Stavět ve Vysokých Tatrách není žádná legrace. Kromě vhodného materiálu to vyžaduje i invenci projektanta, samozřejmostí je promyslet dobře transport stavebního materiálu na místo. Například tvárnice, příčkovky, překlady a stropy Ytong dopravovala na Zamkovského chatu helikoptéra. Na stěny a příčky nové přístavby se z Hrebienku na chatu letecky přemístilo až 78 m3 pórobetonu Ytong.

„Kromě tvárnic a příčkovek Ytong jsou na stavbě použity i ploché překlady Ytong, kterými autor projektu Ing. Juraj Michalík nahradil klasické nosné překlady Ytong,“ říká Martin Kozár, MBA, odborný poradce firmy Xella.

„Ploché překlady Ytong slouží k překlenutí všech otvorů v obvodových a vnitřních nosných stěnách chaty. Na běžné stavbě bychom samozřejmě použili nosné překlady Ytong, které jsou vyztuženy betonářskou výztuží a které nabízí okamžitou únosnost, nosnost plochých překladů je totiž zaručena jen s nadezdívkou. Avšak v případě výstavby přístavby Zamkovského chaty mělo použití plochých překladů namísto klasických nosných překladů Ytong věcné a praktické důvody: nejen že jsou vysoce odolné vůči požáru a po spřáhnutí s nadezdívkou mají vysokou nosnost, ale hlavně jsou lehké a dobře se s nimi manipuluje a pracuje. Snáze se také zabudují na stavbě. Objem každého závozu helikoptérou jsme museli pečlivě kalkulovat a nízká hmotnost plochých překladů byla velkou výhodou,“ dodává Martin Kozár.

Překlady Ytong

Jinak jsou přednosti plochých i nosných překladů stejné

Pro oba typy výrobky je charakteristická snadná manipulace, minimalizace tepelných mostů, vysoká přesnost, výborná požární odolnost a ekologická nezávadnost. Nosné i nenosné ploché překlady vytváří podklad pro povrchové úpravy shodný se zdivem. To je na Zamkovského chatě také z pórobetonu Ytong.

Příčky přístavby se realizují z příčkovek Ytong Klasik 100 a 125 mm

I pro tyto tradiční prvky ze sortimentu Ytong platí, že jsou lehké a přesně a rychle se s nimi zdí. Navíc je to ekologický materiál z čistých přírodních surovin. Pórobetonové tvárnice Ytong přitom nemají na výstavbě chat tatranskou premiéru – naopak: Ytong najdete i na Zbojnické chatě, Žiarské chatě, Kamenné chatě na Chopku nebo na Chatě pod Rysy.

Zamkovského chata je horská chata v ústí Malé Studené doliny ve Vysokých Tatrách

Je to nejníže položená vysokohorská chata ve Vysokých Tatrách a je vzdálena asi hodinu pěší túry z Hrebienka po červené značce směr Skalnaté Pleso. Přístavba zadní části chaty se třemi nadzemními podlažími se začala budovat loni a po dokončení poskytne zázemí pro skladové prostory, kuchyni, ve II. NP bude ubytování pro hosty a v podkroví budou šatny a pokoje pro zaměstnance.

Hrubá stavba je celá z pórobetonu Ytong, obvodové stěny jsou z tvárnic Ytong Univerzal 300 PDK charakterizují dobré statické a tepelně izolační vlastnosti a jejich velkou výhodou je jejich homogenita a stejné technické vlastnosti ve všech směrech. Současně jsou lehké a zdění s nimi je rychlé a s minimem odpadu. To jsou vlastnosti, které jsou v Tatrách velmi cenné.

Stavět v Tatrách není snadné, stavební sezóna je zde krátká, dostat sem materiál nebo vyřešit situaci, kdy se něco pokazí, také není jednoduché. Ale Zamkovského chata je velmi vyhledávaná a investovat se do ní musí. V říjnu 2019 proto nájemce dokončil náročnou výstavbu čistírny odpadních vod, loni se pustil do nové přístavby. Ta je naplánovaná na dvě etapy: ta první etapa právě probíhá, druhá se teprve připravuje.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem