BLOG DAVIDA MENCLA - Díky stovkám hodin práce analytiků, a hlavně pak mého skvělého kolegy Martina Kokeše, vím to, co mnozí vědět chtějí. Za kolik se bude stavět v roce 2023.

Situace roku 2021 a i prvých měsíců 2022 byla těžkou šokovou terapií. Nastal souběh dějů, které obor neznal, a proto se na ně neuměl připravit. Zdivo, dřevo, ocel i tepelné izolace zcela zmizely z trhu. Výrobci nebyli schopni dodržet své garantované ceny. Trh ovládla panika z nedostatku. Panika a chaos šroubovaly ceny na násobky běžných částek.

Tato situace se dnes dramaticky mění a uklidňuje. Většina materiálů je již objednatelná v reálných termínech. Zdivo má stále dlouhé dodací termíny, ale i ty se postupně snižují. Stavitelé se naučili fungovat v nové situaci. V ES máme objednané krovy, zdivo i okna na všechny stavby, které nás v dalších měsících čekají. I na ty, které ještě fakticky nezačaly. A proto můžeme již dnes vědět, za jaké ceny se bude stavět v roce 2023.

Příklad jménem Blanka 3

Pro lepší pochopení jsem na častém domě Blanka 3 (podlažní, 5 + 1) namodeloval, které položky se příští rok zvýší a proč.

Zemní práce a výkopy vás nově přijdou o 8 800 Kč dráže. Důvodem je hlavně vyšší cena úvěru na stroj (bagr), zvýšené náklady na naftu a vyšší hodinová odměna strojníka. Beton v základech zdražil jen o 2 %, doprava o 5 %. Opět hlavně vyšším úrokem na pořízení speciálního nákladního vozu (domíchávač). Celkově se základy prodraží o 4 200 Kč.

Betonové pumpy +18 000 Kč. Jde o čtyři použití pumpy. První do základových pasů. Druhá do základové desky. Třetí na věnce a překlady. Čtvrtá pak na zalití stropu a dvoupodlažního domu. Naprostá většina tohoto nárůstu tkví ve vysokých sazbách ČNB a prodražení úvěrů na tyto stroje.

Stavební ocel použitá v základových pasech a základové desce bude o 11 % levnější. Položka se sníží o 11 000 Kč. Původní ocel dovážená z Ukrajiny je nahrazena dovozem z Turecka. Stále podstatně dražší nežli cena před dvěma roky. Zároveň však již očištěna od paniky, a tedy reálná cena nižší nežli před pár měsíci. Další pokles ceny oceli je možný a pravděpodobný.

Dřevo na bednění zvyšuje cenu o 8 %. Nárůst této položky bude však pro její malý rozsah zanedbatelný. Do 1 000 Kč.

Cena zdiva zůstává. Hurá. A termíny dodání se zkracují. Dvakrát hurá.

Dům Blanka 3

Stropní vložky Miako +10 %. Celkově i s prací vás strop nově přijde dráž o 33 000 Kč. Domy jednopodlažní pochopitelně strop neřeší.

Omítky vlivem mírné úpravy hodinové mzdy dražší o 5 000 Kč, sádrokartony znamenají na domu nárůst o 7 500 Kč.

Radost nám neudělaly hydroizolace. Hydrobit zvýšil svoji cenu o celkem šílených 46 %. Nárůst o 10 000 Kč na ceně domu. Výši tohoto nárůstu se nám tak úplně nepodařilo pochopit. Část je jistě nárůst ceny ropných produktů. Část nárůst energií. Přesto za těmito 46 % je zřejmě i částečný kalkul a zvýšený profit výrobce. Materiál zatím nemá srovnatelnou náhradu v lepší ceně.

Stejně tak v dalším růstu pokračují tepelné izolace. Celkové zvýšení na ceně domu o 24 000 Kč. U tepelných izolací věříme v pozdější poklesy cen. Zatím však i vlivem stále neuspokojené poptávky ceny rostou.

Zateplovací fasádní systém +21 %. Zvýšení o 27 000 Kč.

Vnitřní instalace v domě – nárůst celkově o 25 000 Kč. Jde hlavně o zdražení drobného instalačního materiálu a kabelů.

Tesařské krovy +19 000 Kč. Zhruba polovina zvýšení je způsobená cenou dřeva. Polovina pak růstem ceny této odborné práce.

Betonová krytina +10 % a celkově na domě 10 000 Kč. Převážně pak vlivem energií a mzdových nákladů u výrobce tašek.

Výhled na další roky

V ES očekáváme meziroční nárůst ceny domů o 9 %. To je velmi solidní v prostředí, kde je obecná inflace dvojnásobná. Ne skvělé, leč slušné. Ten nárůst je menší nežli jinde, protože čerpáme velké zázemí ve vlastní výrobní kapacitě a schopnosti nezvýšit cenu práce.

Také pro roky 2024 a 2025 očekávám růst kolem 9 % ročně. Váha se v těchto letech přesune více z růstu cen materiálů do růstu ceny práce špičkového řemeslníka, protože nefungující učňovské školství činí z dobrého řemeslníka mimořádnou vzácnost.

Meziroční nárůsty cen domů o 9 % spojené s významným poklesem úrokových sazeb hypoték a stálým pomalým růstem průměrné mzdy vytvoří zpět udržitelné prostředí.

Podle modelů, které v ES máme, by k bezpečnému financování mělo stačit, pokud pár dohromady vydělává někde kolem 40 000 Kč měsíčně. To znamená pořád velmi slušně dostupné bydlení ve vlastním rodinném domě. Tak teď už si jen přeji, ať nám do našich prognóz nepřiletí něco, co zatím vidět není. K tomu nám všem držím palce!

Celý text najdete na www.davidmencl.cz.

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

logo MessengerPoslat Messengerem