Pokud vás zajímá, jaké typy omítek jsou vhodné na obvodové stěny a vnitřní příčky z tvárnic Ytong a Silka, jste u našeho článku na správném místě.

Základní typy omítek na tvárnice Ytong a Silka

Podle použitého pojiva lze omítky dělit na cementové, vápenocementové, vápenné, sádrové, a vápenosádrové, na fasádách se používá omítka minerální a dále moderní pastovitá silikonová, akrylátová a silikátová. Ze širokého spektra omítek jsou pro vnitřní stěny z tvárnic Ytong a Silka ideální systémové tepelněizolační vápenocementové omítky Ytong , ale můžete na ně nanášet i sádrové, sádrovápenné a vápenné omítky. U vnějších stěn se nejčastěji kombinují systémové tepelněizolační omítky Ytong se silikonovou nebo silikátovou omítkou.

Vnitřní stěny s omítkami Ytong

Hlavní výhodou systémových tepelněizolačních vápenocementových omítek Ytong je skutečnost, že dokonale ladí s prodyšností zdiva. Díky nízkému součiniteli tepelné vodivosti a vysoké paropropustnosti (faktor difuzního odporu μ ≤ 7) dovolují tyto omítky stěnám „dýchat“, redukují vlhkost a omezují tak vznik plísní na povrchu stěn. Druhou klíčovou vlastností jsou tepelněizolační vlastnosti těchto omítek, které jim dodává speciální lehčená složka z recyklovaného skla. Předností omítek Ytong je také jejich vysoká vydatnost, jednoduchá zpracovatelnost a vysoká pevnost. Omítku Ytong můžete provést jako jednovrstvou, nebo jako základní vrstvu vícevrstvého omítkového systému.

Systémové omítky Ytong si dokonale rozumí s obvodovými stěnami a vnitřními příčkami z tvárnic Ytong a Silka

Hlazená vnitřní stěrka Ytong

Používá se pro finální hladké povrchové vrstvy vnitřních omítek a můžete jí realizovat buď jako broušenou, nebo hlazenou. Tato speciální stěrka pro vytváření extra hladkého povrchu je vysoce alkalická (pH > 12) a znemožňuje rozvoj plísní a řas. Díky své hydrofilní schopností  pohlcuje vodní páru, a tím reguluje vzdušnou vlhkost. Snadno se dá také po poškození opravit. Dodává se ve formě suché směsi, která je složena z vápenného hydrátu, plniv, vlákna a zušlechťujících přísad.

Vnější stěny s omítkami Ytong

I u vnějších stěn byste měli sáhnout po systémovém řešení a pracovat kromě zdiva Ytong nebo Silka i s vnější systémovou tepelněizolační omítkou Ytong. Vyvinutá byla speciálně pro tepelněizolační tvárnice Ytong a kromě toho, že zvyšuje tepelněizolační vlastnosti stěn, napomáhá i odstraňovat vlhkost ze stavby. Navíc snižuje riziko vzniku plísní na povrchu stěn a uvnitř konstrukce a zrychluje finální úpravy stěn.

Doporučené řešení pro vnější stěny Ytong a Silka

U vnějších jednovrstvových stěn (bez fasádního zateplovacího systému) Ytong a Silka se v praxi skvěle osvědčila skladba se dvěma vrstvami tepelněizolační vnější vápenocementové omítky Ytong, doplněné o výztužnou tkaninu a penetrační nátěr. Jako vnější pohledová vrstva se v těchto případech používá silikonová nebo silikátová omítka. Pokud budete dům zateplovat systémem ETICS, lze na vnější stěny použít namísto tepelněizolační omítky Ytong lehkou minerální maltu Multipor.

Pokud chcete sázku na jistotu, doporučujeme na zdivo Ytong a Silka nanášet jako základní vrstvu vždy vnější a vnitřní systémové omítky Ytong. Tyto omítky jsou v dokonalé shodě se zdivem a byly vyrobené a odladěné speciálně pro pórobetonové tvárnice Ytong a vápenopískové tvárnice Silka.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem