Dveře a posuvné i okenní systémy obvykle prostory předělují. Pokud je však otevřete, měly by sousední místnosti nebo interiér s exteriérem propojit plynule, pohodlně, hladce, prostě bez překážek. Taková bezbariérová řešení poskytují plastové i hliníkové systémy oken, dveří a posuvů Schüco, konstruované s nulovými, zapuštěnými prahy.

Pro bytovou výstavbu u nás platí, že dvě na sebe přímo navazující plochy, pokud mezeru nemá překlenovat přechodová lišta či práh, by se výškově měly lišit pouze o dva milimetry. Vychází to z normy ČSN, která připouští maximální odchylku v rovinnosti podlahy 2 mm na délce 2 metrů. Pokud je propojení dvou ploch řešeno přechodovou lištou nebo prahem, je povolen výškový rozdíl mezi pochozími plochami 2 cm.

Plastové i hliníkové systémy oken, dveří a posuvů Schüco s nulovými, zapuštěnými prahy z tohoto pohledu představují ideální bezbariérová řešení, která lze použít k vytvoření přechodů bez prahů v celém domě a zajistit tak bezbariérový a pohodlný domov pro všechny, včetně lidí s omezenou možností pohybu (třeba osoby na vozíku, lidé s holemi nebo jinými pomůckami pro chůzi, rodiče s dětským kočárkem či malým dítětem...).

Díky prakticky skrytému bezbariérovému prahu nabízí hliníkový posuvný systém Schüco ASE 80 dokonalé propojení mezi interiérem a exteriérem (zdroj: Schüco CZ)

Vchodové dveře by neměly být překážkou

Dveřní systém Schüco AD UP (Aluminium Door Universal Platform) s bezbariérovým zapuštěným prahem zajišťuje snadný přístup a zároveň splňuje standardní požadavky na vchodové dveře, jako je vodotěsnost a propustnost vzduchu (zdroj: Schüco CZ)Aby všichni obyvatelé mohli do objektů vstupovat snadno a samostatně, tak zejména vchodové dveře musí být navrženy tak, aby byly bezbariérové. Dveřní systém Schüco AD UP (Aluminium Door Universal Platform) splňuje požadavky pro bezbariérový přístup v obytných a komerčních budovách. Princip konstrukce zapuštěného prahu, který lze použít u všech modelů této platformy, může usnadnit volný přístup do budov. Současně jsou splněny všechny obvyklé požadavky na dveře, jako je vodotěsnost a propustnost vzduchu. Dveřní systém s bezbariérovým nulovým prahem nabízí také odolnost proti vloupání až do stupně RC 2. Doplňkový automatický bočně zavěšený pohon dveří vyrovnává ovládací síly a usnadňuje tak otevření, aniž by bylo nutné dveře ručně ovládat.

Nejen hliníkové dveřní systémy, ale i plastové systémy Schüco fungují s impozantním řešením v podobě bezbariérového zapuštěného prahu. Ten lze použít u všech jednokřídlých vchodových dveří systému Schüco LivIng, které se otevírají směrem dovnitř. Speciálně vyvinuté krycí lišty pro dveřní jednotky se zapuštěným prahem a automatické prahové těsnění zajišťují hladký přechod, odolnost a optimální těsnost dveří.

Dveřní systém Schüco AD UP (Aluminium Door Universal Platform) s bezbariérovým zapuštěným prahem zajišťuje snadný přístup a zároveň splňuje standardní požadavky na vchodové dveře, jako je vodotěsnost a propustnost vzduchu (zdroj: Schüco CZ)

I přístup na balkon nebo terasu by měl být bezpečný

Bezbariérové balkonové a terasové dveře Schüco AWS (Aluminium Window System) jsou vybaveny zapuštěným prahem, který umožňuje přechod mezi vnitřním a venkovním prostorem bez rizika zakopnutí. Těsnění prahu se zpožděným hydraulickým spouštěním zajišťuje snadné zavírání a kování Schüco v rámu křídla umožňuje snadné ruční ovládání (zdroj: Schüco CZ)Přístup na balkon nebo terasu může snadno znamenat nebezpečí zakopnutí a pro vozíčkáře dokonce opravdovou překážku. Bezbariérové balkonové a terasové dveře systému Schüco AWS (Aluminium Window System) byly vyvinuty tak, aby splňovaly všechny požadavky na pohodlí a design. Mohou být vybaveny zapuštěným prahem, který umožňuje přechod mezi vnitřním a venkovním prostorem bez rizika zakopnutí. Těsnění prahu se zpožděným hydraulickým spouštěním zajišťuje snadné zavírání a kování Schüco v rámu křídla ulehčuje ruční ovládání.

Následující systémy lze navrhnout se zapuštěnými prahy: konstrukce hliníkových oken a balkonových dveří Schüco AWS 70.HI, AWS 75.SI+ a AWS 90 SI+ (stavební hloubka 70, 75 a 90 mm) a plastové balkonové dveře z produktové řady Schüco LivIng a Schüco LivIng Alu Inside.

I posuvné systémy jsou vybaveny zapuštěnými prahy

Kromě oken a dveří musejí i posuvné systémy splňovat určité požadavky, aby je mohli snadno používat všichni obyvatelé bez ohledu na to, zda mají problémy s pohyblivostí či nikoli. Zapuštěné prahy jsou proto i zde nezbytné. Hliníkové posuvné systémy se zdvihem Schüco ASE 60 (stavební hloubka 60 mm) a ASE 80.HI (vysoká izolační schopnost, stavební hloubka 80 mm) a dále i plastový posuvný systém se zdvihem Schüco LivIngSlide PVC-U tyto požadavky splňují. Zejména bezbariérový zapuštěný práh pak poskytuje pohodlný rovný přechod mezi vnitřním a vnějším prostorem.

S bezbariérovým prahem u hliníkových a plastových posuvných systémů se zdvihem lze snadno kombinovat další standardní požadavky, jako je účinná tepelná izolace a odolnost proti vloupání na úrovni RC 2.

Díky zapuštěnému prahu nabízí posuvný systém se zdvihem Schüco LivIngSlide bezbariérový přístup pro všechny obyvatele (zdroj: Schüco CZ)

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem