Nízkoenergetické a pasivní domy jsou trendem současného bydlení. Kromě nízké ekologické zátěže pro životní prostředí přinášejí majitelům značné úspory energií. Nízkoenergetické domy tak musí splnit řadu parametrů, které zkušení stavebníci znají, ale pokud jste se rozhodli si postavit dům sami, snadno nějaký přehlédnete. Jedním z kritických prvků jsou samozřejmě dveře a okna, což jsou místa s největším únikem tepla z domu.

Základním parametrem, který musíte mít na paměti při výběru oken, je součinitel prostupu tepla, který udává tepelně izolační schopnost stavby a je označen jako Uw. Ten musí být v případě nízkoenergetických domů menší než 0,8 W/m2K. To většina zájemců o pasivní domy ví, nicméně často zapomíná, že jde o měření v laboratorních podmínkách, takže musíte počítat s určitým rozptylem v praxi. Rozhodující je také celková hodnota výpočtu za stavbu, nikoliv jednotlivého prvku. V praxi se lze setkat, že pro pasivní dům vyhovují i okna s Uw 0,85 W/m2K.

Řez profilem okna VEKA SOFTLINE 82 MD„Výběr rámu okna a dalších prvků pro pasivní a nízkoenergetické domy může být vcelku snadný. Já mohu doporučit databázi Passive Home Institute, což je nezávislý výzkumný ústav, který sehrál klíčovou roli při vývoji konceptu Passive House. Jejich certifikát je jediný mezinárodně uznávaný a na výkonnosti založený energetický standard ve stavebnictví. Certifikací Passive Home Institute disponuje například náš profil se středovým těsněním SOFTLINE 82 MD,“ říká Milan Klepsa, v ČR a SR hlavní zástupce společnosti VEKA, která je předním světovým výrobcem plastových profilů oken a dveří třídy A.

Nutností u nízkoenergetických a pasivních domů je trojsklo, které zaručí vysokou míru izolace, ale zároveň propustí dostatek světla. Jelikož se větrání u těchto domů řeší rekuperací a klimatizační technikou, je hermetičnost okna velmi důležitá. Proto je vhodné u rámů použít profily třídy A, které zaručí dlouhodobou stabilitu, tvarovou stálost, a především nosnost oken. Obzvlášť těch moderních velkoformátových, které rozhodně neváží málo. Pro představu – okno o ploše 4 m2 a síle skel 6 mm váží až 160 kg! Rovněž si připomeňme, že v tomto případě není jediným parametrem počet komor zamezujících úniku tepla, ale důležitější je stavební hloubka a součinitel prostupu tepla.

„Obecně se doporučuje, aby u nízkoenergetických budov bylo co nejvíce obytných místností orientovaných na jih kvůli zisku světla a tepla. Nicméně se často zapomíná na léto, kdy tak může snadno dojít k přehřívání budovy. Proto by zároveň prosklená plocha jižní stěny neměla přesáhnou 40 %. A pro teploty nad 30 stupňů nesmíme zapomenout na zastínění,“ připomíná častou chybu Martin Klepsa.  Vhodnější pro pasivní domy jsou také okna ve svislé poloze, protože střešní okna se často stávají problémovým místem kvůli zatékání a rosení.

Opomenout nesmíme ani správnou montáž okna. Pro dosažení deklarovaných a požadovaných tepelně-izolační vlastností, je nutné okna správně osadit do konstrukce a optimálně utěsnit. Právě na hermetičnosti lze dosáhnout dalších zlepšení parametrů využitím purenitu nebo parozábran.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem