Příroda mistrovsky pracuje s vodou a jejími koloběhy. Každý živý tvor i každá rostlina jsou na ní závislí. I my. Jsme složeni převážně z vody, naše tělo obsahuje přibližně stejné procento vody jako zemský povrch. Aby i v zahradě mohla nastat harmonie a vytvořil se malý fungující ekosystém, potřebujeme vodu respektovat a ubytovat v našem designu.

Koukání do vodního živlu je velmi uklidňující, koupel v živé vodě ráno člověka nabije na celý den, nebo odpoledne očistí od všech starostí.Voda padá z nebe dolů, vsakuje se do půdy, je vytahována kořeny rostlin nahoru a vypařuje se z jejich listů, nebo se sama vypařuje z povrchu půdy. Přebytečná voda plní přirozené podzemní zásobárny, studny, nebo odtéká do moře. Na celém světě je všechna voda tímto propojená, proto je důležité zachovat ji čistou a léčivou. Zdravá příroda, i ta na zahradě, čistí vodu při jejím koloběhu, což je důležité pro naše zdraví a pěstování plodin, které nás též léčí. Vytvoří-li si každá rodina kus zdravé plodící přírody, postupně nastane ráj na Zemi. Můžeme v tom hledat vědu, ale není tam zapotřebí žádná. 

Voda v půdě

Ačkoliv to zní možná neuvěřitelně, největší a nejkvalitnější nádrží na vodu může být půda. Ovšem aby půda mohla zadržet vodu, musí obsahovat spoustu humusu. Funguje potom jako houba – nasákne a pomalu vydává, jen kolik je potřeba. Půda chudá, neúrodná, mnoho vody nezadrží. Na humus bohatá, voňavá, tmavá a hluboká půda, jakou chceme v ekozahradě vytvořit, nasaje přebytky vody při deštích a vydává ji postupně rostlinám při obdobích sucha. Je to takové neviditelné jezero, ze kterého se dá vždy snadno čerpat, když máte kořínky. Živiny jsou rostlinami přijímány rozpuštěné ve vodě a voda obsažená v úrodné půdě má samozřejmě hodně živin. Výsledkem jsou nádherné zdravé rostliny s výživnými plody a žádná práce se zaléváním. Taková zahrada je odolná, poradí si se všemi rozmary počasí, a vy u toho všeho ani nemusíte být. 

Vodní hladina uklidňuje

K vykouzlení přírodního zákoutí se hodí naše původní druhy rostlin, přírodní materiály a jednoduchost.Jelikož bychom bez vody do několika dnů zemřeli, pohled na vodní hladinu nás podvědomě uklidňuje. V ekozahradě můžeme mít hojnost živých vodních prvků, od těch nejdražších a největších, jako jsou fóliové přírodní bazény na plavání, čištěné pobřežní vegetací, až po ty nejmenší, jako pítka pro ptáky nebo zakopané staré vany osázené rostlinami. Sud na dešťovou vodu pod okapem se také počítá.

Voda v malých nádržích

Ptáčci, hmyz a různá jiná zvířátka potřebují pít. Některým stačí rosa nebo šťávy v rostlinách, ale větší druhovou rozmanitost dosáhneme, když přidáme malé vodní plochy. Větší bohatství druhů tvorečků v zahradě je vždy kladné, nastane více užitečných vztahů mezi nimi navzájem, mezi nimi a rostlinami, a tím mezi zahradou a námi. Regulace „škůdců“ je totiž snazší, když je v dohledu dostatek predátorů, kteří je konzumují. Voda je zdrojem života. Samozřejmě bychom mohli nechtěně vytvořit i ubytovnu pro komáří larvy, a jak víme, s těmi bzučícími potvůrkami láska k hmyzu obvykle pohasíná.

Proto je potřeba, aby vaše malé vodní plochy byly také plné života, který i komáry uvede do harmonického stavu. V malém i velkém vodním biotopu je dobré mít vodní rostliny a díky tomu i vážky a různý dravý vodní hmyz, který přiletí brzy sám a na komářích larvách si pochutnává. Jste-li hraví, můžete na léto i do malých nevysychajících nádrží v polostínu (aby se nepřehřály) vysadit paví očka nebo jiné malé živorodé rybky, které koncem léta odlovíte pěkně vypasené a namnožené zpět do domácího akvária nebo jiné nádrže umístěné v teple domova. Ve větší a hlubší nádrži, která celá nezamrzá (hlubší než 80cm), lze chovat malé ryby z našich vod celoročně (slunka, koljuška, ouklej, perlín, cejnek, hrouzek).

Díky rákosovitým vodním rostlinám se stébly čnícími nad hladinu bude i pod zamrzlou hladinou kyslík a rybky přežijí. Každá vodní nádržka bez pozvolných břehů potřebuje nějakou rampu, po které náhodně spadlí tvorové z vody vylezou na souš. Stačí prkénko zatížené jedním koncem u dna a druhým opřené o okraj nebo takto umístěný plochý kámen. Jako nejlevnější a přitom báječně osaditelné malé vodní nádrže (na zimu bez ryb) se osvědčily staré plechové vany, zakopané do země, zašpuntované speciálními gumovými špunty. Rostliny se do nich mohou sázet v květináčích naplněných štěrkem, některé druhy plavou na hladině nebo se vznášejí ve vodním sloupci. Bílé okraje lze zamaskovat kameny, dřevem a vegetací, bílý vnitřek brzy zamaskují řasy, a máte nádhernou magickou tůňku. Umístění v polostínu a střídmé osázení rostlinami zajistí malou nebo žádnou potřebu umělého doplňování vody.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Okrasná přírodní jezírka

Čím větší je objem vody a plocha hladiny, tím stabilnější a bezúdržbovější se může vytvořit vodní svět. Jezírko o velikosti třeba 30 m2 a větší s hloubkou přes 1,5 m můžete nechat mnoho let bez jakékoliv péče. Jediné, co by mohlo být třeba dělat, je odstranit přebytečné vodní rostliny, pokud jste zvolili příliš bujné druhy, nebo jednou za pár let odebrat bahno ze dna, pokud je nad jezírkem strom, ze kterého padá hodně listí. Zvolíte-li méně bujné rostliny a místo, kam listí moc nepadá, nemusíte se o jezírko starat skoro vůbec. Chcete-li v jezírku chovat ryby, bezúdržbovost zajistí menší druhy, které se moc nemnoží, na rozdíl od velkých koi kaprů nebo jiných kaprovitých ryb, které musíte krmit a které hodně kalí vodu. Necháte-li vodní nádrž úplně bez ryb, ocení to mnozí obojživelníci, jejichž vajíčka a pulci díky tomu přežijí a zvládnou v rybníčku celý rozmnožovací cyklus. V zahradě jsou užiteční.

Přírodní bazény, koupací biotopy

Vnitřní i vnější prostředí koupacího jezírka lze ztvárnit mnoha způsoby. Z našich dřev pod vodou nejdéle vydrží dub a modřín, bez přístupu vzduchu i celá staletí.Staly se obrovskou módou, a to je dobře. Nepotřebují žádnou chemii ani čerpadla a filtry. Když jsou správně navržené, čistí je pro vás jen příroda. Voda se v nich může udržet křišťálově čistá díky pobřežním rostlinám, které z vody odebírají živiny. Bez živin ve vodě nemohou růst řasy. Pro růst těchto rostlin, které nejen čistí, ale jsou i krásné, počítáme s čisticí mělkou zónou. Rostliny v bazénu potom vyrostou a namnoží se podle čistoty vody – v kalné a na živiny bohaté vodě budou velké a více živin tak spotřebují, v čisté vodě bude porost rostlin menší a i přesto udrží vodu čistou. Takový malý zázrak. Aby rovnováha byla dokonalá, doporučuje se rozměr koupacího bazénu více než 80 m2 a hloubka v koupací části ideálně přes dva metry, klidně tři. Do vody můžete chodit po štěrku, kamenech, nebo rovnou seskočit z mola do hloubky. Ryby do koupacích jezírek nedáváme, aby voda zůstala co nejčistší. Fólii je dobré používat polyolefínovou nebo jinou, raději dražší a kvalitnější, která neobsahuje PVC a jeho změkčovadla. Bezfóliová jezera jsou levnější, vydrží věčně, ale potřebujete pro ně jílovitou půdu a nikdy nebudou tak dokonale čistá. 

Záchrana vody z domácnosti

Dost často se vodě stane, že v domácnosti poslouží, třeba omyje vaše tělo nebo nádobí, a musí téct do kanálu. Užitkové vodě z dřezu, vany, sprchy a umyvadel se říká šedá voda. Vodě, která splachuje záchod, se říká černá voda. Splachovací záchod spotřebuje a znečistí nejvíce vody v každé domácnosti, a ještě se za to platí. Navíc městské čistírny odpadních vod nevyčistí úplně vše, takže exkrementy a jiný odpad končí naředěný v řekách a mořích. 

A že do vody nic takového nepatří, to se učí už batolata na koupališti. Proto mnozí ekozahradníci volí do svých domácností kompostovací ekotoalety, jejichž výběr se stále zvětšuje. Jídlo, které projde naším tělem, se tak mění opět na úrodnou půdu. Co je doma, to se počítá. Je to bezpečné, ověřené a etické. Šedou vodu, používáte-li ekologicky šetrné mycí prostředky (jsou kvalitní a je jich dost), by bylo možné vypouštět přímo do zahrady třeba na zálivku sadu, do vsakovací jámy nebo svejlu (vodorovný zasakovací příkop). Nečistoty v ní poslouží jako hnojivo a půda ji skvěle přefiltruje.

Bohužel naše legislativa to neumožňuje, ale lze vybudovat kořenovou čistírnu, která vodu pro další legální využití v zahradě dočistí. Kořenová čistírna je jednoduše řečeno takový rybníček vyložený fólií, naplněný štěrkem, ve kterém rostou vhodné bahenní rostliny. Její účinnost je vyšší než u jiných čistíren a funguje naplno i v zimě. Vodu nečistí jen kořeny rostlin, ale hlavně organismy, které tam díky nim žijí. Kořenovka zvládne i černou vodu, pokud před ni nainstalujeme odkalovací jímku. Správně to celé pro vaše potřeby nadimenzuje odborník, který vypracuje projekt.

text a foto: Jaroslav Svoboda

logo MessengerPoslat Messengerem