V dnešní době se mnoho lidí rozhoduje, čím bude vytápět své domy nebo chaty. Jedná se o velmi důkladně promýšlenou investici, která v závěru může výrazně snížit celkové náklady na živobytí. Jedním z nejúspornějších způsobů, jak domácnost vytápět, nabízejí krbová kamna. Ta se vyrábějí hned v několika typech.

Kachlová krbová kamna

Kachlová kamna jsou velmi oblíbenou variantou kamen do rodinných domů, kde je zapotřebí vytopit více pokojů. Jejich hlavními výhodami je úsporný provoz, zdravé topení, malé nároky na obsluhu a servis. Díky jejich vlastnostem mají dlouhou životnost a také jsou v dnešní době vyráběny již v takovém designu, který se Vám líbí a hodí do interiéru. Při vhodném umístění lze přikládat palivo například jen 2krát denně. Jejich teplo je přirozené a podobá se slunečnímu záření, kachlová kamna nevysušují vzduch a mají bezprašný provoz, tedy určitým způsobem chrání i životní prostředí. Nevýhodou kachlových kamen může být dlouhý rozběh při zatopení a naopak i dlouhé chladnutí po vyhasnutí.

Kachlová kamna

Plechová krbová kamna

Druhou možností nabízejí plechová kamna, která jsou velmi oblíbená na chatách či chalupách právě kvůli jejich vlastnostem. Je vhodné jim zajistit cirkulaci vzduchu například ventilátorem, aby se teplo rozšířilo po celém objektu. Jejich výhodou je velmi rychlý ohřev, stejně tak rychlé vychladnutí, i když to může být pro někoho i nevýhodou. Dále je jako klad považována jednoduchost a manipulace s kamny, a to díky nižší hmotnosti než je tomu například u kamen kachlových. Nevýhodou může být, že plechová kamna vzduch částečně vysušují a proto to nejsou příliš vhodná pro lidi s dýchacími problémy.

Kamna s teplovodním výměníkem

Pro ty, kteří chtějí krbová kamna používat k vytápění celé domácnosti, jsou určena krbová kamna s teplovodním výměníkem. Tento typ kamen neohřívá pouze vzduch, ale i vodu, která je napojena na bojler nebo radiátory a tak je možno zajistit vytápění více místností bez větších problémů. Nicméně výměník lze vyjmout a nahradit záslepkou. Nevýhodou krbových kamen s teplovodním výměníkem je především jejich vyšší cena. Investice se však díky úsporám může vrátit již za první protopenou sezónu.

Kamna s výměníkem

Peletová kamna

Poslední známou možností jsou peletová kamna, kde se využívá topení peletami. Jejich jedinečnost spočívá v tom, že podle předem naprogramovaného režimu dokáží palivo automaticky zapálit a regulovat teplotu. Mají rovněž velký zásobník, ve kterém palivo vydrží i několik dní. 

Na jaké otázky si před výběrem kamen odpovědět?

A na co se zaměřit, jestli si chcete vybrat krbová kamna? Nejdůležitější je si uvědomit a zodpovědět si několik základních otázek:

- Budou krbová kamna hlavním zdrojem tepla nebo jen doplňkovým?

  1. - Jaká kamna jsou pro nás vhodná? Kachlová, plechová, peletová nebo s teplovodním výměníkem?

- Jaký je výkon kamen? Rozdíl při vytápění jednoho pokoje či celého baráku

- Jaký je objem prostoru, která mají kamna vytopit?

- Jaký je tah komínu a jaký je průměr kouřovodu?

- Jaké jsou rozměry kamen?

  1. - Jaké palivo je preferováno? Dřevo, brikety nebo pelety?

text: redakce, foto: archiv Give.cz

logo MessengerPoslat Messengerem