Zahrady v zimním období jsou v našich končinách docela smutné a pusté, ale přesto se dají osázet tak, aby i pod sněhem byly zajímavé. K tomu nejlépe slouží takové rostliny, které mají výraznou texturu nebo tvar. Výborné jsou stálezelené rostliny, které jsou i v této době zelené. Velmi efektní jsou pak všechny stříhané tvary, jako jsou koule a živé ploty.

Dům i pozemek jsou malé, ale díky celistvé ploše zahrady se tu najde dostatek prostoru na vytvoření zahrady podle představ majitelů. První zahrada je okrasná i užitková. Druhá je řešena jako rekreační a odpočinková. Třetí zahrada si vzala inspiraci v asijských tradicích.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ.

Návrh zahrady: 1 Zpevněná plocha před garáží 2 Vchod do domu 3 Nádoby na domovní odpad 4 Terasa 5 Koupací jezírko 6 Zeleninové záhonky 7 Kompost 8 Ovocné stromy 9 Živý plot – stálezelený ptačí zob 10 Stínomilné kvetoucí keře pod stromy 11 Prameniště pod kamenem 12 Dřevěná lavice pod borovicí 13 Živý plot z jehličin 14 Keřová růže 15 Rekreační trávník 16 Habry stříhané do kulovitého tvaruZahrada dvou tváří

Jahody, ovoce, zelenina a další výpěstky z vlastní zahrady jsou stále populárnější. A opravdu to stojí za to! V našem návrhu naleznete vzorně seřazené záhonky v okrajové části zahrady, která není přímo vidět z oken obytného prostoru a navíc je od zbytku plochy ohraničena stříhaným živým plotem z neopadavého ptačího zobu. Na záhoncích můžete nechat některou zeleninu až do zámrazu – typické jsou košťáloviny, jako růžičková kapusta, která se sklízí až po prvním mrazíku, protože teprve potom má tu správnou chuť.

Větší okrasná část zahrady je situována naproti rozlehlé terase a tvoří ji přírodní koupací jezírko, které je napájeno potokem vytékajícím z protilehlého prameniště. Hustá výsadba stromů a keřů po obvodu zahrady zajišťuje potřebnou intimitu k rekreaci. Na jezírku se dá v zimě i bruslit.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Ať žije symetrie

Návrh zahrady: 1 Zpevněná plocha před garáží 2 Vchod do domu 3 Nádoby na domovní odpad 4 Terasa 5 Pergola s popínavou růží 6 Terasa před bazénem 7 Vysoký živý plot stálezelený 8 Bazén 9 Hustá výsadba jehličin 10 Růžový a trvalkový záhon lemovaný nízkým živým plůtkem 11 Kompost 12 Kruhové odpočívadlo ve stínu – nika 13 Větší kvetoucí keře 14 Kvetoucí keře, okrasné trávy a sakura.Typický obrázek zimních zahrad není příliš utěšený. Odkvetlé trsy trvalek, polehlá tráva, chvojím zakryté choulostivé rostliny. Abyste si pohled na spící zahradu zpříjemnili, pokuste se sem vnést architektonický řád.

Pohled v ose francouzského okna z obýváku vede mezi dvěma záhony a končí v kruhovém odpočívadle zakončeném stříhaným půlkulatým živým plotem. Řád do této zahrady vnáší i dva symetricky umístěné živé plůtky lemující záhonky a dva štědřence umístěné po obou stranách kruhového posezení. Zatímco přes zimu vynikne především jasná kontura linií živého plotu z tisu, přes léto se záhon podél této zelené clony promění v pestrobarevný koberec trvalek a růží, které rozjasní a provoní cestu k odpočívadlu.

Jako vzpomínka na letní slunečné dny tu zůstává zazimovaný bazén, který je propojen s terasou, ale je odkloněn tak, aby k němu nebyl směřován hlavní pohled od domu. Od okolního světa je pozemek oddělen stromy a nenáročnými keři, které kvetou v různých obdobích roku a v zimě nabízejí své plody užitečným ptákům. 

Krajina jako na dlani

Návrh zahrady: 1 Zpevněná plocha před garáží 2 Vchod do domu 3 Nádoby na domovní odpad 4 Dřevěná terasa 5 Koupací a okrasné jezírko 6 Kamenná laterna 7 Venkovní bonsaj 8 Azalky a hortenzie 9 Dřevěný altánek 10 Kompost 11 Pramen potoka 12 Středně vzrůstné jehličiny 13 Rekreační trávník 14 Japonský javor u balvanu 15 Okrasné jehličiny a kvetoucí keře 16 Živý plot z jehličinV tomto návrhu jsme se snažili vytvořit stylizovanou přírodní krajinu, která bude přinášet krásnou podívanou ve všech ročních obdobích a bude odrážet svou měnící se tváří rytmus přírody. Svým pojetím připomíná východoasijské zahrady.

Velká pozornost je v této zahradě věnována vodě, a to v podobě soustavy jezírek s potokem. V zadní části zahrady je vyvýšený kopec, ve kterém je ukryto prameniště. Přes potok je vybudována lávka, která spojuje obě části zahrady. Menší jezírko je okrasné, plné leknínů a dalších vodních a bahenních rostlin, druhé u terasy je určeno ke koupání. V zimním čase vynikne pestrá výsadba stálezelených i opadavých stromů a keřů (kalina, šeřík, azalky a pěnišníky, jedlovec), rozmístěných po celém pozemku. Zahrada je navržena tak, aby lákala k procházkám po celý rok. Rovněž při pozorování z obýváku se naskýtá stále se měnící pohled na pohádkovou krajinu.

text, foto a kresba: Jiří Prouza

logo MessengerPoslat Messengerem