Všichni víme, že úkolem izolace objektů je v prvé řadě ochránit stavbu před zimou a samozřejmě také horkem. Současně potřebujeme, aby se v domě nedržela vlhkost, která by umožnila vznik škodlivých plísní. A v neposlední řadě je důležité ochránit dům proti nechtěnému proudění vzduchu, především vlivem klimatických podmínek.

K dosažení těchto cílů jsou určeny zejména tepelné izolace a různé těsnící a inteligentní folie, které nabízí systém COMPRI®.

Blowerdoor test

Blower TestO kvalitě stavby nebo provedené rekonstrukci se můžeme přesvědčit pomocí tzv. Blowerdoor testu. Touto metodou lze zjistit, jestli je vzduchotěsnost obálky objektu dostatečná, a tedy zda nedochází v některých místech k nežádoucí infiltraci vzduchu, která by mohla mít za následek výskyt plísní. Nehledě na energetickou náročnost stavby, zejména pak u nízkoenergetických či pasivních domů. Blowerdoor test umí poměrně dobře lokalizovat konkrétní defekty a netěsnosti budovy. Principem metody je vyvolání podtlaku (přetlaku) uvnitř budovy pomocí ventilátoru a opakovanému měření průtoku vzduchu skrz obálku objektu. Výsledkem měření je výpočet objemového toku vzduchu při 50 Pa a z něj odvozena hodnota celkové intenzity výměny vzduchu. Blowerdoor test je jednou z podmínek pro získání dotace Nová Zelená úsporám.

Nákres testu

Měření termovizí

Další způsob měření, který spolehlivě prokáže skutečný tepelně technický stav budovy, je bezkontaktní metoda termovizního měření. Jedná se v podstatě o analýzu rozložení teplot na povrchu stavební konstrukce, která nám ukáže, ve kterých místech konstrukce teplo uniká a naopak. Především u rekonstrukcí nebo přestaveb s členitými částmi odhalí termokamera spolehlivě riziková místa nebezpečí vzniku tepelných mostů a investor tak například může reagovat na nedostatky izolace a přistoupit k nápravě ještě před dokončením rekonstrukce. Diagnostiku pomocí termokamery lze provádět jak v exteriéru, tak z interiéru. Podmínkou je dostatečně velký rozdíl teplot uvnitř a vně budovy (ideálně alespoň 17°C). Proto se tato měření nejlépe realizují od listopadu do dubna.

TermografieOba typy měření je možné objednat u dodavatele systému tepelných a akustických izolací firmy CIUR a.s. Systém COMPRI® je synonymem pro přirozeně zdravé bydlení v budovách s nízkými náklady na vytápění. Další informace naleznete na www.compri-izolace.cz nebo také na www.ciur.cz. Vyrábí a dodává CIUR a. s. již od roku 1991.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem