Developerský projekt Harcovna nabízí na atraktivním místě nedaleko centra Rožnova pod Radhoštěm nové moderní bydlení. Postaveno bylo z materiálů splňujících požadavky na nízkou energetickou náročnost objektu i akustický komfort, které vytvářejí zdravé prostředí pro život. Původním nositelem názvu Harcovna byla zdejší hospůdka, která dala nejprve jméno místní lokalitě a nyní tradiční tedy název převzal i developerský projekt.

V rámci výstavby obytného souboru Harcovna bylo navrženo celkem 66 bytových jednotek vyzděných z cihelných systémů HELUZ. Umístěny jsou ve 4 blocích bytových domů s dispozicemi od malých 1+KK až po prostorné byty 4+KK. Orientace domů na jižní až jihozápadní stranu zajišťuje příjemné proslunění bytů přírodním světlem, obytný prostor rozšiřují i prostorné terasy či lodžie s výhledy do přírody. V severovýchodní části projektu je situován ještě soubor 12 řadových domů s předzahrádkami, rovněž vyzděných z cihel HELUZ. Součástí projektu je i realizace víceúčelového exteriérového sportoviště jako připomenutí původního využití místa, které bylo zasvěcené fotbalu.

Obytný projekt Harcovna v Rožnově pod Radhoštěm (foto: Jiří Hloušek)

„Při tvorbě projektu jsme se rozhodli pro zdicí systém z keramických cihel českého výrobce HELUZ především kvůli jeho vlastnostem. Jedná se o kvalitní systém keramických bloků s dlouhou životností, velkou únosností, zdravotní nezávadností, vysokou požární odolností a mechanickou odolností,“ vysvětluje Ing. Jaroslav Blinka z realizační firmy ENERGOAQUA.

Obvodové zdivo bytových i řadových domů bylo navrženo z broušených cihel HELUZ PLUS 38, které společně s kontaktním zateplovacím systémem tvoří energeticky úspornou obálku. V kombinaci s masivní železobetonovou stropní konstrukcí získala stavba dobré akumulační vlastnosti, které zajistí teplotní stabilitu interiéru ve všech ročních obdobích. Zároveň představuje i velmi dobrou akustickou ochranu, jednak před hlukem zvenčí, tak před přenášením hluku mezi jednotlivými místnostmi.

Obytný projekt Harcovna v Rožnově pod Radhoštěm (foto: Jiří Hloušek)

Neprůzvučnost konstrukce mezi jednotlivými byty byla řešena akustickými cihlami HELUZ AKU 30 P15, na individuální přání klientů byly v řadovém domě vyzděny některé interiérové příčky i z akustických cihel HELUZ AKU Z 17,5. Cihly se speciálním tvarem připomínajícím písmeno „Z“ jsou určené pro nosné i nenosné zdivo s požadavkem na maximální zvukovou izolaci. Zdivo oboustranně omítnuté vápenocementovou omítkou tloušťky 15 mm má laboratorní vzduchovou neprůzvučnost Rw = 51 dB, což je nadstandardní hodnota vzhledem k malé tloušťce zdiva vyzděného na maltu pro tenké spáry.

Obytný projekt Harcovna v Rožnově pod Radhoštěm (foto: Jiří Hloušek)

Na tepelný komfort v interiéru pak bylo pamatováno speciálními nosnými roletovými a žaluziovými překlady HELUZ, které v sobě mají integrovanou schránku na umístění venkovního stínění.  Jedná se o estetické řešení zcela skryté pod omítnou, kdy kazety s venkovními roletami nejsou dodatečně „přilepeny“ zvenčí nad okna. Venkovní stínění je nezbytnou součástí energeticky úsporných staveb, které v létě zabraňuje přehřívání interiérů, v zimě naopak snižuje úniky tepla ven.

Materiály použité v projektu Harcovna v Rožnově pod Radhoštěm:

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem