Elektrické sálače ještě donedávna patřily jen do koupelen a servisních místností pro chvilkové přitopení. Dnes mohou naopak zdobit interiér.

Nízkoteplotní a vysokoteplotní elektrická sálavá topidla dnes úspěšně konkurují jiným otopným systémům. Jejich zajímavostí je mimo jiné to, že kromě vytápění interiéru umožňují i příjemné posezení venku, a to prakticky celoročně, i za klimaticky nepříznivých podmínek. Tyto a ještě celá řada výhod jsou dané principem, na kterém pracují – infračerveným zářením. Na stejném základě probíhá také „ohřev“ naší planety 150 milionů kilometrů vzdáleným Sluncem.

Nová řada quartzových topidel Sorrento Ceramic je ideální do prostoru, kde dáváme přednost méně intenzivnímu, zato rovnoměrnému vytápění. Nevyzařuje žádné světlo, neobsahuje skleněné součásti, a proto se také hodí do míst, kde by běžná quartzová topidla nebyla vhodná (ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY).Cesty tepla spletité

Princip infračerveného ohřevu je založen na elektromagnetickém záření s vlnovou délkou větší než viditelné světlo, ale menší než mikrovlnné záření. U konvekčního vytápění je topným tělesem ohříván vzduch, který následně předává teplo při proudění po povrchu ohřívaných předmětů – stěn, nábytku atd. U sálavého vytápění je stav obrácený: záření neohřívá vzduch, ale volně jím prochází.

Zhruba 85 % tohoto toku je pak pohlcováno předměty, na které dopadá, zbytek se odrazí. Tak dochází k přeměně sálavé energie na energii tepelnou – zahřívají se předměty. Díky zvýšené teplotě předmětů proti teplotě vzduchu se teplo následně odvádí konvekcí: od předmětu je tedy ohříván vzduch! Tento princip je označován jako infračervené vytápění.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Krása nízkoteplotních panelů

Designové trendy v poslední době výrazně ovlivňuji i produkci v oblasti infračerveného vytápění. Pro moderní sálavé konvektory a panely jsou charakteristické atraktivní vzhled a snadná instalace a regulace. Sálavé nízkoteplotní panely se tak stávají estetickou součástí interiéru a není nutné je odsouvat do méně exponovaných míst. Příkladem mohou být topidla společnosti Fenix Jeseník z mramoru a skla. Jsou určena zejména pro vytápění moderních interiérů a prostor, v nichž se klade důraz na vysokou designovou čistotu a funkčnost. Teplo vyzařující z těchto materiálů je příjemné a přirozené.

Další výhodou je, že nedochází k přepalování a vysušování vzduchu ve vytápěné místnosti a k masivnímu víření prachových částic. Ideální při tomto typu ohřevu je i vertikální rozložení teploty vzduchu ve vytápěné místnosti. Konstrukčně jsou oba typy panelů zcela identické – v obou případech jsou složeny z přední desky, topného elementu, omezovacího termostatu a přívodního kabelu. Jediný rozdíl je v materiálu přední desky. Ten také ovlivňuje schopnost do méně exponovaných míst. Příkladem mohou být topidla společnosti Fenix Jeseník z mramoru a skla. Jsou určena zejména pro vytápění moderních interiérů a prostor, v nichž se klade důraz na vysokou designovou čistotu a funkčnost. Teplo vyzařující z těchto materiálů je příjemné a přirozené.

Další výhodou je, že nedochází k přepalování a vysušování vzduchu ve vytápěné místnosti a k masivnímu víření prachových částic. Ideální při tomto typu ohřevu je i vertikální rozložení teploty vzduchu ve vytápěné místnosti. Konstrukčně jsou oba typy panelů zcela identické – v obou případech jsou složeny z přední desky, topného elementu, omezovacího termostatu a přívodního kabelu. Jediný rozdíl je v materiálu přední desky. Ten také ovlivňuje schopnost akumulace tepla. Sálavé skleněné panely mají díky menší tloušťce čelní desky o něco menší schopnost akumulace tepla než mramorové panely, jejich výhodou je však menší hmotnost.

Vysokoteplotní sálavá topidla se skvěle hodí nejen do interiéru, ale i k vyhřívání balkonů, teras, zimních zahrad apod. (ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY).Panely Ecosun G se skleněnou čelní deskou lze montovat nejenom na stěny, ale také na stropy obytných místností. Vysokoteplotní možnosti „Vysokoteplotní sálavá topidla jsou nejenom jedinou alternativou k vytápění tam, kde je to jinými zdroji naprosto neekonomické, ale v porovnání se všemi známými topidly jsou i investičně a provozně nejlevnější,“ tvrdí Ing. Ivo Borovec, jednatel společnosti Able Electric. „Navíc lze sálavá topidla montovat i na dřevo,“ dodává. Díky tomu, že nejprve ohřívají a vysušují zdi, od nichž se teprve ohřívá okolní vzduch, jsou vysokoteplotní sálavá topidla vhodná do koupelen a všech prostor, kde je nebezpečí vzniku plísní z vlhka.

Největší překážkou jejich většímu rozšíření v domácnostech je zřejmě významný podíl světelného záření. Tento nedostatek v současné době odstraňují středněteplotní sálavá topidla, která nesvítí. Jejich sálavý účinek je nižší o zanedbatelných 5 %, ale jejich zpracování, vzhled a přizpůsobivost tento rozdíl zcela eliminují. Středněteplotní a vysokoteplotní sálavá topidla se významně podílí i na rozšíření možností a prostorů pro bydlení. Umožňují totiž téměř celoročně obývat terasy, altány, zimní zahrady a jiné prostory, u nichž by jiný způsob vytápění byl příliš drahý.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem