BLOG DAVIDA MENCLA - Ptají se mne různí lidé: Proč nestavíte dřevostavby? Moje odpověď je jednoduchá a přímá. Nestavíme dřevostavby, protože jde o technologii nejméně dobrou pro stavbu rodinného domu. Jednoduše chceme stavět kvalitní domy, a to nám OSB desky na trámcích neumožňují.

Nejsem žádný bijec dřevostaveb. To vůbec ne. Dokonce jsem si jednu nedávno postavil. Stále se snažíme zůstat v aktuálních trendech. A zároveň stále sami pro sebe něco stavíme. Když jsem se tedy rozhodl stavět velkou garáž se dvěma apartmány pro hosty, rozhodl jsem se postavit vše z lehké konstrukce jako dřevostavbu.

Byla to hezká práce. Voňavá. Dřevěné desky i lepené profily, konstrukce krásně vonící. Stavba byla po základové desce suchým procesem, a tedy rychlejší a jednodušší. Vlastně se mi ta technologie při samotné stavbě líbila moc. Kdybych vybíral technologii pro své pracovníky stavby, a ne pro klienta, jistě bych stavěl výhradně dřevostavby.

Vše bylo fajn, až do momentu, kdy praskl a do vaty a konstrukce vytekl bojler. I malá havárie vody mi připomněla, proč nemohu dřevostavbu doporučit klientům. Druhý argument nabízí horké letní dny. Přes okna se stavba ohřeje. Žádné noční ochlazení prostoru ze stěn, žádné příjemné klima vlhkosti uvolněné zděnou konstrukcí. Mám vedle sebe postavené tři stavby třemi různými technologiemi. Bydlení v dřevostavbě je v létě výrazně méně příjemné. Dvě letní noci, jedna v dřevostavbě, druhá ve zděném a každý pochopí. Netřeba jediného slova. Toto poznání na vlastních pocitech rád skutečně nabízím.

Co vlastně dřevostavbám vyčítám?

Předně cenu. Vlastně bych dokázal klientům dřevostavby stavět, pokud by cena byla výrazně nižší než u zděných domů. Stejně jako jsou dřevostavby výrazně levnější třeba v USA. Laický český pohled nižší cenu dřevostaveb předpokládá. Opak je však bohužel pravdou. V České republice není dodavatel, který by dřevostavby stavěl levněji, nežli Ekonomické stavby staví nízkoenergetické zděné domy. Dřevostavba za stejnou cenu jako zděný dům mi připadá nepřijatelná.

Životnost. Naprosto zásadní argument je pro mne nízká životnost dřevostaveb. PR agentury, dřevostavby zastupující, plní média názory, že dřevostavba má stejnou životnost jako zděný dům. To je přirozeně nesmysl. Každý, kdo viděl dřevostavbu po 30 letech, ví, jak velký je rozdíl mezi zděným domem a stavbou z dřevěných desek. Po třiceti letech je dřevostavba na konci své technické i morální životnosti.

Z pohledu urbanistiky je krátká životnost dřevostaveb zásadní výhodou. Zajistí častou obnovu, neustále moderní a „trendy“ vzhled satelitů a sídelní výstavby v místech, kde dřevostavby převládají. Jenže to jsme zase u ceny. Pokud by byla cena třetinová oproti zděnému domu, pak bych této úvaze rozuměl. Při vysokých cenách dřevěných domů považuji nízkou životnost za velký handicap. Nemám dřevostavby rád pro jejich náročnost na obsluhu. Přetečená vana či havárie vody je ve zděném domě nepříjemnost, v dřevěném domě doslova tragédie.

Pro nosnou konstrukci z dřevěných profilů 120/80 mm je voda velkým nebezpečím. Při styku s vodou dochází ke kroucení, vytrhávání obkladových desek a k nevratné deformaci. Voda v izolační vatě působí zatuchlinu. Problém je jakákoliv forma vlhkosti – vzdušná vlhkost z vaření a koupelen, drobné nehody, zatékání vinou třeba havárie komínu či nafoukaným sněhem.

Pozor na vývoj ceny nemovitosti

Vyčítám dřevostavbám také nižší likvidní cenu. Podívejte se do nabídek realit a porovnejte, za jaké ceny se prodávají zděné domy a za jaké dřevostavby – jejich ceny jsou nižší o více než 20 %. Ze stejného důvodu také dřevostavby podhodnocují znalci hypotečních bank. Dřevostavba jednoduše není likvidní. Tedy pořizovací cena stejná, prodejní výrazně nižší. A z toho plynoucí problémy u hypotéky.

Nejsem bijec dřevostaveb. Líbí se mi na nich rychlá a čistá stavba, nulová vlhkost při dokončení. I dva měsíce úspory času při stavbě mají svoji hodnotu. Celkově však pro mne nevýhody dřevostavby provázející výrazně převažují výhody. V České republice se 11 % nových domů realizuje technologií dřevostavby. Z výše uvedených důvodů Ekonomické stavby toto procento zvyšovat nebudou.

Zdroj: www.davidmencl.cz
Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

logo MessengerPoslat Messengerem