Alespoň to dokazuje příběh truhláře Zdeňka Kulhavého. Stavba vlastní chalupy ho natolik pohltila, že se rozhodl ke své truhlářské profesi přibrat ještě tradiční tesařinu. Na zakázku a doslova na klíč staví pohádkové roubenky, ze kterých dýchá kus historie, řemeslné zručnosti i lákavé nostalgie.

Roubenky se v posledních letech opět dostávají na výsluní. Vybízejí k odpočinku a k návratu k přírodě. Zároveň reprezentují historický odkaz našich předků, na který můžeme být právem hrdí. Mít roubenou chalupu je velkým snem mnoha českých rodin. Je tu ale jedno velké „ale..“ Historických roubenek je relativně málo a jsou náročné na údržbu. A to se míjí s našimi představami o rekreačním bydlení. Žijeme hekticky, v přírodě si chceme užívat relax a věnovat se koníčkům.

Zdroj: Bramac

O tom, že jsou naše požadavky na obytný komfort diametrálně odlišné od našich babiček, ví své i Zdeněk Kulhavý. Roubenky, které staví, jsou navenek velmi autentické a stěží byste poznali, že jde o repliky původních. Ve skutečnosti ale majitelům poskytují velmi komfortní životní prostor, který se dá využívat k celoročnímu bydlení a který není náročný na údržbu. „Jednak využíváme techniky, které využívali už naši předci před 300 lety. Pak jsme ale akceptovali technologie, které naši předci neznali a které překonaly ty původní,“ vysvětluje Zdeněk Kulhavý. „Činíme tak ve jménu uživatelského komfortu a trvanlivosti řešení.“

Zdroj: Bramac

Na roubenkách pana Kulhavého například nehledejte historické šindele. Jejich vzhled do značné míry imituje betonová krytina Tegalit od Bramacu. „Má rovný a plochý profil, který v tmavém provedení původní šindele skutečně v ploše připomíná. Na rozdíl od šindelů se přitom jedná o krytinu s mimořádnou odolností a životností, na kterou dává firma Bramac 30letou garanci. Z užitného hlediska jsou další výhodou minimální nároky na údržbu. Šindele naopak vyžadují pravidelnou péči,“ pokračuje Zdeněk Kulhavý. Betonové tašky navíc dle jeho slov představují rovnoměrnou zátěž roubené konstrukce: „Na rozdíl od dob minulých se roubenky staví částečně jako zděné stavby a konstrukce krovu je zpravidla dimenzována pro obytné podkroví. Lehké krytiny už tak dávno nejsou podmínkou.“

Zdroj: Bramac

Rodinná firma Zdeňka Kulhavého velmi často používá na střechu roubenek střešní krytinu Tegalit s povrchovou technologií STAR, která přispívá k tepelnému komfortu v podkrovních místostech. Zatímco povrch standardních betonových tašek tvoří pouze několik vrstev barvy, u této krytiny je navíc aplikována vrstva vysoce probarveného mikrobetonu, která zaplní všechny nerovnosti a vytvoří dokonale hladký povrch. Toto vše zvyšuje ochranou schopnost a odolnost střechy před extrémními vlivy počasí a zajišťuje dlouhodobou stabilitu její původní barevnosti. Betonové tašky STAR mají do povrchu integrované speciální pigmenty, které odráží třikrát více infračerveného záření než běžné tašky a snižují teplotu na spodní straně tašek až o deset stupňů.

Zdroj: Bramac

Tohle možná zní trochu hi-tech, jak už ale bylo řečeno, roubenky pana Kulhavého jsou velmi dobové. Atmosféru tradice dokresluje i to, jakým stylem je koncipován interiér: Nechybí typická kachlová kamna, která byla středobodem každé roubenky. Na míru navrhují řemeslní mistři i dřevěný nábytek jako selský stůl a lavice, malované truhly a skříně. „Ani v interiérech nechybí výdobytky moderní doby jako například sauna. Vše dodáváme prakticky na klíč,“ říká na závěr pan Kulhavý, který zasvětil dřevu svou profesní dráhu stejně jako otec a děda. A může být pyšný, že i jeho syn pokračuje v rodinných šlépějích a stal se čtvrtou generací truhlářů z Martinic u Proseče.

Kontakty:
Realizace: zkulhavy@seznam.cz, 606 601 689
Dodavatel střešní krytiny: www.bramac.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem