Špatně odtékající vana, umyvadlo nebo dřez jsou neklamnou známkou, že přišel čas „protáhnout“ zanesené odpady.

Při běžném provozu domácnosti nejsou ucpané odpady žádnou výjimkou. Zbytky tuků z kuchyně, vlasy, vousy, tělové mycí přípravky, ale též nerozpuštěné zbytky pracích prášků – všchny tyto nečistoty se usazují na stěnách odpadního potrubí a zmenšují jeho průřez. Probereme si několik základních metod, jak dostat odpady opět do uspokojivé kondice. Jak na ucpaný odpad? Špatně odtékající vana, umyvadlo nebo dřez jsou neklamnou známkou, že přišel čas „protáhnout“ zanesené odpady.

Čištění sifonu

Sifon pod dřezem, umyvadlem či vanou slouží primárně jako pachový uzávěr, ale je to také zachycovač mechanických nečistot. Takže stačí například v umyvadle několikrát umýt zablácené boty a máte zaděláno na problém. Stejně tak mohou potíže vyvolat vlasy a další nečistoty, které během několika let (nebo i týdnů, podle konstrukce sifonu) sifon dokáží naplnit a nejednou ucpou i navazující odtokovou trubku.

Do čištění sifonu se většinou nikomu zpočátku příliš nechce, a tak dokud odpad není zcela neprůchodný, nikdo pomalejší odtékání vody neřeší. Přitom včasné vyčištění sifonu je často tou nejjednodušší metodou, jak vrátit odpadům bezvadnou funkčnost. Nejprve pod sifon umístěte kbelík, aby špinavá voda nevytekla na podlahu. Potom spodní část sifonu odšroubujte (může to jít i dosti ztuha) a nádržku důkladně vymyjte a vyčistěte. Při té příležitosti je dobré mít po ruce nové těsnění do sifonu. Bude-li to nutné, staré těsnění vyměňte a sifon znovu smontujte a dobře utáhněte.

Dobrá rada

Nemáte-li zrovna při ruce gumový zvon ani vhodné chemické prostředky a odpad vypovídá poslušnost, můžete si nouzově pomoci sprchou. Ze sprchové hadice odšroubujte hlavici a pak ji pevně přitiskněte na mřížku odpadního otvoru. Aby zbytečně neutíkal tlak, utěsněte hadici po stranách mokrým hadrem, který pořádně přitlačte. Pak stačí jen pustit vodu do hadice a doufat, že její tlak ucpávku z nečistot v potrubí prorazí. V mnoha případech tato jednoduchá metoda zabere.

Zvon a pumpa

Nečistoty se často kumulují hned za mřížkou odpadu, tedy v prostoru hrdla dřezu. V tom případě stačí mřížku „prošťouchnout“ např. špejlí či šroubovákem, nebo použít gumový zvon. Zvonem vytvoříte silný tlakový ráz, který prorazí ucpávku i dosti vzdálenou. Musíte však dokonale zaslepit všechny vývody odpadů a potrubí zaplavit vodou. Ve všech větvích systému mezi zvonem a ucpávkou musí být jen voda, bez vzduchu. Nestlačitelnost vody umožní přenášet rázy od zvonu, sloupec vody se vzdouvá a klesá.

Rytmickým stlačováním zvonu zvětšujete energii přenášenou vodou. Zároveň tím rozpohybujete a odstraníte ucpávku. Na trhu je k dostání několik typů zvonů na odpady, gumové s dřevěnou rukojetí, gumové s plastovou rukojetí i celoplastové a jejich cena nepřevyšuje částku 60 korun. Další možností jsou ruční sací pumpy, které podobně jako zvon přisajete na výpust dřezu, vany či umyvadla a pohybem pístu působíte tlak nebo podtlak – podle toho, zda píst přitahujete k sobě, nebo na něj tlačíte. Ruční pumpu na odpady pořídíte za cca 40 Kč.

Když všechno selže

Na závěr je třeba připomenout, že nepříjemnostem s odpady se vyhnete důsledným používáním sítka proti nečistotám a pravidelným čištěním odpadu chemickým přípravkem. Pokud žádná z výše uvedených metod čištění nepřinese žádoucí výsledek, nezbývá než obrátit se na profesionální firmu, která protažení odpadu provede strojem nebo tlakovou vodou – cena této služby se pohybuje od 1 500 Kč. Pokud si na to troufáte, můžete si stroj na čištění odpadů a kanalizace zapůjčit v půjčovně nářadí. Za čtyři hodiny zaplatíte 399 Kč, počítejte ale s vratnou zálohou ve výši cca 15 000 Kč.

Chemické metody

Pro uvolnění ucpaného odpadu se dá také použít chemických přípravků (např. Krtek, Domestos, HG tekutý čistič, Savo Razant, Tiret atd.). Většinou jde o přípravky na bázi hydroxidu sodného (běžně označovaného prostě jako louh) a přípravek od přípravku se liší zejména koncentrací obsaženého hydroxidu. Možné je použít i přímo hydroxid sodný, který se prodává ve formě malých peciček. Pokud zvolíte chemickou metodu, měli byste vědět, že pracujete s žíravinou, která leptá pokožku a obzvlášť nebezpečná je pro oči. Proto raději chemickou proceduru absolvujte v gumových rukavicích a s maximální opatrností. Příliš se nenaklánějte obličejem k odpadu, protože reakce může být velmi bouřlivá a žíravina může prudce vybublat.

Také malé děti by vám u této práce neměly asistovat. Chemické přípravky je nejlepší používat jako prevenci nebo v počáteční fázi ucpání odpadu, kdy voda ještě alespoň trochu odpadem protéká. Vyvarujte se používání kyselin – např. pokud nalijete do odpadu litr kyseliny sírové, může při prudké reakci dojít i k vyplavení koupelny! Nepodařené čištění pomocí chemie může mít navíc nepříjemné následky pro odpad samotný, např. dojde k zalepení trubek ve zdi.

Další problém s chemickým čištěním je ten, že se při chemické reakci uvolňuje značné množství tepla. Když se začaly používat plastové odpady, vyráběly se z PVC, které bylo dimenzováno do teploty 60 °C. Kvůli tomu může zejména u starších plastových trubek dojít k deformaci trubky (a celkovému zneprůchodnění odpadu) nebo se dokonce mohou trubky vyvléct ze spojek a voda pak teče do zdi. Naštěstí dnešní plastové odpady i jejich napojení teplu odolají, ale u starších domů je třeba počítat i s touto možností.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Instalatérské pero

Pokud nepomohl zvon ani chemie, můžete nasadit těžší kalibr – ruční instalatérské pero. Seženete jej v instalatérských potřebách a v hobby marketech. Instalatérská pera se liší průměrem a délkou ohebné pružiny, ta silnější jsou určena k protažení kanalizace, ta útlejší pro potrubí menších průměrů. Nejprve demontujte sifon, abyste se snadno dostali do potrubí. Pak do potrubí vložte špičku ručního pera a zasunujte ho co nejdále.

Pokud narazíte na odpor, začněte otáčet kličkou na druhém konci pera a přitom tlačte pero dopředu. Zkuste točit i na druhou stranu. Tímto způsobem lze odstranit měkkou a nepříliš velkou ucpávku v potrubí. Pokud jste nabyli dojmu, že jste ucpávku uvolnili, pusťte vodu z umyvadla (dřezu, vany) a přesvědčte se, že už odtéká. Pochopitelně ale až po opětovném namontování sifonu! Vyzkoušejte, jestli všechny spoje, které jste měli rozebrané, opět dokonale těsní, a na závěr odpad pročistěte pomocí chemie.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem