Komáři, klíšťata, vosy či mouchy. S teplým letním počasím, jaké letos zažíváme, se některým druhům hmyzu obzvláště daří. Tito nezvaní společníci mohou ale zavinit i více než jen bezesnou noc či bolavý štípanec. Malým dětem či alergikům může jít s bodnutím mnohdy i o život. Jak se tedy před nepříjemným a nebezpečným hmyzem co nejúčiněji chránit?

Jak se před nepříjemným a nebezpečným hmyzem co nejúčiněji chránit?Spolu s tropickými teplotami se v letních měsících musíme potýkat i s obtížným hmyzem. Zatímco pobyt na koupalištích mohou znepříjemnit vosy či ovádi, v lese klíšťata, u vody zase komáři. Ačkoliv od řady z nich hrozí jen nepříjemné bodnutí, není radno ochranu před hmyzem podcenit. Po bodnutí vosou či sršněm totiž může hrozit malým dětem, alergikům či starým lidem i anafylaktický šok, bezvědomí, či dokonce smrt. Mouchy, klíšťata či komáři zase mohou přenášet nebezpečné nemoci.

O tom, že je opatrnost na místě, svědčí i statistiky z posledních týdnů. Záchranáři i hasiči hlásí například zvýšený počet vos. Jen v červenci bylo s vosím bodnutím ošetřeno třikrát více Čechů než vloni touto dobou.

Tip 1: Chraňte se repelenty, pomůže vůně meduňky i levandule

Jak se před nepříjemným a nebezpečným hmyzem co nejúčiněji chránit?Nejlepším způsobem, jak se bolestivým či svědivým bodancům vyhnout a ochránit své zdraví, je věnovat pozornost prevenci. Pokud se tedy chystáte do lesa na houby, je lepší volit oděv, který zakrývá většinu těla. Nezakryté části pak natřete repelentem. Na výběr je sice množství chemických repelentů, pokud máte ale citlivou kůži, vyzkoušejte raději přírodní varianty. Na komáry i některé další druhy hmyzu funguje například vůně meduňky, citronely či levandule. Stejnou službu jako chemický repelent vám tedy udělá i tělový olej z těchto bylinek. V noci vás pak před nezvanými návštěvníky ochrání bylinky v květináčích u okna. Zkuste přidat navíc i hřebíček nasypaný na misce a zajistíte si klidnou noc.

Vosy a včely pak láká především cukr. Nenechávejte proto venku nezakryté sklenice se šťávou, sladkosti či prázdné talíře. Než vyrazíte k vodě, zvažte také, zda je potřeba vonět se parfémem. Sladké vůně totiž lákají nejen opačné pohlaví, ale i nebezpečné vosy. Raději se proto natřete olejíčkem z citronely, po kterém budete nejen krásně vonět, ale vosy se vám obloukem vyhnou. Na okna v kuchyni a venkovní stoly pak umístěte bazalku. Její vůně údajně vosy také odpuzuje.

Jak se před nepříjemným a nebezpečným hmyzem co nejúčiněji chránit?Tip 2: Domov nejlépe ochrání sítě

Pokud chcete mít jistotu, že budete mít doma bezpečno bez nutnosti používání bylinek či repelentů, zvažte sítě do oken. Ty jsou nejúčinější a nejrychlejší ochranou proti obtížnému hmyzu a zároveň umožní větrat celé léto bez omezení. To potvrzují i výrobci sítí proti hmyzu, dle kterých právě před létem vzrůstá poptávka po tomto vybavení zhruba o třetinu. „Síťovina je vyrobena ze skelných vláken potažených PVC. Je proto odolná proti protržení i proti korozi. Přesto, že je síťovina hustá, aby jí ani drobný hmyz nepronikl, je zároveň průhledná. Ačkoliv se toho tedy zpočátku někteří lidé obávají, většinou síť v okně nakonec vůbec nevnímají,“ přibližuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která nabízí sítě proti hmyzu do oken i dveří. Nejefektivnějším řešením je přitom mít sítě integrovány do předokenních rolet. „Integrované rolovací sítě jsou přímo součástí rolety, umožňují tedy ovládání nezávislé na roletě. Můžeme mít staženou roletu, nebo síť, nebo obojí současně,“ dodává Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax, která se primárně zabývá výrobou předokenních rolet.

Jak se před nepříjemným a nebezpečným hmyzem co nejúčiněji chránit?Tip 3: Na štípance led či cibule

Pokud se už stane, že na vás nepříjemný hmyz zaútočí, bodnutí nejprve zchlaďte ledem. V případě, že jste alergik či vás například sršeň či vosa bodne na citlivá místa, jako je krk či obličej, ihned vyhledejte lékaře. Na bolestivé štípnutí zabírá kromě chladivých gelů i rozkrojená cibule či tea tree olej. Bodnutí také dobře sledujte. Pokud by se více než tři dny nezmenšovalo, nebo dokonce rostlo, rozhodně si jej nechte překontrolovat vašim lékařem.

zdroj: www.mujdum.cz, Lomax

logo MessengerPoslat Messengerem