V lednovém čísle našeho časopisu jsme vyhlásili již 26. ročník naší tradiční čtenářské ankety o nejkrásnější český rodinný dům. Vybírali jste z rodinných domů postavených v České republice a na Slovensku a uveřejněných v našem časopise v průběhu roku 2020.

Hlasování proběhlo prostřednictvím SMS zpráv. Soutěžící domy byly rozděleny do kategorií Domy se zastavěnou plochou do 150 m2 a Domy se zastavěnou plochou nad 150 m2. Jako novinku jsme poprvé v letošním roce zařadili kategorii Rekonstrukce, součástí soutěže byly i tradiční kategorie Katalogové domy – zděné, monolitické a montované a návrhy Projekčních kanceláří.

Kromě čtenářů soutěžící domy hodnotila i odborná porota, která profesionálním pohledem sledovala originalitu, kontext stavby s okolím a architektonickou kvalitu. V letošní odborné porotě pracovali architekti Michal Kunc, David Kraus a Jitka Pálková, šéfredaktorka Mého domu Markéta Klocová a redaktor Adam Krejčík.

Charakteristickým rysem letošního ročníku byl vysoký standard a poměrně vyrovnaná kvalita soutěžních staveb. Zejména nás potěšil velký počet zajímavých rekonstrukcí. Odborná porota sledovala především originalitu návrhu a v kategorii Rekonstrukce nakonec udělila dvě druhá místa. K podobné situaci došlo v kategorii Rekonstrukce také u čtenářů, na třetím místě se umístily dvě stavby se stejným počtem hlasů.

Celkovým vítězem a Domem roku 2021 se stala velkorysá stavba s kódem N03 architekta Petra Dobrovolného s nejvyšším počtem čtenářských hlasů. Ta ostatně zaujala i odbornou porotu, u níž skončila jen těsně na čtvrtém místě za domy, které dobře řeší složitější výchozí podmínky.

Přinášíme výsledky hlasování čtenářů i odborné poroty ve všech soutěžních kategoriích a také jména výherců soutěže o poukazy na knihy vydavatelství Grada. Děkujeme za vaše hlasy, výhercům blahopřejeme a těšíme se na další ročník soutěže!

▶  Domy do 150 m2

Hlasování čtenářů

1. místo získal dům se soutěžním kódem D10, autorem návrhu je Ing. arch. MgA. Michal Valert. Netradiční půdorys připomíná tvar čtyřlístku. Pod zaobleným obložením ze sibiřského modřínu se ukrývá cihlové zdivo Porotherm.

1. místo získal dům se soutěžním kódem D10, autorem návrhu je Ing. arch. MgA. Michal Valert. Netradiční půdorys připomíná tvar čtyřlístku. Pod zaobleným obložením ze sibiřského modřínu se ukrývá cihlové zdivo Porotherm

2. místo získal dům se soutěžním kódem D08. Autoři návrhu jsou Ing. arch. Martin Kareš, MBA, PhD., a Ing. arch. Robert Rais, MBA, PhD. Koncept domu vychází z předností funkcionalistické architektury.

2. místo získal dům se soutěžním kódem D08. Autoři návrhu jsou Ing. arch. Martin Kareš, MBA, PhD., a Ing. arch. Robert Rais, MBA, PhD. Koncept domu vychází z předností funkcionalistické architektury

3. místo získal dům se soutěžním kódem D06. Autor návrhu Ing. Josef Vostracký, dodavatel HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Zaoblený tvar vychází z pohybu slunce a přináší krásné výhledy do všech stran.

3. místo získal dům se soutěžním kódem D06. Autor návrhu Ing. Josef Vostracký, dodavatel HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Zaoblený tvar vychází z pohybu slunce a přináší krásné výhledy do všech stran

Hlasování odborné poroty

1. místo získal dům se soutěžním kódem D11, který navrhl Ing. arch. David Kazický. Je originální prosvětleným půdním prostorem, který slouží jako skleník pro pěstování kaktusů.

1. místo získal dům se soutěžním kódem D11, který navrhl Ing. arch. David Kazický. Je originální prosvětleným půdním prostorem, který slouží jako skleník pro pěstování kaktusů

2. místo získal dům se soutěžním kódem D10, autor návrhu Ing. arch. MgA. Michal Valert. Porotu zaujal řešením fasády i vnitřní dispozicí.

3. místo získal dům se soutěžním kódem D04, který navrhl Ing. arch. Jiří Vincenc. Autor si dobře poradil se složitými podmínkami na úzkém pozemku.

3. místo získal dům se soutěžním kódem D04, který navrhl Ing. arch. Jiří Vincenc. Autor si dobře poradil se složitými podmínkami na úzkém pozemku

▶  Domy nad 150 m2

Hlasování čtenářů

1. místo získal dům se soutěžním kódem N03, který navrhl Ing. arch. Petr Dobrovolný. Dům ze zdiva Porotherm T Profi s kamennou přizdívkou jednoznačně patří k nejvelkorysejším domům v tomto ročníku soutěže, a to jak architekturou, tak vnitřním vybavením a moderními technologiemi.

1. místo získal dům se soutěžním kódem N03, který navrhl Ing. arch. Petr Dobrovolný. Dům ze zdiva Porotherm T Profi s kamennou přizdívkou jednoznačně patří k nejvelkorysejším domům v tomto ročníku soutěže, a to jak architekturou, tak vnitřním vybavením a moderními technologiemi

2. místo získal dům se soutěžním kódem N13, autory návrhu jsou Ing. arch. Martin Hlaváček a Lenka Hlaváčková Schubertová. Dům je nevšední jak vnější architekturou, tak vnitřním, velmi otevřeným uspořádáním téměř bez dveří.

2. místo získal dům se soutěžním kódem N13, autory návrhu jsou Ing. arch. Martin Hlaváček a Lenka Hlaváčková Schubertová. Dům je nevšední jak vnější architekturou, tak vnitřním, velmi otevřeným uspořádáním téměř bez dveří

3. místo získal dům se soutěžním kódem N06, autorkou návrhu je Ing. arch. Tereza Čudová Ajmová. Autorka dobře využila nevelkého svažitého pozemku a podařilo se jí zachovat i vzrostlé stromy.

3. místo získal dům se soutěžním kódem N06, autorkou návrhu je Ing. arch. Tereza Čudová Ajmová. Autorka dobře využila nevelkého svažitého pozemku a podařilo se jí zachovat i vzrostlé stromy

Hlasování odborné poroty

1. místo získala dřevostavba se soutěžním kódem N07, navrhl Ing. arch. Pavol Pokorný. Zaujme mj. energeticky pasivní koncepcí.

1. místo získala dřevostavba se soutěžním kódem N07, navrhl Ing. arch. Pavol Pokorný. Zaujme mj. energeticky pasivní koncepcí

2. místo získal dům se soutěžním kódem N06, který navrhla Ing. arch. Tereza Čudová Ajmová. Porota ocenila mimo jiné chytré propojení domu se zahradou.

3. místo získala dřevostavba se soutěžním kódem N10, kterou navrhli architekti z ateliéru Alion. Porotu zaujalo zejména jednoduché bezbariérové uspořádání umožňující bezprostřední kontakt se zahradou.

3. místo získala dřevostavba se soutěžním kódem N10, kterou navrhli architekti z ateliéru Alion. Porotu zaujalo zejména jednoduché bezbariérové uspořádání umožňující bezprostřední kontakt se zahradou

▶  Rekonstrukce

Hlasování čtenářů

1. místo získal dům se soutěžním kódem R13. Autoři návrhu Atelier 111 architekti.

1. místo získal dům se soutěžním kódem R13. Autoři návrhu Atelier 111 architekti

2. místo získal dům se soutěžním kódem R05, který navrhli prof. Ing. arch. Ladislav Lábus, HON. FAIA, a Ing. arch. Jitka Hofmeisterová. Klasický patrový domek ze 30. let minulého století se jim podařilo pomocí nástaveb, přístaveb a cihlové fasády proměnit k nepoznání.

2. místo získal dům se soutěžním kódem R05, který navrhli prof. Ing. arch. Ladislav Lábus, HON. FAIA, a Ing. arch. Jitka Hofmeisterová. Klasický patrový domek ze 30. let minulého století se jim podařilo pomocí nástaveb, přístaveb a cihlové fasády proměnit k nepoznání

3. místo získal dům se soutěžním kódem R08, autorem návrhu je RMS – rekonstrukce a modernizace staveb. Stavba citlivě obnovila původní podobu domu i zahrady.

3. místo získal dům se soutěžním kódem R08, autorem návrhu je RMS – rekonstrukce a modernizace staveb. Stavba citlivě obnovila původní podobu domu i zahrady

3. místo získal dům se soutěžním kódem R04, navrhla Markéta Hladíková. Někdejší mlýn nabízí moderní komfort při zachování tradičních prvků.

3. místo získal dům se soutěžním kódem R04, navrhla Markéta Hladíková. Někdejší mlýn nabízí moderní komfort při zachování tradičních prvků

Hlasování odborné poroty

1. místo získal dům se soutěžním kódem R13, který navrhl Atelier 111 architekti. Odborníci se tak shodli se čtenáři.

2. místo získal dům se soutěžním kódem R05. Autoři návrhu prof. Ing. arch. Ladislav Lábus, HON. FAIA, a Ing. arch. Jitka Hofmeisterová.

2. místo získal dům se soutěžním kódem R06, který navrhli architekti z ateliéru Mio Architects. Přístavby dodaly švih a prostor.

2. místo získal dům se soutěžním kódem R06, který navrhli architekti z ateliéru Mio Architects. Přístavby dodaly švih a prostor

3. místo získal dům se soutěžním kódem R12. Navrhli architekti z ateliéru A1 Architects. Přestavba staré stodoly zachovala původní hmotu i materiály a pomocí můstku nápaditě spojila podkroví s lesem.

3. místo získal dům se soutěžním kódem R12. Navrhli architekti z ateliéru A1 Architects. Přestavba staré stodoly zachovala původní hmotu i materiály a pomocí můstku nápaditě spojila podkroví s lesem

▶  Katalogové domy - zděné konstrukce

Hlasování čtenářů

1. místo získal typový dům Blanka 63 B se soutěžním kódem K014. Dodavatelem je společnost Ekonomické stavby.

1. místo získal typový dům Blanka 63 B se soutěžním kódem K014. Dodavatelem je společnost Ekonomické stavby

2. místo získal dům Antonie Klasik, soutěžní kód K021, dodavatel e4 DOMY Wienerberger.

2. místo získal dům Antonie Klasik, soutěžní kód K021, dodavatel e4 DOMY Wienerberger

3. místo získal individuální dům se soutěžním kódem K039. Dodavatelem je společnost Xella CZ, s.r.o.

3. místo získal individuální dům se soutěžním kódem K039. Dodavatelem je společnost Xella CZ, s.r.o.

▶  Katalogové domy - masivní konstrukce

Hlasování čtenářů

1. místo získal dům LIME 20 Passive se soutěžním kódem K040. Dodává společnost Hoffmann, spol. s r. o., Chrudim.

1. místo získal dům LIME 20 Passive se soutěžním kódem K040. Dodává společnost Hoffmann, spol. s r. o., Chrudim

2. místo získal typový dům Bungalov se soutěžním kódem K060, dodavatelem je společnost CANABA, a.s.

2. místo získal typový dům Bungalov se soutěžním kódem K060, dodavatelem je společnost CANABA, a.s.

3. místo získal dům Helios, soutěžní kód K049, dodavatel Hoffmann, spol. s r. o., Chrudim.

3. místo získal dům Helios, soutěžní kód K049, dodavatel Hoffmann, spol. s r. o., Chrudim

▶  Katalogové domy - montované konstrukce

Hlasování čtenářů

1. místo získala typová dřevostavba Vella se soutěžním kódem K072. Dodává společnost ATRIUM, s. r. o.

1. místo získala typová dřevostavba Vella se soutěžním kódem K072. Dodává společnost ATRIUM, s. r. o.

2. místo získal typový dům Cornalin se soutěžním kódem K069. Dodavatelem je společnost HK -Dřestav, s.r.o.

2. místo získal typový dům Cornalin se soutěžním kódem K069. Dodavatelem je společnost HK -Dřestav, s.r.o.

3. místo získal typový dům Premium Line Inspirace II, soutěžní kód K065, dodává společnost Haas Fertigbau Chanovice, s. r. o.

3. místo získal typový dům Premium Line Inspirace II, soutěžní kód K065, dodává společnost Haas Fertigbau Chanovice, s. r. o.

▶  Katalogové domy - projekční kanceláře

Hlasování čtenářů

1. místo získal individuální dům se soutěžním kódem K075. Projektantem a dodavatelem je společnost GAD line, spol. s r.o.

1. místo získal individuální dům se soutěžním kódem K075. Projektantem a dodavatelem je společnost GAD line, spol. s r.o.

2. místo získal typový dům Žaneta, soutěžní kód K093. Navrhuje společnost THERMO PLUS – projektový ateliér.

2. místo získal typový dům Žaneta, soutěžní kód K093. Navrhuje společnost THERMO PLUS – projektový ateliér

3. místo získal individuální dům se soutěžním kódem K095. Projektantem a dodavatelem je společnost ATREA s. r. o. – DOMY ATREA.

3. místo získal individuální dům se soutěžním kódem K095. Projektantem a dodavatelem je společnost ATREA s. r. o. – DOMY ATREA

Kdo vyhrál poukazy na knihy?

Deset vylosovaných hlasujících získává poukazy v hodnotě 500 Kč na knihy z nakladatelství Grada podle vlastního výběru:

Helena Nenádlová, Praha
Kamila Buštová, Břasy
Miroslava Kubešová, Liberec
Blanka Klimentová, Bernartice nad Odrou
Ondřej Ferenčík, Vyšní Lhoty
Lenka Altmanová, Plzeň
Hana Ludvíková, Holoubkov
Pavlína Přibilová, Mýto
Petr Válek, Brno
Martin Urban, Plzeň


Redakce

logo MessengerPoslat Messengerem