Toužíte po dřevěné podlaze v kuchyni či koupelně, ale jste opatrní a vlastnostem dřeva v těchto prostorách nevěříte? Alternativou pro vás může být dlažba, vinyl či laminát.

Dlažba z kolekce efeso (Vives), matný povrch se vzorem v moderním retro designu, 21,8 × 89,3 cm, cena 1 998 Kč/m², www.loskachlos.cz.Vzhled dřeva dokáže dnes napodobit poměrně věrně i keramická dlažba. Zejména ve vstupních prostorách a v koupelnách patří stále mezi nejpoužívanější krytiny. V nabídce jsou doslova tisíce rozmanitě barevných i jednobarevných dlaždic s jednoduchými i výraznými dekory.

K přednostem keramiky patří odolnost vůči vodě a poškrábání. V době, kdy převládá trend kuchyně propojené s obývacím pokojem či koupelny navazující na ložnici, není-li dokonce přímo v ní, je z estetického hlediska samozřejmě vítané, může-li být na celé ploše položená stejná podlahová krytina. Textura a barevnost dřevěných podlah má neopakovatelné kouzlo, a toho si jsou vědomi i výrobci dlažby. 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Dlažba Seawood z kolekce Foresta (Peronda), mrazuvzdorná, rozměry 20,5 × 122,5 cm, cena od 1 850 Kč/m², www.obkladyvilimek.cz.Rolím odzvonilo

Vinylové krytiny lze pokládat v podstatě do všech obytných prostor. Krása se u nich snoubí s praktičností, jsou odolné proti oděru i větším nárazům a dokážou říct vodě stop. Díky těmto vlastnostem lze mít bez obav v koupelně nebo kuchyni podlahu ze „dřeva“. Další předností vinylu je teplý povrch příjemný i při chůzi naboso a tiché, nikoho nerušící kroky.

Protože materiál zároveň dobře vede teplo, je ideální pro podlahové topení. Konstrukce krytiny bývá zpravidla čtyřvrstvá, na vinylovém základu je nanesený dekor překrytý nášlapnou vrstvou, která je vytvrzena ochrannou vrstvou polyuretanu. Dílce spíš než v roli pořídíte ve formátech čtverců nebo obdélníků, které jsou určeny k pokládce jak lepením, tak plovoucím způsobem. 

Kam s ní

Laminátovým i dřevěným podlahám nevadí kapající voda například při vaření či utírání nádobí, mnohem větší škody způsobí nehoda s rozbitou ledničkou či myčkou. Tato rizika však nejsou natolik velká, aby byl důvod tyto krytiny z kuchyní zcela vyloučit. Jinak je tomu v prostředí koupelen, tam raději upřednostněte vinyl.

Vinylová podlaha Moduleo Select, dekor Verdon Oak, pro celoplošné lepení nebo dodávaná jako plovoucí, cena 499 Kč/m², www.breno.cz.Zacvaknutá v zámku

Náhradníkem dřeva může být v interiéru laminátová podlaha, lze ji koneckonců velmi snadno čistit, je vysoce odolná proti opotřebení a nabízí ochranu proti vodě a „chemii“ používané v domácnosti. Důležitým prvkem při výběru je kvalita zámkového spoje, přesnost vyrobené lamely a z čeho je zhotoveno jádro podlahy. Nosným jádrem by měla být vysoce zhuštěná dřevovláknitá deska HDF.

Setkáte-li se s nosnou deskou MDF, koupi se vyhněte. Tato deska je příliš měkká a krytina nebude sloužit, jak by měla. V místnostech, jako je koupelna či kuchyň, volte jádro s deskou se sníženou nasákavostí. V kolekcích pro koupelny nabízejí výrobci například těsnění v zámcích a jako doplněk impregnaci spoje proti vlhkosti.

text: Helena Marková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem