Dům v domě se nachází v obci Bernolákovo u Bratislavy v prostředí zástavby rodinných domů a zahradních pozemků. V roce 2017 získal prestižní ocenění CE.ZA.AR v kategorii rodinné domy a následně se stal vítězem i mezinárodní soutěže Big See Architecture Award v kategorii rezidenční architektura. V projektu jsou použity fasádní, dveřní a okenní řešení Schüco s tepelně izolačními parametry na úrovni pasivního domu.

CE.ZA.AR 2017 v kategorii rodinné domy

V šestnáctém ročníku udělování cen za architekturu CE.ZA.AR bylo přihlášeno téměř 90 staveb. Z užšího výběru 24 realizací vybrala mezinárodní porota do finále patnáct projektů. V kategorii rodinné domy se na první příčce umístil Dům v domě. Podle člena poroty, architekta Jana Šépky, získal ocenění především pro jasné a důsledné uplatnění konceptu při celé realizaci.

Dům v domě se nachází v obci Bernálokovo u Bratislavy v prostředí zástavby rodinných domů a zahradních pozemků. Původně to byl také zahradní dům s tradičním odstupem od ulice díky přístupové cestě a bujné vegetaci. Protipólem neformální přední části pozemku s garáží je praktická a pobytová zahrada ukrytá za domem. Novostavba je velmi citlivě zasazena do kontextu malé obce. Přestože využívá moderní materiály a prvky, nijak nenarušuje okolí a genius loci.

Dům v domě (foto: Daniela Dostálková, zdroj: PLURAL)Dům v domě (foto: Daniela Dostálková, zdroj: PLURAL)

Samotný dům byl luxusně prosklen od podlahy až po strop, díky čemuž je v interiéru dostatek slunečního světla. Architekt využil zdvižně-posuvný systém Schüco ASS 70.HI, kterým obyvatelům mimořádně usnadnil kontakt s vnějším prostředím. Dům v domě tak i prostřednictvím těchto řešení bourá hranice v tradičním striktním dělení na interiér a exteriér. Podtrhuje jejich vztah, soukromí a dočasnost. Řešení Schüco ASS 70.HI, FWS 50.HI a AWS / ADS 75.SI. v projektu instalovala společnost UniteamHD. Všechny zmiňované systémy - od fasádního FWS, přes zdvižně-posuvný ASS až po okenní (AWS) a dveřní (ADS) se vyznačují špičkovými tepelně-izolačními vlastnostmi (HI = high insulation a SI = super insulation). Díky nim je zaručen tepelný komfort a energetická efektivita objektu.

„Dům je rozdělen do dvou soustředných částí - vnitřní a vnější. Vnitřní sestává z nezbytných obytných místností v půdorysu Palladiánské mřížky 3x3 s vertikálně akcentovanou jídelnou v jejím středu. Vnější část domu má doplňkové funkce, které nemají celoroční nebo permanentní využití - patia různých velikostí a proporcí, garáž, bazén a skladové prostory,“ zhodnotil Dům v domě odborný portál ARCHINFO.

Dům v domě (foto: Daniela Dostálková, zdroj: PLURAL)Dům v domě (foto: Daniela Dostálková, zdroj: PLURAL)

Vítěz Big See Architecture Award

Dům v domě zvítězil i v soutěži BIG SEE ARCHITECTURE AWARD 2019. V silné mezinárodní konkurenci projektů z Jihovýchodní Evropy se umístil na prvním místě v kategorii rezidenční architektura.

BIG SEE sídlí Lublani ve Slovinsku, je to nezávislá a nezisková organizace, která podporuje rozvoj kreativní ekonomiky. Jejím posláním je propojení hospodářství, vzdělávacích institucí a tvůrčích odvětví a propagace výsledků jejich fungování a spolupráce, aby jak průmysl, tak společnost jako celek byly konkurenceschopnější. Podporuje akce typu City of Design, Month of Design a Big architecture Festival.

Dům v domě (foto: Daniela Dostálková, zdroj: PLURAL)

O projektu:

Název projektu: Dům v domě
Architekt: Ing. arch. Martin Jančok, ateliér PLURAL
Spolupráce: Ing. Michal Marcin (Krajinný architekt), Mgr. art. Ľubica Segečová (Design atypických interiérových prvků), MSc. arch. Michal Janák, Ing. arch. Ivana Čobejová, Samuel Šimonovič, foto: Daniela Dostálková
Instalace systémů Schüco: UniteamHD.
Plocha pozemku: 760 m²
Zastavěná plocha: 300 m²
Podlažní plocha: 174 m²
Realizace: 2013 - 2016

Řešení Schüco použitá v projektu:
Schüco ASS 70.HI - zdvižně-posuvný systém s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi, perfektní vodotěsností a excelentní zvukotěsností. Systém s 1-, 2- nebo 3-kolejovým rámem umožňuje realizaci velkých roztečí otevření s velmi komfortním ovládáním.

Schüco FWS 50.HI - sloupko-příčková fasáda umožňuje realizaci flexibilních a designově atraktivních fasád a průhledných střešních konstrukcí. Je kombinací jednoduchého zpracování a skvělé energetické efektivity s parametry na úrovni pasivního domu.

Schüco AWS 75.SI+ - Vysoce tepelně izolovaný okenní systém Schüco pro stavební hloubku 75 mm je základním systémem pro vytvoření energeticky efektivního fasádního pláště. Systém lze použít např. jako klasická vložková okna, okenní pás či vložkový fasádní element, je možné ho kombinovat  s dveřními systémy Schüco.

Schüco ADS 75.SI - dveřní systém nabízí vynikající tepelnou izolaci kombinovanou s progresivní funkčností a kultivovaným designem.

Více informací o řešeních Schüco na www.schueco.cz


Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem