O pasivních domech se v poslední době stále častěji mluví v souvislosti s cihlovými domy, protože je možné postavit je i z jednovrstvého zdiva, a to díky cihlám s integrovanou izolací. První takový dům v ČR postavila ze svých unikátních cihel Family 2in1 společnost HELUZ cihlářský průmysl v. o. s. a probíhající měření potvrzují vysokou kvalitu stavby. Otevírá se tak nová éra úsporného bydlení budoucnosti.

Výhodnější ceny pasivních domů

Cílem výstavby vzorového domu s názvem HELUZ Triumf bylo ukázat, že pasivní rodinný dům lze postavit třeba i svépomocí z jednovrstvého cihelného zdiva bez dodatečného zateplení. Cihlové domy s keramickými stropy navíc dosahují nízké průvzdušnosti obálky budovy, která byla na vzorovém domě na výstavišti v Českých Budějovicích několikrát ověřena formou tzv. Blower-door testu. Ten zjišťuje vzduchotěsnost obálky budovy a aktuálně ukázal, že i přes veškeré provozní zatížení si dům udržel původní parametry naměřené při dokončení stavby. Zjištěná hodnota neprůvzdušnosti n50 = 0,2 h-1 je 3 x nižší, než je požadavek pro splnění standardu pasivního domu.

„Další měření budou pokračovat v příštích letech, avšak již dnes je patrné, že dům si zachovává vysokou kvalitu parametrů obálky budovy,“ říká Ing. Pavel Heinrich, produktový manažer ze společnosti HELUZ a dodává, že pro stavbu pasivního nebo nízkoenergetického domu je nezbytné využít nejen kvalitní materiály, ale především je důležité pohlídat si kvalitní provedení stavby. U cihlových domů však není složité dosáhnout dobré kvality stavby díky snadnosti jejich provádění.

Broušený cihelný blok HELUZ Family 50 2in1.

Vhodný stavební materiál ze sortimentu HELUZ pro nízkonákladové domy s minimální spotřebou energie bez dodatečného zateplení jsou cihly Family 50 2in1 a Family 44 2in1. Tyto cihly, vzhledem k jejich tepelněizolačním parametrům, patří mezi cenově nejzajímavější na trhu. S jejich využitím spolu s dotací Nová zelená úsporám, která se může pohybovat od 350 do 500 tisíc Kč, může být stavba pasivního domu dokonce levnější než běžná novostavba.

Výhody domu z cihel s integrovaným polystyrenem

  • příznivá cena + možnost čerpání dotace z programu Nová zelená úsporám až 500 000 Kč

  • podpora na zpracování odborného posudku a zajištění Blower-door testu až 35 000 Kč

  • klasická výstavba i svépomocí – jednoduchý stavebnicový systém

  • nízké provozní náklady – dům s minimální spotřebou energie

  • dlouhá životnost fasády - žádné dodatečné zateplení

  • příjemné pobytové klima v každém ročním období

Vzorový pasivní cihlový dům, který realizovala společnost HELUZ v areálu českobudějovického výstaviště za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu, je po objednání pomocí formuláře přístupný k prohlídce.

Kontakt

www.heluz.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem