem

Rádi trávíte společné večery u krbu? S pomocí separátoru lze centrální vysavač použít pro vysávání vody, krbového popela a hrubých nečistot. Jeho účelem je oddělit hrubé nečistoty a jemný prach ještě před vstupem do potrubního systému. Separátor lze zapojit do libovolné zásuvky v objektu. Nevýhodou separátoru je nutnost jeho přenášení po domě, což sráží výhody centrálního vysavače na úroveň vysavače přenosného. Musí být však použit v případě, že centrální vysavačová jednotka není uzpůsobená k vysávání mokrých nečistot, aby se zabránilo jejich průniku dál do potrubí a vysavačové jednotky.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Kam se zásuvkami

Častým dotazem zájemců o centrální vysavač je umístění zásuvek. Je třeba si uvědomit, že zásuvka vysavače bude součástí vašeho každodenního života, podobně jako vypínače světel nebo elektrické zásuvky, proto není jedno, kam ji umístíte. Existuje několik míst, kam byste zásuvky umisťovat rozhodně neměli, například za dveře na straně pantů. V tomto případě byste mohli tuto zásuvku používat pouze tehdy, když budou dveře zavřeny, což by práci s vysavačem ztížilo. Zásuvku vysavače také neumisťujte doprostřed rovné stěny nebo do vzdáleného rohu.

Určitě byste měli vzít také v potaz, kde bude skříň, válenda či vaše oblíbené křeslo. Zásuvky instalujte poblíž míst, která je potřeba často vysávat, např. ložnice, kuchyně nebo jídelna, zkrátka všude tam, kde je velký pohyb a provoz. Týká se to také blízkosti ke krbu nebo kamnům, což jsou místa s největším výskytem nečistot v domě.  Ke správnému umístění vysavačových zásuvek vám pomůže zákres do hrubého stavebního plánu (např. stavební výkresy v měřítku 1:100). V této fázi už totiž víte, kde budou umístěny dveře, a mělo by vám být také jasné budoucí využití jednotlivých místností. Do plánu si nakreslete kruhy z každého nejvzdálenějšího rohu na všech poschodích (tužkou) v měřítku 7,5 nebo 9 cm (optimální délky hadic).

Pomocí ovládacích prvků na hadici Oxygen můžete dálkově komunikovat s agregátem a regulovat vysávání (BEAM).V místech, kde se kruhy překrývají, je vhodné umístit zásuvku. Poté se můžete rozhodnout, kde bude nejlépe instalovat jednotlivé zásuvky vysavače. Abyste měli jistotu, že je vše v pořádku, proveďte následující kontrolu. Ustřihněte si kus provázku nebo tenkého drátu v délce ohebné vysávací hadice a simulujte si vysávání každé místnosti. Přitom však počítejte s pozdějšími překážkami, jako je nábytek, přístroje, nová zídka atd. Měli byste stoprocentně a pohodlně imaginární hadicí dosáhnout na všechna místa ve vašem obydlí, včetně nejvyšších rohů na stropě, mít snadný přístup na schodiště atd.

Pokud je to technicky možné, instalujte zásuvkový vstup do blízkosti vstupních dveří tak, aby bylo možno během letních měsíců dosáhnout ven. Pokud máte stání pro auto u domu, nainstalujte zásuvkový vstup na vnější stěnu domu, aby hadice dosáhla i do zaparkovaného auta. Zde doporučujeme celonerezové provedení zásuvek, které jsou odolnější vůči vnějším klimatickým podmínkám.

Instalace v pěti krocích

1. Navržení umístění jednotlivých hadicových zásuvek.
2. Navržení umístění sacího agregátu (obvykle garáž nebo technická místnost).
3. Navržení potrubního rozvodu od agregátu k zásuvkám.
4. Instalace potrubního systému a vnitřních dílů zásuvek.
5. Kompletace systému při dokončování stavby (vnější díly zásuvek, osazení sacího agregátu).

Výška zásuvek

Zásuvkové vstupy instalujte do výšky, která bude vyhovovat vašim osobním potřebám. Obvykle se doporučuje výška přibližně 30 až 70 cm od dokončené podlohy, nejlépe do stejné výšky jako elektrické zásuvky.

Počet zásuvek

Je ověřeno, že příliš mnoho zásuvek nedává smysl, protože většinu z nich byste stejně nikdy nepoužili – hadice je dost dlouhá. Praxe ukázala, že z 1–3 zásuvkových vstupů pohodlně uklidíte podlahovou plochu kolem 80 m2.

Postupné financování

Při montáži rozvodů nemusíte mít všechny finanční prostředky na centrální vysavač – zaplatíte jen rozvody a vysavač instalujete až po dokončení domu. Cena samotných rozvodů se pohybuje zpravidla kolem částky 10 000 Kč. Po osazení jednotky centrálního vysavače si můžete užívat všechny jeho výhody.

Životnost a údržba

Životnost centrálního vysavače lze na rozdíl od toho přenosného bez obav počítat na desítky let, a to zejména díky robustní konstrukci a oddělenému způsobu chlazení. Firma Husky dokonce poskytuje na vysavače s průmyslovými motory zcela neobvyklou záruku 25 let. Údržba je rovněž podstatně snazší než u klasického vysavače. Stačí pouze několikrát do roka (zpravidla 3x) vyprázdnit nádobu s nečistotami a jedenkrát ročně ošetřit nebo vyměnit filtr (podle typu zvolené filtrace). Většina agregátů centrálních vysavačů je osazena pohyblivými samočisticími bezúdržbovými filtry.

text: Adam Krejčík, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem