Salon dřevostaveb 2015, který tradičně představuje to nejlepší z oblasti moderní dřevěné architektury za uplynulý rok, oslaví kulaté desáté narozeniny. V tomto jubilejním ročníku, který bude mít svou premiéru na veletrhu Dřevostavby ve dnech 11. – 14. února 2015 se představí celkem 45 atraktivních projektů nejen z Čech a ze Slovenska, ale také z Rakouska, Norska, Belgie, Velké Británie, Maďarska a Polska.

Všichni se mě ptají, jak těch deset let Salonu dřevostaveb oslavíme. Myslím, že nejlepší oslavou je to, že se nám podařilo udržet tuto tradici po tak dlouhou dobu a celý projekt postupně rozvíjíme dále,“ říká jeden ze zakladatelů Salonu dřevostaveb architekt Pavel Horák a dodává: „Čím dále tím více se z této události stává událost minimálně středoevropská a to mě velice těší. Vždy jsem chtěl, aby se Salon stal zajímavým místem pro setkávání názorů a přístupů z různých zemí.“

Salon dřevostaveb oslaví kulatiny

S vybranými projekty veřejnost seznámí přímo jednotliví architekti v cyklu přednášek pojmenovaných Mozaika dřevostaveb. O své zkušenosti se přijede podělit rakouská architektka Judith Benzer, která za svůj projekt Letní dům v jižním Burgenlandu získala 1. místo Dřevostavba roku 2012 (HOLZ BAU PREIS 2012) nebo slovenský architekt Peter Jurkovič. Ten představí projekt rodinného domu IST, za který získal cenu CE.ZA.AR 2014 v kategorii Rodinné domy.

„Letos jsme do našeho výběru více zapojili ty zahraniční architekty, kteří se již v minulosti této akce zúčastnili. Návštěvníci tak budou mít možnost udělat si představu o tom, kam se jejich práce a s ní i celá scéna dřevěné architektury za tu dobu posunula,“ doplňuje architekt Pavel Horák.

Zajímavosti Salonu dřevostaveb

  • Historicky prvního ročníku Salonu dřevostaveb, který se konal v roce 2005 se účastnilo celkem 17 staveb 10 architektonických ateliérů

  • Za deset let se Salonu dřevostaveb účastnilo 15 zahraničních architektů, kteří přijeli představit své stavby a podělit se o zkušenosti

  • Po své pražské premiéře se Salon dřevostaveb přesune na Slovensko, kde se představí zájemcům o moderní dřevostavby v Bratislavě, Košicích a Nitře.

  • Jubilejního, desátého ročníku Salonu dřevostaveb se zúčastní celkem 
    45 projektů, z toho 28 z Čech12 ze Slovenskaz Rakouska, 1 z Belgie, 
    z Maďarska, 1 z Anglie, 1 z Polska

Salon dřevostavebZážitek ze Salonu dřevostaveb si mohou zájemci uchovat v paměti díky publikaci Ročenka dřevostaveb, kterou si lze zakoupit již nyní na e-shopu www.domesistore.com.

Po pražské premiéře se Salon dřevostaveb 2015 přesune do bratislavského Centra současné architektury a designu Archa.

Více informací o projektu SALON DŘEVOSTAVEB naleznete www.salondrevostaveb.cz

logo MessengerPoslat Messengerem