Sedmnáctý ročník Designbloku, pražského týdne designu a módy, slavnostně zahájil 21. října 2015. Tématem letošního ročníku je Svoboda, což se odrazí jak v hlavní výstavě, tak i v celé řadě dalších instalací a přehlídek. Hlavním výstavním prostorem je Výstaviště Praha Holešovice.

Pražské Výstaviště dává jedinečnou možnost výstavní koncept Designbloku představit na jednom místě.„Svoboda je důležitou součástí našich požadavků na kvalitní život. Dlouho odpíraná, vždy zneužívaná, ale vždy chtěná. Má současný design vůbec k tématu svobody co říci?" ptá se ředitelka Designbloku Jana Ziellinski a pokračuje: "Letošní Designblok si vzal za cíl bojovat za svobodu. Svobodu vnitřní, neomezenou předsudky, špatnými zkušenostmi, nebo malověrností. Svobodu vnější, politickou, kterou je třeba střežit i dvacet pět let po revoluci. Svobodu kreativní, kterou si dopřáváme jako děti, a potom čím dál tím méně.  Svobodu vlastního úsudku, svobodu obklopovat se věcmi, které jsou našimi hrdiny, svobodu se také věcmi neobklopovat, když nechceme a především svobodu nás samých, hlavních hrdinů našich životů. Ať žije svoboda! Bojujte s námi za svobodnější svět,“ vyzývá Zielinski.

Designblok Prague Design and Fashion Week 2015

Designblok Prague Design and Fashion Week 2015

PROGRAM

VSTUPENKY

SEZNAM VYSTAVOVATELŮ

MAPA

Superstudio, Openstudio, Art House

Pražské Výstaviště dává jedinečnou možnost výstavní koncept Designbloku představit na jednom místě.Pražské Výstaviště dává jedinečnou možnost výstavní koncept Designbloku představit na jednom místě. Designblok má několik výstavních domů, které tento koncept tvoří: Superstudio ve znamení výrobců a firem (novinky z oblasti nábytku, svítidel a bytových doplňků), Openstudio pro mladé talenty (novinky designérů, módních návrhářů, designérů šperku a grafických designérů) a umělecky konceptuální Art House (instalace na pomezí volného umění a designu). Nedílnou součástí Designbloku je kromě výstav také představování módy na přehlídkovém mole Design Runway.


„Na letošní Designblok jsme připravili celkem 253 instalací. Účastníci letos prošli přísnějším výběrem, abychom je mohli umístit všechny do Výstaviště Holešovice. Zároveň jsme ale zlevnili účastnické poplatky, aby rozhodující roli hrála pouze kvalita přijatých projektů a vystavování na Designbloku nebylo nemožné z finančních důvodů. Vnesli jsme tak do celé akce více svobody," vysvětluje Zielinski.

Italské studio FormafantasmaSoutěže a zahraniční hosté

Letos podruhé se uskuteční soutěž Designblok Diploma Selection a ani letos na Designblok nebudou chybět významní zahraniční hosté (italské studio Formafantasma, slovenský designér Tomáš Král, vlámský designér Maarten de Ceulaer a mnoho dalších).

"Těší mě, že si organizátoři letošního ročníku Designbloku pro pořádání své tradiční a významné akce vybrali právě Výstaviště Praha Holešovice. Samotný Designblok považuji za důležitou událost pražského kulturního života a jsem velmi ráda, že se letos dočkáme již 17. ročníku," teší Adrianu Krnáčovou, primátorku hl. m. Prahy, které je hlavním partnerem výstavy.

Nejen na Výstavišti

Na Václavském náměstí bude obří krmelec - Pavilon Designbloku.Designblok se ale nebude odehrávat jen na Výstavišti. Po městě je přichystáno několik desítek instalací a výstav na více než 70 místech. Na Václavském náměstí bude např. obří krmelec - Pavilon Designbloku. "Kvalitní design je ten, který má jasnou funkci, nevytváří líbivou iluzi a neskrývá se za prázdná gesta," říkají autoři krmelce.

Akce Teniskology pro všechny milovníky tenisekKromě speciálních prezentací v obchodech a galeriích otevírá také veřejnosti všechny ateliéry UMPRUM přímo v budově školy. Ve Vinohradském pavilonu se 24. října představí speciální akce Teniskology pro všechny milovníky tenisek. A mnoho dalšího...

Designblok nejen v Praze

Program Designbloku najdete kromě Prahy také v Plzni. Industriální kulturní centrum DEPO2015 představuje unikátní výstavu DOMUS, poutní místo současného designu. V prostou skleníku, navrženým německým designérem Wernerem Aisslingerem uvádí svá díla celkem 27 designérů. V brněnské vile Tugendhat se kromě nových historických kousků sbírky představí také ikonický nábytek Vitra. 

text: Tomáš Horáček, zdroj a foto: www.designblok.cz

logo MessengerPoslat Messengerem