Blýskavější obal s většími okny, spalovací (!) záchod, ale především výrazně proměněný a komfortnější interiér charakterizují druhou generaci domku Mobile Hut. Prototyp mobilního designového domku na kolech vznikl v roce 2018 na základě návrhu Jana Gabriela a Jakuba Vlčka z ateliéru ARTIKUL architekti. S podtextem „Kamkoli nezávisle" nabídl plnohodnotný komfort pro život a, jak ukázala covidová doba, i pro práci.

Mobile Hut je nezávislý a energeticky soběstačný domek v hliníkovém provedení. I v druhé generaci byl schválen jako přípojné vozidlo, takže při návrhu se musela splnit přísná kritéria na váhu i rozměry. Legislativně se sice chová jako karavan, ale už od prvního pohledu by se nemohl lišit více. Mobile Hut má tvar klasického domečku, který respektuje archetyp českého domu se sedlovou střechou a zároveň je moderní, minimalistický a čistý. „Na podobu Mobile Hut máme pozitivní ohlasy. Plechový dům je v kontrastu s přírodou, která se v něm ale zrcadlí. Materiál mění barvu podle slunce a stínu. Díky tomu zapadá do okolí," představuje druhou generaci Mobile Hut architekt Jan Gabriel.

Mobile Hut

„Druhá generace vznikla na základě více než 1,5 letého testování při tvrdém provozu prvního výrobku na nejrůznějších místech po České republice. Mobile Hut obstál skvěle ve všech podmínkách, i tak jsme se rozhodli produkt posunout dál zabudovanými technologiemi i vybavením interiéru pro ještě komfortnější fungování," doplňuje architekt Jakub Vlček.

Větší okna pro více světla i těsnější propojení s přírodou

Druhá generace má blýskavější obal, nejvíce změn se ovšem skrývá uvnitř. Proměnil se nábytek, detaily i provedení. Ještě větší nezávislost svým návštěvníkům a majitelům zaručí větší a vylepšená kuchyň i koupelna. Více pohodlí skýtají i nové schody, které nahradily původní žebřík vedoucí do spacího patra. Interiér je stále dřevěný, nově ale z běleného smrku. K celkovému zážitku přispívá i pevnější dubová podlaha, příjemné ambientní osvětlení a precizní čalounění.

Mobile Hut

„V novém Mobile Hut najdete větší okna pro více světla a ještě těsnější propojení s přírodou. Hliníková okna Schüco jsou výklopná ven a tak nezaberou v interiéru ani kousek místa. Velkým výklopným střešním oknem nad horním dvojlůžkem můžete pozorovat hvězdy a zároveň rychle vyvětrat. Ve výbavě nechybí síť proti hmyzu nebo screenová zatemňovací roleta," popisuje architekt Jan Gabriel. Do vodotěsného pláště z eloxovaného hliníku nešlo osadit nic jiného než hliníková okna a dveře, proto architekti od začátku vsadili na Schüco. „Měnili jsme dispozice kuchyně, což nám umožnilo zvětšit okno a protáhnout ho až k pracovní desce, a i ostatní skleněné tabule nad sezením v dolní části či v koupelně jsou větší," pokračuje architekt Jan Gabriel.

Tepelně izolované hliníkové profily Schüco AWS 50 pro okna s pohledovou šířkou pouze 40 mm a Schüco ADS 50 pro dveře s dvojitým bezpečnostním sklem opět dodává společnost A.R. OKENNÍ TECHNIKA.

Mobile Hut

Tři verze, nejžádanější je nezávislý typ Off Grid

Každý žijeme jinak a máme jiné nároky. Proto má Mobile Hut tři základní verze, které si je možné na míru přizpůsobit. Nejjednodušší verze Minimal je vlastně prázdný dům se všemi povrchy a podlahami, který si může zákazník zařídit například vlastním nábytkem. Druhá verze On Grid je plně vybavena nábytkem a spotřebiči a je určena pro zasíťované pozemky, kde se dá domek připojit na elektřinu, vodu i jímku. Nejvyšší a nejžádanější typ Off Grid je absolutně nezávislý, má ty nejvyšší technologie a stejně jako On Grid veškerý nábytek a spotřebiče na míru. Nad rámec verzí je možné vybrat si dodatečné vybavení tak, aby vyhovovalo každému majiteli.

Mobile Hut

Mobile Hut celou dobu provází heslo „Kamkoli nezávisle", které se odráží i v interiéru i v použitých technologiích. Nezávislý život přináší svobodu, musí být ale zároveň udržitelný a odpovědný k okolí. K tomu pomáhají například fotovoltaické panely – dům je schopný vyrobit si téměř veškerou energii. Pokud není dostatek slunce, jsou například v zimním období pro vytápění či ohřev vody připraveny plynové bomby. Mobile Hut si také umí načerpat vodu z potoka nebo nasbírat srážkovou vodu, kterou vyčistí pomocí filtru.

„Našim cílem je, aby Mobile Hut nic nespotřebovával, ale ani nevypouštěl. Šetrnost k životnímu prostředí je pro nás klíčová a jsme rádi, že se nám do domu povedlo umístit pro Česko úplnou novinku – spalovací záchod. Místo odpadu zbyde čajový hrnek popela za týden," říká architekt Jakub Vlček.

Mobile Hut

Jako doma i v home office

Mobile HutInteriér Mobile Hut je propojen od podlahy po hřeben střechy. Na první pohled se může domek zdát malý, ve skutečnosti je prostorný a nahradí i byt o dispozici 2+kk. Najdete zde plnohodnotnou kuchyň, jídelnu i koupelnu. Pod střechou se nachází hlavní spací část pro dvě osoby, ale v domku se pohodlně vyspí až 4 dospělí. Čalouněné sezení v dolní části Mobile Hut slouží jako rafinovaný úložný prostor, místo k dennímu odpočinku a v noci po rozložení, jako další dvě spací místa.

„Uvnitř se pečlivě řešila funkčnost a nejefektivnější využití relativně malého prostoru tak, aby se zde vešlo co nejvíce věcí. Díky tomu může Mobile Hut sloužit i jako bydlení," popisuje Jan Gabriel. „Kolegu v Mobile Hut zastihl i lockdown a ve čtyřech lidech zvládl v domku dva týdny pohodlně bydlet i pracovat jako v home office bez jakýchkoli omezení," potvrzuje všestrannost využití Mobile Hut architekt Jan Gabriel.

Chci to vyzkoušet na vlastní kůži!

První generace se testovala po celé České republice bez připojení na inženýrské sítě, dům na kolech se vypořádal s letními vedry i sněžnými bouřemi na horách. Nejen architekti ale na vlastní kůži vyzkoušeli všechny klimatické podmínky, najeli tisíce kilometrů a spoustu z nich i po nezpevněných cestách offroadem. Právě díky testování mezi lidmi získali potřebnou zpětnou vazbu, ze které vzešla komfortnější verze, která je nyní vhodná i k trvalému bydlení.

„Během víkendu jsme chatku využili pro romantický pobyt, ale i jako základnu pro výlety na kolech nebo domácí kancelář. V Mobile Hut máte vše, co potřebujete. Měkké spaní až pro čtyři lidi, plně vybavenou kuchyň a koupelnu, teplou vodu, topení a zásobní vodní nádrž, která vydrží pro dva lidi klidně i 3 týdny. Překvapilo nás, kolik je v domku úložného prostoru. Rozhodně jsme neměli problém vejít se do interiéru i s našim sportovním vybavením," říká Michal, jeden z návštěvníků, kteří Mobile Hut testovali.

Mobile Hut

Mobile Hut druhé generace si mohou zájemci pronajmout a vyzkoušet. Více informací na www.mobilehut.eu.

Mobile Hut

Architektonický návrh: Ing. arch. Jan Gabriel a Ing. arch. Jakub Vlček, ARTIKUL architekti s.r.o.
Obytná plocha: 
17 m2 + terasa 4 m2
Rozměry:
 2,5 x 6,9 x 3,9 m
Váha: 
2,6 tuny
Realizace: 
2020

Použité systémy Schüco v projektu:
Okna: Výklopné křídlo Schüco AWS 50
Dveře: Dvoukřídlé dveře Schüco ADS 50


Zdroj: Marketingové sdělení
Foto: Jan Gabriel, ARTIKUL architekti

logo MessengerPoslat Messengerem