BLOG DAVIDA MENCLA - Vedení ČNB se po několika neúspěšných pokusech podařilo zneužít současné tíživé situace naší země k tomu, aby konečně protlačilo zákon, který do jejich rukou svěřuje nebývalou moc.

David Mencl, ředitel Ekonomických stavebProč je to jedna z nejhorších zpráv za posledních 10 let? Mimo jiné proto, že tam, kde jednotlivé banky řídí své riziko s přesností hodinářského mistra, ČNB jedná s hrubostí tesařského učně. Kde banky modelují postupy podle detailní situace a stavu portfolia, ČNB se na detaily neohlíží. Její limity platí plošně pro všechny. Čert to vem, jestli to některé bance přiléhá více či méně. Jeden střih, jedna velikost pro všechny. XXL – do té se vejdeme každý.

To je elegance řešení, kterou nám už několik let předvádí ČNB. V oblasti hypoték má roli bankovního dohledu. Má dohlížet na finanční zdraví bank a jednat až tehdy, když je stabilita konkrétní banky v ohrožení. Dávno ale svoji roli překračuje. A již několik let můžeme vidět, jak špatný je její zásah do hypoték.

Uvedu jen pár příkladů: naprosté zrušení 100% hypotéky. Zákaz dofinancovat 80% LTV hypotéky jinými produkty. Zkrácení splatnosti hypotéky ze 40 na maximálně 30 let.

Svůj vnucovaný vliv na podobu hypotečních úvěrů nejprve vysvětlovali snahou snížit ceny bytů v Praze. Pro léčbu vysokých cen bytů v Praze zvolili plošné řešení, které nesmyslně zasáhlo i byty v regionech bez růstu cen – třeba na Tachovsku. S byty, které řešili, zmrzačili také hypotéky na rodinné domy či třeba pozemek v malé zapomenuté vesnici českého pohraničí. „Když se kácí les, létají třísky,“ promluvil dřevorubec, kde měl mluvit hodinář.

Když se ukázalo, že na ceny bytů nemá opatření ČNB naprosto žádný vliv, tak s elegancí tanečníka přišel guvernér Rusnok s tím, že nejde o ceny bytů, ale o to chránit žadatele hypoték. aby nežádali, když pak nebudou moci splácet. 

A výsledek? Omezení 100 % hypoték vystřelilo ceny nájmů. vznikají velké realitní fondy zaměřené na nájemní bydlení. Ty postupně budou dále šponovat ceny nájmů. Mnoho rodin již na vlastní bydlení nedosáhne a namísto splacení vlastního majetku, bude platit celý život nájem, a do důchodu odejdou jako nemajetné. Ty šťastnější mladé rodiny, které ještě na hypotéku dosáhnou, platí vlivem opatření ČNB splátku o 40 % vyšší, než by platily bez intervencí centrální banky.

Pane guvernére, chráníte rodiny tím, že je připravíte o hodně peněz.

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb
Zdroj: www.davidmencl.cz (redakčně kráceno)

logo MessengerPoslat Messengerem