Na problematiku plísní jsme se zeptali Doc. MUDr. Víta Petrů, CSc., vedoucího lékaře Centra alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce.

Doc. MUDr. Víta PetrůProč jsou plísně tak nebezpečné?

Spóry plísní, uvolňované do ovzduší a vdechované, mohou u vnímavých jedinců (a především u dětí) vyvolávat různé velmi nepříjemné zdravotní potíže. Jedná se především projevy alergie (např. alergická rýma, průduškové astma, alergické záněty plic a očí) a také opakované nebo chronické infekce sliznic průdušek, čelistních dutin, spojivek očních, nebo i postižení kůže.

Jak se dají choroby způsobené plísněmi léčit?

Plísně jsou vůči léčbě protiplísňovými antibiotiky (tzv. antimykotiky) často velmi odolné, takže se občas setkáváme se stavy selhání účinku léků a se vznikem projevů oslabení obranyschopnosti, včetně příznaků někdy i závažné poruchy imunitního systému. Při alergiích na plísně je možné podstoupit léčbu speciálními plísňovými vakcínami. Je ale časově náročná (trvá 3 až 5 let) a její účinnost není vždy zcela jednoznačná.

Léky buď nezabírají vůbec, nebo je třeba je brát dlouhodobě – existuje tedy vůbec nějaký zaručený způsob léčby?

Nejdůležitější obranou proti působení plísní je účinná prevence. Ta spočívá v uskutečnění takových opatření v bytovém nebo pracovním prostředí, aby nevznikal tzv. syndrom igelitové kapsy. Je třeba, aby byly užívány prodyšné stavební materiály a takový způsob větrání, kdy dochází k proudění vzduchu a k dostatečnému větrání místností.

Plísně mají rády vlhko a teplo, proto nejdůležitější složkou boje proti nim je zabezpečení kvalitního složení mikroklimatu. Teplota vzduchu nad 22 st. Celsia a relativní vlhkost nad 60 % vedou k uchycení plísní hlavně v nevětraných rozích místností. Ale ani příliš suchý vzduch není pro zdraví lidí vhodný. Způsobuje vysychání sliznic nosu, dutiny ústní i dalších částí dýchacích cest (průdušnice, průdušky) a očních spojivek. Výsledkem je potom pálení, řezání, kašel, únava, bolesti hlavy, v krku a podobně.

Jak lze na plísně vyzrát?

Proto jednou z možností, jak předcházet zvýšené nemocnosti a rozvoji alergií, způsobených plísněmi, je postavit „zdravý“ dům, který dýchá, udržuje stálou a správnou teplotu a vlhkost interiéru a tak vlastně chrání zdraví svých obyvatel. Zdá se, že se toho dá dobře dosáhnout používáním kvalitních přírodních stavebních materiálů.

Stavební materiál Ytong

Bílý pórobeton Ytong neobsahuje žádné nezdravé chemické látky. Miliony uzavřených pórů jsou nejlepším a nejbezpečnějším izolantem, a navíc odvádějí přebytečnou vlhkost ven, nebo ji přivádějí dovnitř v případě, že je v domě nezdravě přesušený vzduch. Díky svému zásaditému složení a vynikajícím tepelně izolačním vlastnostem potlačuje Ytong vznik plísní. Pro zdravý dům bez plísní je ideálním řešením tvárnice Ytong Lambda+.

Další informace naleznete na www.ytong.cz.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem