Věděli jste, že v Česku v roce 2020 svítilo kolem 60 milionů svítidel? Ano, podle dat společnosti Ekolamp se počet světel za uplynulé roky zvýšil. Lidé si velmi dobře uvědomují, že světlo výrazně tvoří atmosféru místa. Ale nestačí jen vybrat líbivá svítidla. 

Plánujte dopředu

Pokud stavíte nebo rekonstruujete a můžete tedy ovlivnit, kudy povede elektroinstalace, určitě doporučujeme si dopředu detailně promyslet, co kde v interiéru bude. Tedy kde bude stát kuchyňská linka, jestli budete mít horní skříňky, kam umístíte jídelní stůl, jak vysoko bude strop, jestli budete mít snížený sádrokartonový podhled,…Také rozvažte, jestli budete chtít ostrůvek nebo barový pult. Čím lépe osvětlení v této fázi naplánujete, tím bude výsledek lepší. 

A co když elektroinstalaci měnit nebudete, ale i tak si chcete kuchyňské osvětlení vylepšit? Nebojte, jde to. Pokud například nemáte kabel na správném místě, jsou dobrým řešením závěsná svítidla s možností bočního vyložení ramene mimo napájecí kabel.

Pokud máte delší ostrůvek, dobře vypadají závěsná svítidla z hliníkových profilů (zdroj: Shutterstock)

Vytvořte si světelné zóny

S předešlým bodem souvisí doporučení vytvořit si světelné zóny. K osvětlení pracovní plochy jsou nyní nejčastěji využívané LED pásky, dalšími možnostmi jsou bodovky a LED trubice, které svým vzhledem nahrazují zářivky. Pokud máte linku u okna nebo zkrátka nechcete mít horní skříňky, můžete zvolit bodová světla či svítidlo z hliníkového profilu. „To je nainstalované buď na stěně nad oknem, nebo zavěšené na lankách ze stropu,“ upřesňuje odborník na osvětlení a majitel e-shopu e-light.cz Ludvík Málek.

Nad jídelní stůl se hodí lustr, buď ve formě více malých světel, nebo jednoho dominantního svítidla.  Platí, že ke kulatému stolu se hodí více kulaté či zvonovité lustry zatímco k obdélníkovému stolu zase světla čtvercová, obdélníková a lineární.

Určitě také nezapomeňte na centrální osvětlení, jeho typ a velikost závisí na rozměru kuchyně a také, jestli je propojená s obývacím pokojem. Podrobněji se o vhodných typech svítidel do určitých zón dočtete v kompletním průvodci pro osvětlení kuchyně.

LED pásky jsou vhodné nejen k osvětlení pracovní plochy, ale i k efektnímu spodnímu nasvícení soklu linky (zdroj: Shutterstock)

Zvolte vhodné technické parametry

Ať už si koupíte svítidlo s integrovaným světelným zdrojem, nebo takové, kde žárovku měníte, určitě si při výběru pohlídejte tři parametry – intenzitu, barevnou teplotu a index podání barvy světla.  

  • V kuchyni je obzvlášť důležité dobře vidět, takže světlo musí být dostatečně intenzivní. V případě centrálního svítidla záleží na velikosti prostoru (uvádí se 100 až 150 luxů na metr čtvereční), u svítidla osvětlující pracovní desku doporučujeme zhruba 300 luxů, (např. LED pásek s příkonem 12 W/m.)
  • Barva světla je vhodná neutrální bílá (cca 4000 K), ale pokud můžete, zvláště pokud máte kuchyň propojenou s obývákem, určitě si vyberte světelný zdroj, u něhož lze měnit barvu světla. Navečer si pak přepnete na mírně nažloutlé světlo, které je vhodné k odpočinku. 
  • Aby světlo nezkreslovalo barvy, musí být index Ra minimálně 80 (maximum je 100).

Na fotce závěsné svítidlo TERRA umístěné do napájecí lišty (zdroj: www.e-light.cz)

Nezapomeňte na design

Samozřejmě vedle technických parametrů je důležité myslet i na vzhled. Dnes je na trhu takový výběr, že budou spokojeni příznivci moderního minimalismu i ozdobného rustikálního nebo provensálského stylu. Určitě platí, že osvětlení by s nábytkem mělo stylově ladit, ideálně, když svítidla budou z jedné kolekce.

Potřebovali byste s výběrem osvětlení do kuchyně ještě detailněji poradit? Obraťte se na odborníky ze světelného studia e-light, kteří mají zkušenosti již od roku 1993.

K lince s frézovanými dvířky se hodí svítidla v rustikálním nebo retro stylu (zdroj: Shutterstock)

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem