V době chladných a krátkých dnů oceníme každý zdroj tepla, který nás zahřeje. Začínáme se proto vystavovat světlu, ale i teplu slunečních paprsků, snažíme se vpouštět slunce do našich domovů a udržet ho tam. Poradíme vám, jak si co neúčinněji zajistit tepelnou pohodu v podkroví i v chladných měsících a přitom udržet kvalitní vnitřní prostředí a dostatek čerstvého vzduchu.

Zasklení tvoří největší část střešního okna, proto mu při výběru střešních oken věnujte náležitou pozornost.V době vysokých cen energií hledáme všemožné způsoby, jak za ně ušetřit. Střešní okna přivádí do podkrovních prostor denní světlo a mění temné prostory pod střechou v příjemné místo pro život, v zimě mohou navíc pomoci i s vytápěním interiéru. A to nejlevnějším tepelným zdrojem – sluncem. Proto bychom této jednoduché skutečnosti měli co nejvíce využívat a přes den sluneční paprsky pouštět dovnitř. Zajistíme si tak dostatek světla, ale i tepla. Existuje ale i několik pravidel, která bychom měli znát a která nám pomohou zase v době, kdy je sluníčka málo nebo žádné a teploty klesají hluboko pod bod mrazu: „Kvalitní zasklení, zapuštěné zateplené lemování spolu s venkovními i vnitřními roletami dokážou snížit v zimních měsících úniky tepla na minimum," radí Ing. Tomáš Švec, produktový manažer ze společnosti VELUX.

  1. Stínicí doplňky do interiéru i exteriéru = tepelná pohoda

Rolety jsou nejjednodušším a nejrychlejším řešením, které vám pomůže bojovat proti nepřízni počasí. Jak jejich venkovní, tak vnitřní varianty dokážou výrazně ovlivnit tepelnou pohodu v místnosti. Chcete-li ušetřit za energie a mít doma příjemné teplo, investujte do venkovní rolety nebo vnitřní dvojitě plisované rolety.

Venkovní roleta jako pomocník v zimě i v létě

Kvalitní vnitřní prostředí je důležité pro lidské zdraví, nezapomínejte proto na pravidelné větrání i v období zimních měsíců.Venkovní roleta zlepší tepelně-izolační vlastnosti okna v zimě, kdy sníží tepelné ztráty až o 16 %, oceníte ji ale i během letního období, prostup slunečního tepla totiž dokáže snížit až o 96 %. Společnost VELUX uvedla v letošním roce novinku – jednoduchou venkovní roletu, která v sobě snoubí 6 výhod v jednom a zároveň šetří vaši peněženku, je totiž o 20 % levnější oproti stávajícím manuálně ovládaným roletám.

Dvojitě plisovaná roleta zlepší izolaci o pětinu

Další pomocník, který přispěje k tepelné pohodě v místnosti, je dvojitě plisovaná roleta pro úsporu energie, jež zlepší izolační vlastnosti okna až o 21 %. Roleta v sobě spojuje elegantní vzhled plisované rolety s tepelně-izolačními vlastnostmi hliníkové fólie umístěné na vnitřní straně dvojitého plisé. Navíc nejenže zateplí, ale i příjemně zatemní místnost. Roletu je možné ovládat horní i spodní ovládací lištou a nastavit ji v libovolné pozici, např. i uprostřed okna. Nabízí se v 9 barevných variantách.

Společnost VELUX nabízí zvýhodněný balíček FOP, který kombinuje dvojitě plisovanou roletu pro úsporu energie s venkovní markýzou s cenovým zvýhodněním 15 %. Zajistí tak optimální vnitřní prostředí po celý rok.

SPECIÁLNÍ TIPY: Jak správně větrat v zimě?

Radí Ing. Tomáš Švec, produktový manažer společnosti VELUX

  • Větrejte krátce a intenzivně

Větrejte několikrát za den, alespoň 5–10 minut otevřením více oken najednou. Krátké a intenzivní větrání je v zimě ideálním řešením, jak si zajistit čerstvý vzduch, ale zároveň výrazně neochladit teplotu v místnosti. Pokud máte více střešních oken nad sebou, využijte možnosti komínového efektu, díky kterému do interiéru dostanete čerstvý vzduch během několika málo minut."

  • Větráním zabraňte kondenzaci

V zimě máme tendenci pravidelný přísun čerstvého vzduchu opomíjet. Je ale stejně důležitý jako v létě. Při nedostatečném větrání se zvyšuje vlhkost vzduchu, která způsobuje vznik plísní, zvyšuje koncentrace škodlivého CO2 a také může docházet k nežádoucí kondenzaci na oknech."

  1. Energetická bilance – pojem, který si zapamatujte

Zateplené lemování zahřeje vaše střešní okno stejně jako čepice a šála vás.Jak energetická bilance souvisí se střešními okny? Energetická bilance představuje schopnost střešního okna využívat pasivní solární zisky a zároveň udržet v podkroví teplo i v zimě. Jednoduše řečeno se jedná o poměr tepelných zisků a ztrát. Pokud chcete být dobrý hospodář, vybírejte si taková střešní okna, která mají pozitivní energetickou bilanci. Umí využít tepelné zisky ze slunce a dostatek tepla také udržet uvnitř místnosti. S energetickou bilancí souvisí označení U a g, na která se při výběru střešních oken zaměřte.

Co se skrývá pod záhadným označením U a g?

Písmeno U označuje součinitel prostupu tepla. Dávejte si ale pozor na indexy, které za ním následují. Z hlediska tepelných parametrů sledujte především parametr Uw, tedy součinitel prostupu tepla celým oknem, který je nejdůležitější. Nezaměňujte ho s označením Ug, ten označuje součinitel prostupu tepla sklem, nikoliv celým oknem. Obecně platí, že čím nižší je hodnota U, tím méně tepla vám bude unikat v zimním období. Hodnota g představuje součinitel prostupu tepelného slunečního záření, jinými slovy udává, kolik tepla z přímých slunečních paprsků dané okno propustí. Čím je koeficient vyšší, tím více tepelného záření projde přes zasklení do interiéru. Zasklení střešních oken je jeden z faktorů, který ovlivňuje tepelnou pohodu v podkroví, při koupi oken proto na něj nezapomínejte a před koupí se určitě poraďte s odborníky. Velký význam v tomto ohledu má například dispozice jednotlivých místností podkroví vůči světovým stranám.

  1. Zateplené lemování aneb teplo může unikat i okolo rámu

Velká prosklená plocha nemusí nutně znamenat velké tepelné ztráty. Sledujte energetickou bilanci střešních oken – poměr solárních zisků a úniků tepla.Teplo nejčastěji uniká kolem oken, nezapomínejte proto na kvalitní zateplení. Důkladné zateplení okolo střešního okna zajistí systémové zateplovací sady, které přispějí ke snížení tepelných ztrát. S jejich montáží zákazník získá od renomovaných výrobců i prodlouženou záruku na střešní okna. Lemování zase zajistí dokonalé osazení střešních oken a vodotěsné napojení na střešní plášť. Na trhu existují i zateplená lemování, která tak v sobě nabízejí praktické řešení dvou prvků v jednom výrobku – zateplovací sady i lemování. Společnost VELUX nabízí dokonce variantu zapuštěného zatepleného lemování EDJ 2000 či EDN 2000 (dle typu střešní krytiny). S jeho pomocí je střešní okno zapuštěno o 4 cm hlouběji do konstrukce střechy, čímž se zmenšuje ochlazovaná plocha rámu okna. Střešní okno je navíc lépe chráněno proti nepříznivým povětrnostním vlivům. Díky zapuštěnému lemování navíc okno vypadá velmi elegantně, leží totiž v rovině plochy střechy a stává se tak její nedílnou součástí.

Kontakt
www.velux.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem