Komíny se z cihel staví odedávna, ale ty současné cihelné mají se svými historickými předchůdci společný pouze název.

Komíny se v minulosti stavěly z cihel jako jednoduché jednovrstvé systémy, což s sebou neslo mnoho nevýhod, kondenzací počínaje a prudkými výkyvy teplot konče. Nástup sofistikovanějších topidel na uhlí a koks tento problém ještě prohloubil, což vedlo k poškozování komínů a nezřídka i k požárům. Různá tepelná roztažnost cihel a pojivového materiálu totiž způsobí během několika málo topných sezon porušení soudržnosti komínového tělesa. Připočítáme-li k tomu chemické působení kondenzátu vznikajícího při průchodu kouře spalinovými cestami, a zejména možné prudké vyhoření sazí, které často nese průvodní znaky výbuchu, nelze se divit tomu, že cihelný komín starého typu přestal vyhovovat požadavkům uživatelů i přísným normám a předpisům.

Rekonstrukce komínů dnes díky stavebnicovému charakteru komínových systémů nepředstavuje nijak složitou ani časově náročnou operaci...Renovace starého

Dnešní předpisy nedovolují provoz jednovrstvých cihelných komínů, pokud nejsou vyvložkovány, nebo v případě spotřebičů na dřevo alespoň zevnitř omítnuty. Existují dvě možnosti, jak staré a nebezpečné komíny nahradit moderním komínovým systémem: buď postupně rozebrat původní komínové těleso a na jeho místě postavit moderní komín, nebo je možné jít cestou přistavění komínu k obvodové stěně zvenku, což tolik nezatěžuje obyvatele domu nepořádkem, hlukem a prachem plynoucím ze stavební činnosti.

Systém jako stavebnice

Jednou z mnoha variant řešení nadstřešní části komínu je základní provedení s omítnutým povrchem (HELUZ).Přelomový bod v konstrukci i realizaci komínů znamenaly komínové systémy stavebnicového typu. Jejich výhody jsou neoddiskutovatelné: zejména rychlost a snadnost stavby či garantované technické, izolační a protipožární vlastnosti. Vnitřní keramický povrch komínových dílců je připraven zvládnout agresivní chemické působení spalin i vysoké teploty. Stavebnicové systémy jsou velmi variabilní a umožňují také bezchybné a přitom snadné připojení jakéhokoliv spotřebiče – například pomocí různých adaptérů. Další významné plus, které si stavebnicový komínový systém může připsat na své konto, je jeho univerzálnost.

To znamená, že můžete měnit spotřebiče podle ekonomické dostupnosti paliva a nemusíte pracně přebudovávat celý komín. Standardní komínový systém se skládá ze tří vrstev, tedy komínové vložky, izolační vrstvy a vnějšího pláště. Toto klasické skladebné schéma komínových systémů ale zcela překonal český výrobce pálených cihel, společnost Heluz, jejíž komínový systém Heluz Izostat Duo se obejde bez izolační vrstvy. A protože jde o převratnou novinku, podívejme se na ni trochu podrobněji.

Výhody systému Heluz Izostat Duo

Heluz Izostat Duo– Bezkonkurenční cena – získáte špičkový komínový systém za cenu běžného šamotového.

– Použitelný pro všechny typy paliv a staveb včetně pasivních domů.

– Záruka 50 let – na vnitřní izostatické komínové vložky je poskytovaná záruka 50 let.

– Snadná a rychlá montáž – díky unikátní komínové tvarovce již nepotřebujete tepelnou izolaci. Komínová tvarovka je tvořena ze dvou kusů, což snižuje její hmotnost a usnadňuje manipulaci. Všechny komponenty systému jsou konstruovány tak, aby do sebe přesně zapadaly, což usnadňuje výstavbu komínu.

Komín s tenkostěnnou vložkou

Komín s nadstřešní částí z prstenců GRAND hnědé barvy (HELUZ).Díky unikátní komínové tvarovce již nepotřebujete tepelnou izolaci.Nový komínový systém s tenkostěnnou izostatickou vložkou je použitelný pro všechny typy paliv a staveb včetně pasivních domů. Díky unikátní cihelné komínové tvarovce Heluz Duo již není nutné používat tepelnou izolaci ani při vysokých teplotách, což šetří peníze i čas nutný pro výstavbu komínu. Izostatické vložky vyráběné nejmodernější technologií jsou odolné vůči agresivnímu kyselému kondenzátu, který vzniká při zatápění, korozi i vlhkosti, která ohrožuje komín při používání méně kvalitního topiva.

Díky tenkým stěnám se tyto vložky lépe prohřívají, čímž se zkracuje doba nutná pro zátop. Jsou odolné vůči vysokým teplotám a teplotním šokům, ke kterým může dojít při nešetrném zatápění, ale i vůči přímému plameni. Na rozdíl od klasických šamotových vložek nepraskají a jejich hladké vnitřní stěny brání usazování pevných částí a jejich následnému vznícení a vyhoření. K celkové bezpečnosti systému přispívá i hrdlové zakončení vložek, které je pevnější a tím pádem i bezpečnější než u zámkových spojů. Mnoho variant průměrů těchto vložek (již od 80 mm) pak ještě více rozšiřuje možnosti volby spotřebiče.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem