Jak pěkně by kolem vašeho budoucího bydlení vypadal nový plot? Jak fajn by bylo ještě střešní okno? O kolik jednodušší by to bylo s automatickým otevíráním vrat? O kolik lépe by to uvnitř vypadalo, kdybyste vsadili místo dlaždic třeba na dřevěnou podlahu? Jak vůbec dostavit váš dům, když vám pomalu, ale jistě dochází peníze?

Stavba nového bydlení něco stojí

Už uplynul nějaký ten měsíc od chvíle, kdy jste si sjednávali hypotéku na stavbu nového domu, pomalu ale jistě se blížíte jejímu vyčerpání. Jenže zjišťujete, že peníze dochází, vy ale stavbu ještě zdaleka nemáte dokončenou. Na vině mohou být různé úpravy, které jste byli nuceni udělat, nebo i rostoucí ceny materiálu či služeb.

Doba je prostě taková a nám nezbývá, než se s tím smířit a hledat řešení. Hypotéku jste si brali s tím, že si konečně splníte svůj sen o vlastním bydlení, smířili jste se i s tím, že ji po většinu svého produktivního života budete splácet. Mnozí z nás ji totiž splácí i víc než 20 let.

Jenže zatímco vana, která ještě před pár měsíci stála 10 000 Kč, dneska stojí klidně i o polovinu víc. Jinak na tom není ani dřevo, střešní krytina, dlaždice, obkladačky a další materiál, který prostě potřebujete. Není se tak čemu divit, že vám přibývají vrásky na čele a sami sebe se ptáte, co teď? Jak dostavit dům, když finance ubývají jak na úvěrovém účtu, tak na běžném účtu, ze kterého jste už taky vybrali úspory?

Ilustrační foto

Vzdát se hypotéky, nebo si ji navýšit?

V takovou chvíli vás jistě napadne, zda by nebylo lepší se na stavbu domu vykašlat, bydlet dál v nájmu a sen o vlastním bydlení si třeba splnit někdy později. Nebo se s ním prostě rozloučit. Vždyť doteď jste to zvládali i bez něj, tak proč ne i dál?

Když se rozhodnete hypotéku nečerpat, budete muset počítat s tím, že některé banky za to požadují sankce z nečerpaného objemu hypotéky, které činí i třeba 5 %. Některé banky si naúčtují menší částku, jiné poslední dobou poplatek neúčtují. Jenže vzdát se svého snu těsně před jeho splněním? No nevyčítali byste si to?

Zkuste si navýšit hypotéku

Ano, banky takovou možnost nabízí. Zajděte do banky, kde máte svůj hypoteční úvěr, a zeptejte se, zda by ho nebylo možno navýšit mimo fixaci. Obecně sice platí, že s hypotékou nelze nijak manipulovat, dokud není ukončeno její čerpání, když ji ale už splácíte a potřebujete další peníze na její dostavbu, banku o navýšení požádat můžete. Nebo si vedle tohoto úvěru zkuste sjednat ještě druhou hypotéku, menší a s aktuálním úrokem.

Počítat určitě musíte s tím, že opět bude zkoumat vaši bonitu a hodnotu nemovitosti, stejně jako musí být splněna doporučení ČNB, tedy limity LTV, DTI a DSTI. LTV vyjadřuje poměr mezi výší hypotéky a hodnotou zastavované nemovitosti, DTI poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu, DSTI pak poměr mezi výší měsíčních splátek všech úvěrů a čistým měsíčním příjmem žadatele o úvěr.

Víte, že o navýšení můžete požádat i tehdy, kdy se ji rozhodnete refinancovat, tedy splatit stávající úvěr novým úvěrem, sjednaným u jiné banky? Nová banka bude stejně jako při sjednávání hypotéky zkoumat vaši bonitu i hodnotu zástavy. Pokud je váš příjem dostatečný a hodnota zastavované nemovitosti dostatečně vysoká, neměl by nastat s navýšením žádný problém.

Další možností je sjednání druhé hypotéky, která se zajistí stejnou nemovitostí a poběží vedle té stávající.

Ilustrační foto

Řešením může být i spotřebitelský úvěr

Hypotéku si navýšit nechcete nebo nemůžete, podobně jste na tom i s druhou hypotékou? A co si finance navíc zajistit prostřednictvím spotřebitelského úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření?

U spotřebitelského úvěru ale musíte počítat s kratší dobou splatnosti a vyšší úrokovou sazbou než u hypotéky nebo stavebního spoření, o úvěr ze stavebního spoření je zase třeba žádat nejdříve 3-6 měsíců po vyřízení hypotéky. Až po uplynutí této lhůty totiž banka nepovažuje úvěr ze stavebního spoření za dofinancování hypotéky do 100 %. Na druhou stranu si ho ve fixaci můžete zkusit sloučit s vaší hypotékou, možné jsou i mimořádné splátky.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem