Při stavbě či přestavbě koupelny se nelze soustředit výhradně na design zařizovacích předmětů. Bezproblémové fungování závisí především na správné instalaci rozvodů vody a odpadního potrubí, účinném a bezpečném osvětlení, vytápění a větrání a samozřejmě i na regulaci těchto systémů.

Rekonstrukce elektřiny se týká hlavně osvětlení a zásuvek, opomenout ovšem nelze ani podlahové, stěnové či stropní vytápění, napojení průtokových ohřívačů nebo bojlerů, vany nebo sprchového koutu s masážními tryskami (čerpadla), ale také – což si málokdo uvědomuje – koupelnové skříňky (tzv. galerie) s integrovaným osvětlením. Umístění vypínačů, zásuvek, svítidel a dalších elektrických zařízení vymezují normy, které rozdělují koupelnu do čtyř zón z hlediska bezpečnosti ve vlhkém prostředí.

Rychle, snadno, kvalitně

To jsou přednosti metody Quick & Easy (společnost Uponor), která plně využívá unikátní vlastnost PE-Xa potrubí. Při spojování potrubí s tvarovkami odpadá svařování, lisování i pájení. Speciálním nástrojem se konec trubky i s objímkou předepsaným způsobem pouze rozšíří a nasune se na tvarovku. Po několika sekundách se trubka opět natolik smrští, že na tvarovce pevně drží. Materiál trubky se tak vlastně sám stává těsnicím prvkem, garantujícím stoprocentní spolehlivost bez dalších doplňků a příslušenství. Součástí systému je samozřejmě příslušenství jako rozdělovače, připojovací sestavy k otopným tělesům atd. Novou generaci systému vícevrstvého potrubí pak představuje Uponor MLC. Šetří jeden montážní krok – kalibrování. Stačí potrubí ustřihnout, vsunout konec do tvarovky a zalisovat.

Snadnou montáž energetických rozvodů a instalací nabízí dutiny příček a prostor za předstěnou.Svítidla se musí instalovat do výšky alespoň 180 cm nad úrovní podlahy, zásuvky ve výšce alespoň 120 cm nad podlahou (níže jen se speciálním víčkem, ale i tak minimálně 20 cm nad zemí). Zásuvky můžete umístit nejméně 20 cm od vnějšího okraje umyvadla (v jeho nejširším rozměru, v případě vany nebo sprchového koutu nejméně 60 cm od okraje). Normami a pravidly se musí řídit i výrobci spotřebičů a zařízení. Používají se výrobky v provedení s dvojitou izolací.

Všechna montovaná svítidla musí být v provedení označeném značkou krytí. Vyhovuje už krytí IP 44, vhodnější je však IP 45 (tyto hodnoty označují stupeň ochrany proti vlhkosti). Všechny potřebné údaje a parametry kupovaného elektrospotřebiče (příkon, výkon, účinnost, energetickou třídu) se dozvíte z přiloženého návodu a také z energetického štítku, kterým je povinně označen každý takový výrobek.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Cesta vody ke kohoutku...

Kovové profily pro montáž SDK konstrukcí jsou přizpůsobeny snadné instalaci rozvodů.Pokud při rekonstrukci koupelny měníte také její dispozici, pak nové umístění zařizovacích předmětů v koupelně je třeba navrhnout tak, aby rozvody vody a odpadní potrubí vedly co nejkratší a nejpřímější cestou. V rozích mohou vznikat usazeniny vodního kamene a ucpávky, bránící plynulému odtoku odpadní vody. Samozřejmě dbejte na to, aby se rozvody vody a elektřiny „nepotkaly“ a jejich přesnou polohu si vyfotografujte nebo zakreslete na výkres. K vnitřním instalacím vodovodních rozvodů se nejčastěji používají plasty (pitná voda) a měď (užitková voda).

Před zahájením prací je nutné naprosto přesně změřit délky rozvodů, spočítat všechny jeho součásti a udělat si definitivní jasno v tom, kudy voda vyústí „na povrch“ – tedy do ventilů a baterií, splachovací nádržky, pračky… Případně k teplovodním topidlům. Jednou z poměrně rychlých a nejméně bolestných variant instalací jsou tzv. předstěny.

Při rekonstrukcích se tak obejdeme bez pracného vysekávání starého kamenného zdiva a oceníme je i u stěn nedostatečné nosnosti či tloušťky. Montáž rozvodů se totiž odehrává na povrchu, hotové dílo pak zamaskuje právě instalovaná předstěna. Řešení ovšem vyžaduje dostatek vnitřního prostoru. Prefabrikované části systému se osazují na stěnu, sanitární vybavení (umyvadlo, WC, bidet) pak do modulů s přípojkami i splachovacím zařízením. Lze vzpomenout kupříkladu oblíbený systém Geberit.

Zónování koupelny

Norma ČSN 33 2000-7-701 pro koupelny a sprchové kouty rozděluje místnost na čtyři zóny. Rozměry těchto zón se měří s ohledem na vany, vaničky a umyvadla, stěny, dveře, pevné příčky, stropy a výklenky. – Zóna 0 představuje vnitřní prostor koupací nebo sprchové vany. – Zóna 1 (do výšky 2,25 m nad podlahou od horního okraje vany) je prostor nad vanou, umyvadlem nebo sprchovou vaničkou, kde nesmí za žádných okolností být umístěn žádný elektrický spotřebič. Výjimku tvoří pouze bojler s krytím IP X7. – Zóna 2 je prostor vymezený okrajem vany nebo sprchového prostoru (ve vzdálenosti do 0,6 m od okraje vany, do výšky 2,25 m). Tady lze montovat svítidla s krytím IP 44 nebo IP 45 a bojlery s krytím IP X5. – Zóna 3 je vymezena vzdáleností 2,4 m od hranice zóny 2 a sahá do výšky 2,25 m nad podlahou. Svítidla zde umístěná (ve vzdálenosti větší než 60 cm od okraje vany) mohou být v jakémkoliv provedení. Norma pouze doporučuje, aby byla vyrobena z izolantu. Pouze do této zóny můžete instalovat infrazářič (s dvojitou izolací, ve výšce alespoň 2 m nad podlahou).

... a cesta splašků z domu

Úsporu místa, jednodušší údržbu a další výhody přináší například závěsný systém Geberit.Ve všech místech s odběrem vody musí být instalována i funkční kanalizace (WC, sprcha, vana, umyvadlo, ale i výlevka, pračka, případně sušička, nejsou-li napojeny jinak). Kanalizační potrubí se dělí na připojovací, sběrné, odpadní a svodné. Z WC a koupelny vede připojovací potrubí do sběrného potrubí (stoupaček) a odtud do kanalizační přípojky a do veřejné sítě, případně k vlastní čističce apod. Nezbytnou součástí vnitřní kanalizace je větrací (odvětrávací) potrubí.

Vodorovná vzdálenost mezi odpadním potrubím a zařizovacím předmětem nemá být větší než 3 m, pokud jde o WC, pak se vzdálenost zkracuje na 1,5 m. Sklon by měl být minimálně 3 %. Světlost (vnitřní průměr) potrubí se volí podle množství a druhu připojených zařizovacích předmětů, jejich průtoku a spotřeby vody (např. odpad WC nejméně 100 mm).

text: Petr Saulich, foto: archiv redakce

logo MessengerPoslat Messengerem