V poslední době se stále více lidí zajímá o to, jestli je zateplení jejich domů či bytů kvalitní. Důvody jsou zřejmé. Díky důkladně provedené izolaci lze dosáhnout vysokých finančních úspor pro majitele bydlení. Mimo klasické zateplení fasády či střechy je však třeba dbát i na kvalitně provedenou izolaci uvnitř objektu. Jak na izolaci lehkých příček nám poradí architektka Tereza Vojancová ze společnosti URSA, která je profesionálním výrobcem a distributorem minerální izolace.

Lehkými příčkami se nazývají montované příčky opláštěné deskami ze sádrokartonu, sádrovlákna či jiného materiálu. „Lehkými příčkami lze jednoduchým způsobem rozdělit prostor na jednotlivé místnosti. Příčku vybudujeme rychle bez malty, cihel a dalších klasických stavebních materiálů. Oproti zděné výstavbě je tedy montáž lehké příčky podstatně levnější, rychlejší a také čistější. Rozdělení místností a změna dispozice bytu či domu je tak mnohem jednodušší,“ vysvětluje funkčnost lehkých příček Tereza Vojancová.

Lehká vs. zděná příčka? Která je lepší?

Pokud se rozhodujete, zda uvnitř svého domu či bytu oddělíte místnosti klasickými zdmi či vsadíte na lehké příčky, dovolte nám uvést nesporné výhody druhé varianty. Proč tedy zvolit lehkou příčku namísto zděné?

„Lehké příčky mají dvě velké výhody. První výhodou je rozhodně úspora místa uvnitř pokojů. Lehká příčka může mít při stejných akustických vlastnostech menší tloušťku než příčka zděná. To může vést k úspoře místa až několika krychlových metrů,“ vysvětluje Tereza Vojancová a doplňuje „Druhou nespornou výhodou je snížení stavebních nákladů. Výstavba sádrokartonové příčky je levnější než výstavba zděné stěny.“ Vynikajícím doplňkem lehkých příček je minerální izolace, která zlepšuje jejich celkové vlastnosti. „Díky použití minerální izolace URSA do lehkých příček navíc dosáhnete lepších akustických vlastností, konkrétně v přenosu zvuku mezi pokoji,“ vysvětluje architektka Vojancová.

Další výhody lehkých příček doplněných o minerální izolaci URSA:

  • Zamezení prostupu a úniku tepla
  • Snížení požárního rizika staveb, jelikož izolace URSA je klasifikována třídou reakce na oheň A1 jako nehořlavá
  • Suchý proces montáže bez většího znečištění
  • Rychlá výstavba bez zbytečných technologických přestávek
  • Nízká hmotnost oproti masivním stěnám

Díky kvalitně provedené izolaci ve stěnách a příčkách dokážeme zamezit přenosu hluku vzduchem (zdroj: URSA)

Proč vkládat izolaci do lehké příčky?

Při absenci nebo nekvalitní izolaci vznikají takzvané akustické mosty, jež zhoršují neprůzvučnost příčky. Nekvalitní izolaci poznáte tak, že není dostatečně pružná, nedrží v konstrukci anebo sesedá. Tím vzniknou zmíněné mosty, které způsobují mnohem větší šíření hluku. „Minerální izolace URSA jsou výjimečně pružné. Díky tomu skvěle drží v konstrukcích, což zaručuje dokonalé vyplnění dutiny, a tak spolehlivě eliminují akustické mosty,“ říká architektka.

Jakými způsoby izolovat lehkou příčku?

Výběr způsobu izolace příčky závisí jak na možnostech stavby, tak i na požadovaném záměru koncového uživatele.  „Obecně se lehké příčky izolují pomocí minerální výplně umístěné uvnitř příčky,“ vysvětluje architektka Vojancová.

Způsob izolace akustickou předstěnou se využívá hlavně v panelových bytech či stavbách, kde už není možné zasáhnout do příčky. „Akustická předstěna technicky přilne zevnitř k již vybudované stěně a začne fungovat jako dodatečná izolace. Navíc pomůže vašemu domovu snížit hluk o prokazatelných 6 decibelů, přičemž tloušťka aplikované vrstvy je pouhých 4,25 centimetrů. Do předstěny využíváme pružný, tuhý, zpracovatelsky velmi příjemný materiál URSA PUREONE, například URSA PUREONE USF 31. Dále lze též použít URSA GLASSWOOL, a to především URSA USF 35 PLUS,“ uvádí architekta Tereza Vojancová.

Pokud máme tu výhodu, že konstrukci či příčku teprve budujeme, můžeme se rozhodnout pro kvalitní izolaci vloženou přímo do příčky. „Do lehkých příček doporučujeme využít materiály URSA PUREONE nebo URSA GLASSWOOL, stejně jako do předstěny. Oproti příčkám bez izolace dochází ke snížení přenosu hluku až o 15 decibelů,“ vysvětluje Tereza Vojancová. Takto izolované příčky tak dosahují lepších výsledků, než zděné stěny: zabírají méně místa, jejich výstavba je rychlejší a finančně méně nákladnější, a přitom lépe izolují teplo i zvuk.

Minerální izolace URSA PUREONEMinerální izolace URSA GLASSWOOL

Proč dbát opravdu na správnou aplikaci?

Kvalitně provedená aplikace a vyplnění dutin je velice důležité. Zamezí se tím skulinám a vzniku akustických mostů, jež zhoršují neprůzvučnost sádrokartonové příčky. „Lehké příčky s použitím izolace URSA GLASSWOOL nebo URSA PUREONE předčí v mnoha směrech příčky zděné. Jsou totiž opláštěné sádrokartonem a výplní v podobě minerální vláknité izolace, která plní funkci vložky,“ říká Vojancová.

Mějte na paměti pár rad…

  • V první řadě chraňte minerální izolaci URSA před vlhkostí a srážkami.
  • Začněte až po dokončení mokrých procesů a po vyschnutí všech konstrukcí.
  • Snažte se maximálně vyplnit dutinu minerální izolací URSA, neměla by však z dutiny vylézat!
  • Izolaci zaklopte tak, abyste ji nestlačovali, nechte ji volně dýchat.
  • Nejdříve proveďte příčky, potom finální podlahy a stropy.
  • Dbejte na řádné zatmelení všech spár.
  • Zachovejte celistvost a vzduchotěsnost dané konstrukce, která takto nejlépe tlumí hluk.

Izolujte lehké příčky novinkou na trhu – akustickou minerální izolací URSA TWF 1 FONO

Společnost URSA v současné době uvádí na trh novinku – akustickou minerální izolaci URSA TWF 1 FONO, která nejen že brání prostupu tepla a je nehořlavá, ale má především skvělé akustické vlastnosti, čímž dopřeje akustický komfort bydlení.

Hlavní předností akustické minerální izolace URSA TWF 1 FONO je hodnota odporu proti proudění vzduchu (AFr 5). Díky tomu se hodí jako akustický tlumič do příček. Vyrábí se ve větších, ale i v menších tloušťkách, a proto je možné ji použít také do instalačních předstěn, šikmých střech nebo dřevostaveb. Její využití je tak všestranné a zajistí kvalitní izolaci v každé stavbě,“ popisuje architektka. Akustická izolace URSA TWF 1 FONO ochrání vás a vaše blízké před hlukem, zvýší akustický komfort vašeho bydlení a zároveň udrží ve vaší domácnosti teplo.

Jednoduše se aplikuje do stávajících konstrukcí pomocí suché montáže a umožňuje rychlou výstavbu bez zbytečného znečištění. Cesta k dokonalému tichu přitom měří pouhých několik centimetrů.

Minerální izolace URSA TWF 1 FONO

Více informací naleznete na www.ursa.cz.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem