Bartákovi bydleli ve starém rodinném domě. Byl velký, neúsporný, bez moderních technologií... Rekonstrukci vůbec nezvažovali, rozhodli se rovnou pro radikální změnu a vyměnili starý dům za nový. Málokdo se takto rozhodne – vyměnili totiž větší za menší, ale současně nevyužitý a drahý za komfortní a ekonomický.

Jaké bylo vaše původní bydlení a co vás vedlo k rozhodnutí pořídit si vlastní rodinný dům?

My jsme už bydlení ve vlastním domě znali. Původně jsme však bydleli v domě, který byl pro nás příliš velký. Prostor jsme naplno nevyužívali a jeho provoz nebyl nejlevnější v poměru ke komfortu, který by nabízel. Proto jsme se rozhodli pro jeho prodej a pořízení nového menšího domu.

Myslíte pořízení domu na klíč, že? Co vás motivovalo k této volbě? Myšlenka, že přijdete k hotovému a budete už jen zařizovat vybavení domu, nebo jste již zkušenost ze stavby domu svépomocí měli a teď jste si to chtěli užít jinak?

Ano, chtěli jsme se nastěhovat do hotového domu. Máme zkušenosti z předchozího bydlení, když jsme dům stavěli svépomocí. Nyní jsme chtěli mít dům hotový a příjemně si užít jeho zařizování. Také nás tlačil čas.

Ze starého do nového

Zvolili jste zděný dům. Zvažovali jste i dřevostavbu? Ovlivnila vás komunikace s jednotlivými stavebními společnostmi?

Chvíli jsme zvažovali i dřevostavbu, ale výhody zděného domu nakonec vyhrály. Původně jsme bydleli také ve zděném domě. Dřevostavba nás tedy neoslovila, tato technologie nám nebyla blízká.

Stavbu jste zadali společnosti Ekonomické stavby. Ta je známá i tím, že poskytuje klientům několik nadstandardních záruk, jako je například dodržení pevné ceny stavby, zpětný odkup, platby po jednotlivých etapách a podobně. Co rozhodlo u vás?

Ano, líbily se nám tyto záruky a také platby po jednotlivých etapách byly důvodem, proč jsme se pro ES rozhodli.

Ze starého do nového

Popíšete našim čtenářům, jak probíhalo jednání s dodavatelskou firmou? Měli jste už na prvním setkání se zástupci ES konkrétní představu, jak by měl dům vypadat, nebo jste si vybírali z hotové nabídky v jejich katalogu? Který projekt vás nejvíce oslovil?

Konkrétní představu jsme neměli. Jediným požadavkem byl bungalov. Vybírali jsme z katalogu, kde nás nejvíce oslovil dům Lucie, který nám vyhovoval jak vzhledem, tak i dispozičně. A nebyl to jen projekt domu, který nás přesvědčil. Příjemně nás překvapila vstřícnost firmy a nabízené služby nad rámec, například to, že Ekonomické stavby svým klientům vybaví i stavební povolení, a to zdarma. Bylo to velmi příjemné překvapení.

Dostáváme se k bodu finance. Měli jste vlastní finanční prostředky? Využili jste tedy postupné splácení ceny domu po jednotlivých etapách jeho stavby...

Měli jsme na financování vlastní prostředky z prodeje původního domu a využili jsme proto platby po jednotlivých etapách.

Ze starého do nového

Cena rozpočtu u Ekonomických staveb je pevná a závazná. Bylo asi příjemné mít takovou jistotu?

Bylo to samozřejmě příjemné. Vyhnuli jsme se tak nepříjemným překvapením.

Byly v době výstavby nutné nějaké změny oproti původnímu projektu? Pokud ano, jaké a proč?

V průběhu stavby jsme si nechali upravit rozměry oken a jedno přidělat. Zdálo se nám v kuchyňském koutě málo světla. Zrušili jsme příčku v obývacím pokoji, a tím jsme jí dispozici zvětšili. Veškeré změny proběhly hladce a bez problémů.

Majitel rodinného domu má vždy co dělat. Ani vy asi ještě nemůžete tvrdit, že by bylo vše hotovo...

(Smích) Momentálně řešíme venkovní osvětlení a budujeme zahradu. S domem jsme velmi spokojeni a určitě bychom neměnili.

Ze starého do nového

Kontakt:
Ekonomické stavby, s. r. o.
Chotíkov 479, 330 17 Chotíkov
telefon: 377 825 782
e-mail: info@ekonomicke-stavby.cz
www.ekonomicke-stavby.cz


Text: Daniela Baronová Birová

Foto: Ekonomické stavby

logo MessengerPoslat Messengerem