Fasáda je první věcí, která upoutá zrak kolemjdoucích. Špinavý a zanedbaný zevnějšek nebudí – podobně jako u lidí – příliš mnoho důvěry. Ale nejde pouze o estetiku. Fasáda totiž chrání obvodové zdi a izolace před agresivním venkovním prostředím, vodou, sněhem, mrazem a horkem.

Také negativní účinky prachu a výfukových plynů způsobují, že tvář domu bledne, praská, opadává. Přitom k tomu, aby se fasáda udržela co nejdéle v co nejlepší kondici, stačí poměrně málo: pravidelné čištění a mytí. Tím dojde k omezení škodlivého chemického vlivu látek, které na fasádě po celé ploše ulpívají a narušují její soudržnost.

Atmosférické nečistoty

Jednou z příčin znečištění fasády je okolní ovzduší. Jde hlavně o prachové částice, smog, zbytky sazí či kyselé deště. Tyto nečistoty chemicky reagují s fasádou, což se projevuje vrstvou černého povlaku. Tímto neduhem trpí i relativně nové fasády u novostaveb. Tyto nečistoty nelze odstranit pouze obyčejnou vodou, ale musí se použít speciální čisticí roztoky, které jsou pak speciálním postřikem nanášeny na různé typy povrchů fasád.

Tyto přípravky dokážou odstranit atmosférické nečistoty také z přírodních a umělých kamenů, cihel, betonu a jiných stavebních materiálů. Proces odstraňování dlouhodobě vznikajících nečistot se dá rozdělit na tři fáze. Nejprve se na znečistěnou plochu nanese speciální roztok, ve druhé fázi se nechá určitou dobu působit a na závěr povrch fasády opláchne tlakovou vodou. Po těchto aplikacích je vhodné fasádu ošetřit speciálními ochrannými prostředky.

Fasáda je první věcí, která upoutá zrak kolemjdoucích.

Organické nečistoty

Další skupinou, která na fasády útočí, jsou různé řasy, plísně, mechy a houby, které se vyskytují hlavně na stinných stranách staveb. Takto poškozené fasády lze renovovat opět speciálními systémy nástřiků, které zajistí odumření organických nečistot během několika minut a zároveň zabrání jejich opětovnému rozrůstání. Konečnou úpravou mohou být nové barevné nátěry, které oživí finální vzhled fasády. Na poškozenou plochu rovnoměrně naneseme speciální roztok, který necháme několik desítek minut působit. Celý takto ošetřený povrch se pak následně omyje tlakovou studenou vodou.

Fasáda je tak připravena na speciální nátěr, který do fasády domu nanese ve vodě těžko rozpustné sloučeniny. Ty pak na fasádách zabraňují novému vzniku hlavně mechů a plísní. Takto ošetřená omítka je pak několik let chráněna proti vzniku nových organických nečistot. Tímto způsobem můžete odstranit nečistoty z velkého množství stavebních materiálů, např. z přírodních i umělých kamenů, cihel, betonu, teraca, barvených nebo probarvených povrchů, keramiky, pálené i betonové střešní krytiny, eternitu, ale i z hliníkových nebo eloxovaných povrchů.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Průběh čištění

Běžné čištění fasád vysokým tlakem je nejčastější způsob. Jeho podstata spočívá v koncentrovaném proudu vody, tryskající pod vysokým tlakem přímo na povrch fasády. Optimální funkčnost této metody byla opakovaně prokázána, stejně jako naprostá bezpečnost a neškodlivost. Samozřejmě pouze za předpokladu, že stroj obsluhují profesionálové. I sebemenší chyba totiž může vést k neuspokojivým výsledkům, stačí nastavit špatný tlak vody, který není adekvátní ke konkrétnímu fasádnímu materiálu. Vysokotlaké čištění (až 1 000 atmosfér) je použitelné pouze u tvrdých fasádních materiálů, protože měkčí materiály by byly tak silným tlakem vody poškozeny. Účinnost čištění je ještě zvýšena použitím horké vody a páry, která pomáhá odstranit mastnoty a znečištění ropnými látkami.

text: Adam Krejčík, Stojan Černodrinski, Petr Saulich, foto: Kärcher, Weber, archiv

logo MessengerPoslat Messengerem