Denní teploty možná stále ještě připomínají léto, ale tím se nenechte zmást. Topná sezona oficiálně začíná 1. září a chladnější dny se blíží. Logicky tak řada z nás hledá možnosti, jak ušetřit na výdajích za vytápění. A pokud bydlíte v bytě či domě, který je vybaven staršími okny, zbystřete! Okna obecně totiž patří mezi nejslabší místa budovy a jejich tepelně izolační vlastnosti hrají roli v tom, kolik za energie ve výsledku zaplatíte. Významnou roli!

V České republice a okolních zemích je mnoho starších budov, které neprošly renovací a vykazují velké tepelné ztráty. Jejich vytápění zatěžuje životní prostředí, ale především peněženky majitelů či pronajímatelů. Důvodem vyšších nákladů bývají často stará okna, která sice tvoří jen zhruba 10 % obvodového pláště budovy, ovšem skrz ně se ztrácí až 45 % tepelné energie! Logickým krokem je tak výměna oken. Jak k ní ale přistoupit a co si při výběru nových oken pohlídat?

Hodnota prostupu tepla je klíčová

Rozhodujícím parametrem, kterým se posuzuje únik tepla, je součinitel prostupu tepla (U). Zde je pro vás rozhodující hodnota Uw, která udává prostup tepla celým oknem. Jde o množství tepla vyjádřené ve wattech (W), které unikne přes 1 m2 okna při rozdílu teplot vnějšího a vnitřního prostředí o 1 stupeň Kelvinu – W(m2K). Čím menší je hodnota Uw, tím lepší.

„Při výběru okna se rozhodně orientujete podle parametru Uw. Ten totiž kombinuje hodnoty Ug, což je prostup tepla přes zasklení a Uf, který uvádí hodnotu prostupu tepla přes rám. Pouze Uw hodnotí okno jako celek, a proto je klíčovým ukazatelem jeho tepelněizolačních vlastností,“ vysvětluje Milan Klepsa, zástupce společnosti VEKA, která je předním světovým výrobcem plastových profilů oken a dveří třídy A. „V kombinaci s termoizolačními skly dosahují hodnoty Uw koeficientu výrazně pod 1,0 W/m2K. Stará okna přitom mohou mít i 3,0 W/m2K. Orientační hodnoty Uw, kterých byste měli dosáhnout, jsou u pasivních domů 0,8 W/m2K, u nízkoenergetických domů 1,0 W/m2K a pro běžná okna 1,2 W/m2K.“

Nezapomeňte na dotace

Pokud se rozhodnete přistoupit k výměně oken, nezapomeňte, že se na tuto oblast vztahují dotační tituly v rámci státní podpory Nová zelená úsporám. Dotace na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah u stávajících rodinných domů (včetně zimních zahrad) se vztahuje i na výměnu oken, dveří a jiných stavebních otvorů. Neopomeňte ani na titul Stínicí technika, který pomůže zafinancovat montáž prvků, jež sníží tepelnou zátěž budovy v letních měsících. Více se dočtete na www.novazelenausporam.cz, nebo se poraďte s kvalitními montážními firmami, které s vyřízením dotace svým klientům pomáhají a často je i samy vyřizují.

Pozor na montáž!

Výběrem okna ovšem nekončíme. Nedílnou součástí je správná instalace oken a izolace okenního prostoru, aby nedocházelo k tepelným mostům a okno se nestalo dírou v jinak kompaktní tepelněizolační obálce budovy. „Nesprávnou montáží se můžete vrátit k stavu, který byl před výměnou okna, a to nikdo nechce,“ uzavírá Milan Klepsa.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem