Výběrových řízení na stavební práce oproti loňsku nepřibývá. Naopak v prvních pěti měsících letošního roku klesl jak počet, tak i objem vypsaných soutěží a to o 24,9 %, respektive 17,6 %. Osm z deseti největších zakázek v lednu až květnu vypsala Správa železniční dopravní cesty. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných na konci měsíce května 2015 ve Věstníku veřejných zakázek.

Veřejné zakázky na stavební práce za necelých deset miliard korun (9,6 miliardy) vypsali veřejní investoři v květnu letošního roku. V porovnání s minulým rokem je to 13,2 procentní propad. „Za prvních pět měsíců letošního roku to ale představuje jeden z lepších výsledků. Veřejné instituce v průměru vypsaly zakázky za 8,8 miliardy korun každý měsíc (průměr 1-5/2015). Největší květnovou soutěž vypsala Správa železniční dopravní cesty na modernizaci železniční stanice v České Lípě za téměř 864 milionů korun,“ doplňuje ředitel CEEC Research, Jiří Vacek.

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Za letošní sledované období stavební firmy ve Věstníku veřejných zakázek našly celkem 1159 řádných oznámení o zakázce, to je asi o čtvrtinu (24,9 procenta) méně než před rokem. V porovnání s loňskem se snížily také finanční investice na výstavbu a rekonstrukce pozemních či inženýrských staveb o to o 17,6 procenta na 44 miliard korun. Pět procent objemu těchto zakázek bylo následně vypisovateli zrušeno. Téměř pětina (17 procent) objemu a dokonce více než čtvrtina (28 procent) počtu letos vypsaných zakázek už byla úřady zadána konkrétním zadavatelům.

Proinvestiční politika vlády

Firmy tak jen z letošních soutěží dosáhly na stavební práce za 7,5 miliardy korun. Proinvestiční politika vlády velmi významně ovlivňuje také soukromé stavby. Pokud by soukromí investoři začali vnímat výše uvedené změny, mohlo by to mít negativní vliv na celou ekonomiku.

Meziroční změny oznámení o zakázce v letech 2014 až 2015 (Zdroj: Věstník veřejných zakázek, výpočty CEEC Research)

V prvních pěti měsících letošního roku bylo zatím ukončeno 2001 zakázek za 41,1 miliardy korun, což je o 2,9 procenta více co se týká počtu a o 11,1 procenta méně co se týká objemu v porovnání s lednem až květnem 2014. Pokles hodnoty zakázek je do jisté míry zapříčiněn třemi velkými soutěžemi ukončenými v roce 2014 od společnosti ČEPS na zdvojení vedení za 2,2 miliardy a dvou zakázek SŽDC na železniční uzel v Plzni a revitalizaci trati České Budějovice - Volary v hodnotě 1,7 respektive 1,3 miliardy korun.

Pokud bychom tyto zakázky modelově vyloučili, klesne hodnota zadaných výběrových řízení za leden až květen o 0,9 procenta. V poslední době zaznamenáváme zvýšené požadavky na výstavbu a rekonstrukce veřejných budov škol, školek, zdravotnických zařízení, atd. Začínají se objevovat projekty, kde spolu s požadavky na energetickou úspornost je nyní í spojení s designem. Bohužel, stále převyšují zakázky, kde ve výběrovém řízení rozhoduje pouze hlavní a jediné kritérium a to cena bez ohledu na kvalitu a rychlost provedení.

text a foto: Tomáš Horáček, zdroj: www.ceec.eu

logo MessengerPoslat Messengerem