V rámci projektu elektroinstalace pro náš nový dům řešíme, zda jít cestou standardního řešení anebo chytré elektroinstalace. Bude mít zvolená varianta vliv například na provoz tepelného čerpadla nebo solárních panelů?

Odpovídá: Ing. Petr Mašek, ABB s.r.o.

Pokud se v rámci projektu rozhodnete pro tzv. „chytrou domácnost“, nabízí se zde rozšířené možnosti, jak řídit nejen topné zdroje (v tomto případě tepelné čerpadlo nebo solární panely), ale komplexně všechny technologie, které máte v domácnosti plánované. Vytápění totiž souvisí i se stínicí technikou. Je pak jedno, zda jsou použity rolety nebo předokenní žaluzie. Celá chytrá domácnost pak funguje přesně podle zadaných požadavků. To znamená, že topný systém topí jen ve chvíli, kdy je to potřeba. Řízení vytápění s využitím tepelného čerpadla nebo fotovoltaických panelů je pak velmi výhodné a efektivní. S umístěnými termostaty v jednotlivých místnostech přesně víte, jakou teplotu máte v celém domě, a můžete ji aktuálně regulovat.

Chytré prvky pak vyhodnocují, zda je nutné přitopit anebo stačí vytáhnout žaluzie nebo rolety a tím „vyhřát“ jednotlivé místnosti pomocí slunečního svitu. Tím může běžet tepelné čerpadlo nebo solární systém v omezenějším režimu, a tudíž šetříme energii nutnou pro vytopení celého domu.

V chytré domácnosti lze světla, žaluzie, spotřebiče a další ovládat multifunčním dotykovým panelem nebo standardarními vypínači - ABB-free@home

Chytrá elektroinstalace se vždy kombinuje s „klasickými“ vypínači a zásuvkami. Protože zásuvky v domě nebo bytě potřebujeme všichni.

Vypínače a komponenty inteligentních systémů pak dodávají uživateli potřebný komfort a úspory energií. Což je v současné době velmi probírané téma. Je vždy dobré se na chytrou domácnost i jen připravit. Stačí natáhnout tzv. sběrnicový kabel, který nám tolik nezasáhne do peněženky a v budoucnu je pak možné prvky chytré domácnosti kdykoli přidat do naší hotové elektroinstalace anebo doplnit již hotový „Smart home“.

Chytrá domácnost a okenní kontakt, kontrola otevřených oken - ABB-free@home

-red-

logo MessengerPoslat Messengerem