Rodina pana Vítězslava a paní Ivy bydlela spolu s dcerou před stavbou svého nového domu v Litomyšli ve vícebytovém domě se společnou zahradou. Byt ve vile z 20. let však nebylo možné upravit dle jejich představ. Hledali proto jiné řešení. Od počátku přitom věděli, že chtějí bydlet v rodinném domě. Začali se v okolí města dívat na volné pozemky, a protože nedaleká Polička vhodné místo na stavbu nabízela, rozhodli se zakotvit tady.

Královské věnné město a rodné město Bohuslava Martinů není daleko od Litomyšle, a kromě historických tradic a krásného okolí nabízí vše, co současná rodina potřebuje. „O zajímavém rodinném domku jsme snili snad každý den. A podařilo se. V krásné a malebné Poličce jednoho dne začal růst náš vysněný dům, na kterém jsme s našimi architekty pracovali téměř rok a promýšleli každý jeho detail zevnitř i zvenku.“ říká paní majitelka a dodává: „Lokalita, ve které stojí náš dům, se nám od počátku moc líbila. Je odsud kousek do města, k lesu i do okolité přírody, navíc je to příjemné slunné místo.“

Rodinný dům v Poličce (zdroj: Xella)

Dříve než se obrátili na pana architekta, který jim dům pomáhal navrhnout, měli jasno ve velikosti domu a jeho základní dispozici. Nechtěli typový projekt, který je sice cenově dostupnější, ale omezuje majitele v individuálních úpravách bydlení. Na jednání s architekty přišli se základní představou, co se později ukázalo jako velká výhoda. „Řada lidi nemá žádnou představu, což je při návrhu někdy pro obě strany komplikací. Pan architekt nás naopak za naše srozumitelné rámcové zadání pochválil, nemuseli jsme si složitě hledat cestu k sobě, a mohli jsme se společně věnovat jednotlivým detailům.“ ohlíží se paní Iva za téměř rok trvající spoluprací s místními architekty.

Rodinný dům v Poličce (zdroj: Xella)

Spolupráce s architektem se rodině vyplatila i z pohledu umístění domu na pozemku – zatímco většina domů je umístěna ve středu pozemku, dům pana Vítězslava a paní Ivy umístil pan architekt co nejblíže k hranici pozemku (samozřejmě při dodržení všech předepsaných vzdálenosti). Tím vznikl prostor pro krásnou velikou zahradu, ze které se rodina díky jižní prosklené straně domu může těšit v každém ročním období.

Hrubou stavbu jim realizovala na klíč najatá stavební firma, na ostatní části domu včetně řemesel si manželé najímali specializované firmy. Dohled na celou výstavbou si vzal na starost pan Vítězslav, který pravidelně kontroloval průběh prací. Pokud se do Poličky nemohla z časových důvodů podívat paní Iva, vše nafotil a doma společně diskutovali další kroky.

Rodinný dům v Poličce (zdroj: Xella)

Stavební systém Ytong si oba manželé vyjasnili už v projektové dokumentaci a pak svoji volbu neměli důvod měnit. „Ytong jako materiál se nám líbil, načetli jsme si řadu informací a podívali se i na výsledné realizace. Obvodové zdivo je z tvárnic Ytong YQ Lambda tloušťky 550 mm, u těchto tvárnic jsme oceňovali, že nepotřebují dodatečné zateplení. Dobré zkušenosti jsme měli i z výstavby, realizační firma Ytong znala a chválila si jednoduchost a snadné opracování. Pro nás jako uživatele měl tento materiál i další praktické výhody. Uvnitř domu je na stěnách a stropech řada detailů, kde jsme snadné úpravy Ytongu uvítali. Například ve sprchovém koutu jsme nechtěli na stěnu montovat klasické poličky na kosmetiku, ale ve zdivu jsme vytvarovali praktickou a úžasnou niku. Ta nejenže dobře vypadá, ale můžeme do ní pohodlně ukládat vše, co potřebujeme.“ pochvaluje si zkušenosti s vybraným materiálem paní majitelka.

Rodinný dům v Poličce (zdroj: Xella)

Promyšlený přístup investorů k projektu svého domu se na stavbě skvěle doplňoval se systémovou nabídkou Ytong. Kromě tvárnic Ytong YQ Lambda jsou na domě i zakládací tvárnice Ytong Start, na fasádě je použita vnější omítka tepelněizolační Ytong. Značku Ytong nesou i stěrky, malty, překlady, profily, spojky nebo systémové žaluziové kastlíky, usnadňující bezproblémovou dodatečnou montáž venkovních žaluzií. Ty jsou na domě, který je na velké části jižní podélné strany celoplošně prosklen, v průběhu slunečních dnů potřeba. Rodina bydlí v novém domově třetím rokem a je tady maximálně spokojena.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem