Ratan - tento ušlechtilý přírodní materiál s velmi širokým spektrem použití vás v žádném směru nezklame. Pokud ovšem víte, jak ho vybrat a jak s ním zacházet.

Ratanový nábytek se na evropský trh dostal v rámci dovozu luxusního zboží z kolonií v jihovýchodní Asii již v 16. století. Velmi populární byl hlavně v Anglii, kde se uplatnil především v zařízení oblíbených zimních zahrad.

Stůl Belimbing, materiál kov a loupaný ratan, cena 3 249 Kč, deska stolu z pískovaného skla, síla 2 cm, cena 2 785 Kč. Křesla Rhodos, loupaný ratan, cena 3 481 Kč (Hitra).Nábytek a doplňky z ratanu dnes mají velmi široké spektrum použití a hodí se téměř do kteréhokoli prostoru - do obývacího pokoje, ložnice, jídelny, ale i do kuchyně či třeba na toaletu. Ratanem můžete zařídit doslova celý interiér nebo jen jednu z místností a pokaždé to bude stylově čisté a příjemné na pohled. Žádného estetického prohřešku se nedopustíte, ani když do místnosti umístíte pouze jeden ratanový solitér.

Stojací lampa č. 7055, cena 28 710 Kč, křeslo King 38 280 Kč, trojmístné sofa King v ceně 78 210 Kč (područku lze nastavit vlevo nebo vpravo). Barový stolek pořídíte za 70 620 Kč, podnožku za 16 500 Kč, regál se čtyřmi deskami z čirého skla stojí 41 250 Kč. Záruka až 25 let (JV POHODA).Ratan se výborně uplatní i na zahradě, stejně tak jej můžete použít do společenských či třeba restauračních prostor.   Ratan se zkrátka hodí vždy a všude bude působit elegantně a nevtíravě. Tento nábytek se totiž vyznačuje hned na první pohled třemi vlastnostmi: je nadčasový a nepodléhá tak snadno módním rozmarům, lze jej snadno zkombinovat s jinými kusy nábytku a odlišným stylovým designem a je až překvapivě pohodlný. Navíc v dnešní záplavě umělých hmot a různých „studených" spojení plastů, kovů, skla a napodobenin dřeva má osvěžující účinek stoprocentně přírodního materiálu.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

DRUHY RATANOVÉHO NÁBYTKU

Stojací lampa č. 7055, cena 28 710 Kč, křeslo King 38 280 Kč, trojmístné sofa King v ceně 78 210 Kč (područku lze nastavit vlevo nebo vpravo). Barový stolek pořídíte za 70 620 Kč, podnožku za 16 500 Kč, regál se čtyřmi deskami z čirého skla stojí 41 250 Kč. Záruka až 25 let (JV POHODA).Ratan se opravu hodí všude a v současné době najdeme na trhu i takové zajímavosti, jakými jsou domácí bary (ať už venkovní či interiérové), šatní skříně či venkovní lavičky a slunečníky. Ratanový nábytek a doplňky bychom mohli rozdělit do několika skupin:

Interiérový nábytek

1. Nábytek z ratanových ohýbaných tyčí s čalouněním: jedná se o velmi rozšířený typ nábytku, který se používá do všech obytných prostor. Lze jej snadno kombinovat s takřka jakýmkoliv jiným typem nábytku.

Pokud jste na webu již zaregistrovaní, po přihlášení se fotografie zobrazují bez vodoznaku.


2. Nábytek z ratanového proutí, často označovaný jako proutěný. Převládá mylná představa, že se tento nábytek vyrábí ze zbytků nebo volně rostoucího proutí. Pravda je, že proutí se vyrábí z kvalitního ratanu o tloušťce 2,5 cm až 4,5 cm.

Křeslo Boston, materiál ratan pitrit v barvě loog. Cena 5 380 Kč (Detail).3. Nábytek z ratanové kůry: v posledních pěti letech patří k velmi oblíbenému druhu elegantního a luxusního nábytku. Jeho nosnou část tvoří konstrukce z masivního dřeva, na níž je proveden povrch z ratanové kůry, která opět musí být velmi kvalitní.

4. Nábytek kombinovaný z ratanu a masivního dřeva: kombinace, která ve spojení s koženou bandáží spojů je nádhernou ukázkou luxusních a krásných nábytkových kusů.

Nábytek na zahradu, terasu či k bazénu

Jídelní sestava z produkce německé firmy Flechtatelier Schütz, výběrová kategorie. Rozkládací jídelní stůl č. 2396 pořídíte za 64 680 Kč, židle (možné i s područkami), cena od 20 790 Kč. Záruka až 25 let (JV POHODA).Pokud vás bude prodejce ujišťovat, že tzv. venkovní ratan můžete nechat klidně venku napospas větru a dešti a vůbec se o něj nemusíte nestarat, nenechte se zmást. Neloupaný ratan (ratan s kůrou) má určité předpoklady lépe odolávat povětrnostním vlivům, jakými jsou voda a vlhkost. Jeho odolnost však má své meze. Ratan můžete chránit například některými typy ochranných vrstev barvy.

Ani nejlepší ochranný lak však není schopen nepřetržitě vzdorovat prudkému slunci s minimální vlhkostí a trvalému dešti s teplotními rozdíly 10 až 15 °C. Málo známý je i fakt, že ratan nemá rád velké sucho a časté střídání teplot. Chceme-li využívat ratanový nábytek venku tak, doporučují výrobci nenechávat nábytek trvale po celý rok venku bez ochranného pokrytí.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem