Stavby ze sádrokartonu zažívají v poslední době nefalšovaný boom, spojují totiž mnoho výhodných vlastností, jako je rychlá montáž, nízká hmotnost, minimální tloušťka stěn, hygienická nezávadnost a rozumná cena. Na trhu se vyskytují různé druhy sádrokartonu a při jeho výběru byste měli vědět, co od něj očekáváte. Zda má mít odolnost proti ohni, vlhku, nárazu nebo zvukově izolovat či unést těžké předměty.

Z čeho stavět

Rigistabil - chodbyPokud uvažujete o rekonstrukci nebo novostavbě, jedním ze základních kroků je výběr materiálu. Sádrokarton je hojně využíván díky způsobu montáže, jeho základním vlastnostem a také ceně. Toto však nemusí být jediné faktory, které budou při volbě druhu desek hrát roli.

Pokud se potřebujete zbavit hluku z ostatních pokojů vašeho obydlí, nebo dokonce od sousedů, je chytré použít speciální akustické desky pro odhlučnění jednotlivých místností, případně celého bytu. S pomocí modrých akustických systémů si můžete nechat vytvořit protihlukovou obálku ve stávajícím interiéru.

Můžete mít i vysoké nároky na pevnost, odolnost a únosnost stavebních desek. Tyto vlastnosti oceníte především při instalaci závěsné kuchyňské linky, TV soupravy, polic, závěsného topení, těžkých zrcadel, osvětlení a vůbec všeho, co se dá na stěny zavěsit.

Rigistabil - kuchyňZavěšování těžkých předmětů na standardní sádrokartonové stěny se neobejde bez použití podpůrné konstrukce. Těmto problémům je třeba se vyhnout hned zpočátku, proto jsou stále častěji doporučovány moderní konstrukce RigiStabil. Ty podle zkušeností stavitelů spojují všechny výhody klasického sádrokartonu s přidanou vysokou pevností, odolností a únosností. Se správnými kotevními prostředky totiž deska RigiStabil unese při konzolovém zatížení až 80 kg!

Pevné stěny s vysokou únosností

Univerzální stavební deska RigiStabil má celou řadu nezaměnitelných vlastností a výhod. Cílená změna v receptuře přípravy sádrového jádra a speciální karton přidaly nové desce vysokou pevnost, houževnatost a únosnost. Zlepšila se také její odolnost ve vlhkém prostředí a proti požáru. Desky RigiStabil zároveň nezatěžují lidský organismus, protože na rozdíl od některých jiných deskových materiálů na trhu neobsahují nebezpečný formaldehyd.

Rigips - chodba v patře.Nižší hmotnost desky, snadná instalace a ekonomická výhodnost udělá radost investorům a montážníkům. Konstrukční řešení RigiStabil je vhodné pro příčky, předstěny, podhledy a podkroví na dřevěných latích i kovových profilech, a to ve všech interiérech. Desky lze také kombinovat s klasickou sádrokartonovou konstrukcí.

Typickým příkladem využití je kuchyň, jedna z nejvíce zatěžovaných místností, kde je důležité zvolit dostatečně pevný a odolný materiál. Při výběru závěsné kuchyňské linky se nemusíte ohlížet na její velikost, oněch 80 kilogramů nosnosti je hodnota, která již nebude nikoho omezovat. Tím se RigiStabil zcela vyrovnává sádrovláknitým deskám.

RigiStabil můžete použít i v koupelně, pokud chcete přímo do stěny zavěsit žebříkový radiátor, těžké zrcadlo nebo umyvadlovou skříňku, a to vše bez potřeby speciální podkonstrukce. Na jednoduché opláštění lze v případě této vylepšené technologie přímo lepit standardní obklady při běžné rozteči profilů, zatímco pro obyčejné sádrokartonové konstrukce se musí zhustit, aby obklady unesly. Při použití desek RigiStabil můžete obklady lepit už na první vrstvu opláštění, takže si správnou volbou ušetříte mnoho práce a nakonec i peněz.

Jednoduché a praktické řešení

Díky lehkosti a tvarovatelnosti sádrokartonových desek si můžete s prostorem opravdu vyhrát. RigiStabil umožní stavět a tvarovat bez zatížení nosné konstrukce, stěna však zůstane odolná, jako by byla z cihel.

RigistabilSnadná je i změna dispozic v bytě. Pokud se rozhodnete sloučit pokoje, není složité stěnu odmontovat a vytvořit tak jednu velkou místnost. Dokud ji potřebujete, chová se RigiStabil jako běžná zeď, když vám již nevyhovuje, odstraníte ji velmi snadno, rychle a levně.

Při použití konstrukcí RigiStabil se nemusíte bát, že se desky někde poškodí a vytvoří se nehezké promáčkliny, které bude třeba maskovat. Díky vysoké odolnosti proti nárazu nezůstanou stopy ani po řádění dětí nebo divokém večírku.

Kde ušetříte

Využitím sádrokartonového systému pro stavbu příček ušetříte až 30 % nákladů ve srovnání se zděnou příčkou, avšak při zachování skvělých vlastností zvukové izolace a maximální pevnosti.

Paleta RigistabilNáklady nejsou vysoké ani při pozdějších úpravách. Ty drobné, např. úpravy elektrických rozvodů, jdou lehce zakrýt sádrovými tmely a velké změny provedete na rozdíl od klasické zdi rychle a bezbolestně. Při stavbě nebo rekonstrukci se sádrokartonem je patrná úspora času, především ale ušetříte použitím kvalitního materiálu, který vydrží po generace.

Jak na to

Ať už tedy přemýšlíte o rekonstrukci svého bytu nebo o nové výstavbě, soustřeďte se na použití kvalitního materiálu a správné montáže již od samého začátku. Ušetříte tak kromě peněz i spoustu starostí při stavbě i v budoucích letech. Pokud jste navíc šikovný kutil a máte už se stavbou sádrokartonových stěn zkušenost, nebude pro vás RigiStabil žádný oříšek. Systém stavby zůstává stejně jednoduchý jako u klasických příček.

Dobrý domov prostě musí být bezpečný a spolehlivý. Proto zvolte jednoduchost a pevnost konstrukčního systému RigiStabil.

Kde, jak a proč použít konstrukční desku RigiStabil, najdete na www.rigips.cz.

Dokonce se můžete podívat i na video, ve kterém mladý pár zkouší vlastnosti desky RigiStabil na své kůži.

Dokonce se můžete podívat i na video, ve kterém mladý pár zkouší vlastnosti desky RigiStabil na své kůži.

A jak proběhla skutečná rekonstrukce bytu v panelovém domě, jaké byly náklady, kolik novomanželé ušetřili, najdete na www.prestavujemebyt.cz.

Kontakt

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips, Tel. 724 600 800, e-mail: ctp@rigips.cz, www.rigips.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem