K základním vlastnostem moderních budov patří bezesporu jejich snadná přístupnost. Balkonové a terasové dveře bez prahů vytvářejí bezpečný a pohodlný přechod z interiéru do exteriéru pro všechny,  pro malé děti, ale i pro osoby na invalidním vozíku nebo s chodítkem. Proto společnost Schüco zdokonalila svá bezbariérová řešení a nejen jednokřídlé, ale už i dvoukřídlé dveře Schüco pro balkony a terasy lze instalovat zcela bez prahu. Otevřením obou křídel vznikne velkorysý a zcela bezbariérový průchod přes celou šířku dveřního otvoru. Dvoukřídlé dveře dosahují třídy vodotěsnosti 7A, provozní třídy 2 a odolnosti vůči neoprávněnému vniknutí ve třídě RC 2.

Nedílnou součástí plánování novostaveb i rekonstrukcí starších objektů se stala snadná přístupnost, kterou dnes vnímáme téměř jako samozřejmost. Požadavky pro bytové prostory stanovuje norma DIN 18040-2. Pokud má být umožněn neomezený průjezd invalidního vozíku, je nutný průchod nejméně 900 mm (světlá šířka), jinak je to 800 mm. Průchozí (světlá) výška musí dle DIN 18040-2 činit minimálně 2.050 mm.

K bezbariérovému přechodu mezi vnitřním a venkovním prostředím patří mimo jiné dostatečně velká plocha před dveřmi a plynulá dostupnost. Mezi další důležité aspekty patří i pohodlí a snadné ovládání. Balkonové i terasové dveře z bezbariérového hliníkového okenního systému AWS od firmy Schüco byly navrženy tak, aby naplňovaly všechny požadavky na komfort a design.

Hliníkové prosklené dvoukřídlé dveře Schüco se zapuštěným prahem: přechod mezi interiérem a exteriérem je nyní bezbariérový i pod druhým dveřním křídlem (zdroj: Schüco)

Kvůli řadě technických omezení – například v souvislosti s vodotěsností – bylo dříve možné instalovat zapuštěné bezbariérové prahy Schüco pouze u jednokřídlých balkonových či terasových dveří. Zdokonalením bezbariérových řešení Schüco však nyní již lze vyrábět systémy se zapuštěným prahem i v kombinaci s dvoukřídlými prosklenými dveřmi, které splňují vysoké nároky na vodotěsnost v třídě 7A (v souladu s normou DIN EN 12208). Práh navíc dosahuje nejvyšší třídy (třída 6) dle směrnice vydané organizací IFT Rosenheim ohledně určování a klasifikace obtížnosti překonávání prahů (BA-01/1). To znamená, že lidé na invalidním vozíku, malé děti i osoby s chodítkem mohou práh překonávat bezpečně a snadno.

Bezbariérová hliníková okna a dveře Schüco: okna nad parapetem a balkonové či terasové dveře se zapuštěným prahem – nyní k dispozici také jako bezbariérové dvoukřídlé prosklené dveře (zdroj: Schüco)

Pohodlné ovládání umožňuje i výškově nastavitelné madlo

V bezbariérových budovách hraje jednoduchost ovládání stejně důležitou roli jako přístupnost, rozpoznatelnost a pohodlí. Klíčová je výška umístění madla – zejména pro osoby na invalidním vozíku, ale i další uživatele. V souladu s normou DIN 18040-2 (pro byty umožňující neomezený pohyb invalidního vozíku) lze u bezbariérových okenních systémů AWS od firmy Schüco individuálně nastavit výšku madla mezi 850 mm a 1050 mm (měřeno od úrovně podlahy ve finální úpravě).

Bezbariérové otevírání a zavírání oken závisí především na výšce madla a ovládací síle. V rámci systému Schüco lze tyto hodnoty individuálně nastavit a splnit tak veškeré požadavky (zdroj: Schüco)

Bezbariérová řešení Schüco zároveň splňují požadavky na maximální ovládací sílu (v souladu s normou DIN 18040-2) nutnou k otevírání a zavírání bezbariérových prosklených dveří (DIN EN 13115, třída 2): Pro otevření je to 5 newton metrů (Nm), při vyklopené pozici pak 30 newtonů (N).

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem