Způsobů, jak ochránit dům i posezení v jeho okolí před palčivými slunečními paprsky, je hned několik a mnohé z nich vlastně nic nestojí.

Vzrostlá zeleň

Stromy, bariéry z tújí a keřů by měly stínit a chránit před poryvy větru, deště i před hlukem, na druhé straně však rozhodně nesmí ubírat na přirozeném denním světle v interiéru. Je zde ovšem nutné počítat s průvodními jevy – spadem listí, plodů i úlomků větviček, s všudypřítomným pylem, spoustou hmyzu a prakticky nepřetržitým ptačím koncertováním. Kdo se naopak cítí uprostřed přírody jako doma, může vsadit na stínění pomocí popínavých, nejlépe neopadavých rostlin. Kromě kýženého stínu a hlukové bariéry a soukromí vhodně zvolené ovíjivé, pnoucí nebo úponkaté rostliny (víno, vistárie, popínavá růže, plamének a mnohé jiné) výrazně zlepšují klima. Většina těchto rostlin ke svému růstu potřebuje konstrukci, jejíž funkci zastane třeba natažená síť, drátěné pletivo, armovací sítě, mřížka z latí apod.

Hlasujte:

Měli byste zájem o typový projekt domu od spol. G-SERVIS za 28 600 Kč?

Stará známá pergola

Důmyslné řešení proti zapadajícímu slunci nebo chránící před bočním větrem (INNEX).Kdysi výhradně dřevěná a zároveň pravděpodobně nejrozšířenější varianta, konstrukčně velmi jednoduchá stavba z trámů. Dnes už jsou k mání i kompletní stavebnicové konstrukce kovové (nejvíce hliníkové) nebo plastové se střechou (textilie a tkaniny s povrchovou úpravou proti dešti, UV záření i větru) a bočními svinovacími stěnami (roletami s okýnky). Plast ale působí příliš uměle a do exteriéru většiny zahrad se moc nehodí. Naproti tomu kov patří k moderním trendům. Na trhu existují i varianty výsuvných pergol, což je vlastně jen jakási obdoba známých markýz, a bezpočet dalších výrobků (Al centrum, Maron, Plas aj.).

Venkovní markýzy

Zachytí až 80 % sluneční energie, působí i jako ochrana proti UV záření. Jejich nespornou výhodou je schopnost odstínit ostrý (palčivý) sluneční svit. Varianty s tzv. otřesovým čidlem za vás řeší i poměrně závažný bezpečnostní problém, markýza totiž reaguje na poryv větru nebo první kapky deště a nehrozí poškození umělé střechy ani fasády. Výhodou je možnost jejich dálkového ovládání. Ke známým značkám patří například Confico, Univers, Technorol a další. A pak je tu ještě nabídka samostojných markýz (s výsuvnými rameny), které prostě postavíte na terasu (klidně i doprostřed trávníku), aniž byste museli vrtat a šroubovat. Značnou variabilitu použití skýtají vějířové markýzy s upevněním v jednom bodu a některá další řešení.

Chytrá technika

Motorizace předokenních rolet zvládá i několik dalších užitečných funkcí. Dokáže kupříkladu rozpoznat překážku v dráze rolety, třeba zapomenutého předmětu na okenním parapetu, disponuje ochranou proti přimrznutí. Pohon se prostě vypne a nereaguje na opakované povely k vytažení rolety, dokud není roleta uvolněna.

Panely, paravány

Tvoří je dřevěný rám, vyplněný nepohyblivými dřevěnými lamelami, případně plátnem apod. (plocha asi 4 m2). Lamely umožňují výhled, brání však průniku slunečních paprsků a chrání i před větrem. Panely se zavěšují, případně se posunují v horní a dolní kolejnici, v případě potřeby je lze sundat. Toto technické řešení má praktický význam: i když je panel velký, klade větru menší odpor. Po skončení letní sezony se panely jednoduše sejmou včetně textilní stříšky a přes zimu uskladní.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

Slunečníky

Slunečníky představují trvalky, pro mnohé přežitek. Jejich jednoznačnou výhodou je mobilita, snadná manipulace i uskladnění, možnost volby potřebného průměru. U mnohých výrobků sice vadí středová „kuří“ noha, což někteří výrobci obešli tzv. boční nohou. „Klobouky“ se dají naklápět a dovybavit stejnými doplňky jako ostatní stínicí technika (topení, osvětlení). Kvalitní výrobky mají nohu z nerez oceli a jsou potaženy „dlouhověkou“ textilií.

Předokenní rolety

Předokenní rolety přispívají i k vyšší pasivní bezpečnosti bytu nebo domu. Záleží i na typu lamel pro výrobu rolety, běžné plastové lamely představují z hlediska bezpečnosti naprosté minimum. S tím souvisí i celková konstrukce rolety, tj. použití vhodných upevňovacích prvků pro spojení roletového pancíře s hřídelí rolety. Násilnému nadzdvižení rolety zabraňuje také její pohon, protože v klidu je zabrzděný a hřídelí nelze otočit.

text: Petr Saulich, foto: archiv firem a redakce

logo MessengerPoslat Messengerem