Pokud jde o budování balkonů a teras u rodinného domu, zastávají muži obvykle opačný názor než ženy: zatímco pro pány je to především stavební komplikace, která zvyšuje stavební náklady, dámy už vidí rozkvetlé truhlíky a odpolední kávu na slunci. A jak se na tyto prostory dívá učení feng-šuej?

Feng-šuej především dbá na funkčnost. Pokud tyto prostory nevyužijete, pak se na nich vytváří mrtvá energie, nebo se o ně musíte zbytečně starat, aniž by vám tato starost přinášela radost. Takže pokud nemáte jasný plán, jak balkon budete využívat, raději na něm netrvejte.

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Balkon není skladiště

V malých bytech se balkony většinou stávají místem, kam se ukládají věci, na které není v interiéru místo.V malých bytech se balkony většinou stávají místem, kam se ukládají věci, na které není v interiéru místo. Často tak vidíme balkony přeplněné starými spotřebiči, kusy nepoužívaného nábytku, koly, kočárky, hromadami bot a mnoha dalšími věcmi. Takové řešení je zcela v rozporu s principy feng-šuej. Vadí ale i druhý extrém, kdy majitelé promění balkon doslova v květinovou či zeleninovou džungli. Zaplní celý balkon truhlíky a květináči květin a různých zelenin, pěstují tam rajčata, okurky, česnek, různé bylinky. I chaos tohoto typu přináší do života těchto lidí mnoho negativní energie. Je třeba si uvědomit, že balkon je součástí vašeho prostoru stejně jako ložnice, obývací pokoj či jídelna. Proto se i o balkony musíte dobře starat a vytvořit na nich takovou energii, která vám vyhovuje.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Jaký pokoj, takový balkon

Jinak by měl být vybavený balkon, který navazuje na obývací pokoj, jinak balkon, na který vstupujete např. z ložnice. Energie balkonu totiž vstupuje do našeho interiéru a stává se jeho součástí. Balkon u ložnice by měl přispívat k našemu klidnému spánku. Zde opravdu nesmí být žádný nepořádek a nemůžete zde mít ani skladiště různých a často nepotřebných věcí. Místo pro spaní musí být klidné, aby podpořilo sílu vašeho spánku. Proto se na tomto balkoně snažte vytvořit jednoduchou, pohodovou atmosféru: ne moc věcí, ne moc barev a žádnou velkou rozmanitost. Stačí křesílka a stolek, kde si v klidu můžete dát sklenici vína či šálek kávy. Na tomto balkoně by nemělo být mnoho květin. Květiny přinášejí do prostoru aktivní energii a ta by nás při spánku mohla významně rušit. Také byste na tomto balkoně neměli mít žádné zavěšené ozdoby, jako např. zvonkohry apod. Balkon u obývacího pokoje již může být o něco živější. V případě malé místnosti může posloužit jako optické rozšíření pokoje. 

V tomto případě vybavte balkon podobně jako obývací pokoj. Tím si psychologicky obývací pokoj zvětšíte. Mohou zde být různé květiny. Pokud budou kvést po většinu roku, budou do obývacího pokoje dodávat aktivní energii. V takovém obývacím pokoji pak bude složitější odpočívat, protože výhled na balkon vás bude podněcovat k činnosti.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Záleží i na světové straně

Balkon jako ideální místo pro relaxaci: nechybí tu zeleň, ale zároveň nevyžaduje přílišnou péči majitelů (jako na snímku vlevo).Balkon umístěný na jih bude zdrojem silné aktivní energie, bude vhodný pro různé aktivity, posezení s rodinou či přáteli, hraní různých her apod. Severní balkon je naopak vhodný pro odpočinek, rozjímání, meditaci. Východní směr pak pro načerpání aktivní energie, vhodný pro ranní aktivity, vymýšlení nových nápadů či kreativní aktivity (malování apod.). Západ pak nabízí příjemné odpočinkové energie pro pohodlné posezení u kávičky či skleničky vína, povídání si.

Balkon jako bariéra

Balkony a terasy také můžete využívat jako ochranu proti nepříznivým energiím z exteriéru – z krajiny, protějších budov apod. V takovém případě můžete na balkon umístit např. květiny tak, aby vám zakrývaly nepříjemný výhled např. na továrnu, antény apod. Každopádně udržujte na balkoně pořádek stejně tak jako v celém interiéru. Nesnažte se namluvit si, že k bytu balkon nepatří. Naopak, je jeho součástí a je tak součástí i vaší životní energie.

text: Jiří Čermák, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem