Dřevěné podlahy sice vyžadují náležitou péči a údržbu, odvděčí se vám za ni ale trvalou krásou a dlouhou životností.

Podlahu je především nutné udržovat bez nečistot. Důležité je průběžně uklízet hrubší nečistoty typu písek, kamínky, které na povrchu dřevěných krytin mohou způsobit škrábance, rýhy a další nedokonalosti. Platí to především pro hladké a čisté dekory, které jsou ošetřené lakem. U rustikálních typů podlah s výrazněji strukturovaným povrchem se tato drobná poškození v podstatě ztratí. Rustikální dekory ovšem mají tendenci zadržovat prach a špínu v záměrně přiznaných rýhách a prasklinách.

Kromě pravidelného zametání a vysávání se dřevěné podlahy mohou vytírat vlhkým hadrem či mopem, základem je však jejich důkladné vyždímání, nadměrné nánosy vody na jakékoli dřevěné podlaze nejsou žádoucí. Mohly by způsobit podmáčení i promáčení krytiny, její následné nabobtnání a vznik nenapravitelných nerovností na povrchu, nemluvě o plísních, které se mohou začít tvořit pod podlahou. „Větší množství vody dále může vést k „začernávání“ spár a spojů mezi jednotlivými lamelami, zvláště pak u světlých dekorů, jako jsou buk, javor nebo jasan,“ upřesňuje Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje fi rmy Kratochvíl parket profi.

PODLAHOVÉ TOPENÍ POD DŘEVO A LAMINÁT

Pod řadu dřevěných a laminátových podlah lze instalovat elektrické podlahové topení, které zpříjemní užívání místnosti a zároveň je výrazným pomocníkem při ošetřování podlah mokrou cestou. Vhodnost pro pokládku nad podlahové topení ale musí být výrobcem výslovně uvedena (FENIX).

JAK ČASTO DŘEVĚNOU PODLAHU VYTÍRAT?

 Čím řidčeji, tím lépe. Ideální způsob běžného uklízení je „suchou cestou“ = zametáním, vysáváním. Pokud vytíráte zhruba 1–2x týdně, podlaze to nevadí. Každodenní vytírání nebývá nutné a ani doporučované.

Správný mop

Odborníci doporučují vybírat snadno ždímatelný mop i hadr jemné struktury. Výrobci nabízejí speciální čisticí utěrky z polyesterových a polyamidových vláken, které tento požadavek dokonale splňují a hravě si poradí i s hrubšími nečistotami. Ještě jemnější strukturu nabízejí utěrky z mikrovláken. Poslední dobou jsou hodně populární tzv. „spray mopy“. Jde o speciálně vyvinuté mopy s nádržkou na čisticí přípravek, kde při vytírání uživatel nanáší přípravek jednoduše stiskem páčky na mopu – např. Bona Spray Mop apod.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Pozor na agresivní přípravky

Kromě pravidelného zametání a vysávání se dřevěné podlahy mohou vytírat vlhkým hadrem či mopem, základem je však jejich důkladné vyždímání, nadměrné nánosy vody na jakékoli dřevěné podlaze nejsou žádoucí.Správně vyždímaný hadr či mop se pozná, uschne-li na podlaze nános vody do jedné minuty. Vytíráte-li klasicky, pak je do vody vhodné přidat saponáty speciálně určené pro krytiny ze dřeva – PH-neutrální přípravky. Užívání tradičních univerzálních mycích prostředků na nádobí či podlahu se nedoporučuje. Tyto univerzální přípravky totiž mohou podlahu nadměrně vysoušet. Agresivní přípravky mohou poškodit lakovanou povrchovou úpravu, u odmašťovacích přípravků typu Jar pak dochází ke smývání povrchové úpravy olejovaných podlah. Rozumné je také vyvarovat se používání drátěnek, ostrých kartáčů a podobných nástrojů, které by mohly povrch krytiny poškrábat.

Dřevěnou podlahu, stejně jako i mnohé další, je také nutné chránit před mechanickým poškozením od nábytku.  Proto je dobré nohy židlí, stolu i dalšího nábytku podlepit měkkým materiálem, například filcem či speciálními lepicími polštářky. Častému poškození krytin v prostoru před vchodovými či jinými vstupními dveřmi lze lehce předejít umístěním předložek a rohoží, které hlavní nános nečistot zachytí. Rozlitou vodu či jiné tekutiny na podlaze je nutné ihned setřít, stejně postupujeme při kontaktu dřevěné krytiny, zejména pak té olejované, s rozlitou kávou, červeným vínem či kečupem, u nichž hrozí riziko zanechání skvrn na podlaze.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem